Menu
Ελλάδα: Αμερικανόδουλη πολιτική και χωρίς Κοτζιά

Ελλάδα: Αμερικανόδουλη πολιτική και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Κορίτσια Ροχίνγκια πωλούνται στο Μπαγκλαντές!

Κορίτσια Ροχίνγκια πωλούνται στο Μπ…

•Υποχρεώνονται σε καταναγ...

Ορφανίδης: Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε από τους χειρισμούς των αρχών της Δημοκρατίας

Ορφανίδης: Ο Συνεργατισμός δολοφονή…

• Κατάθεση του πρώην κεντ...

Ένα σχίσμα την ημέρα τον Χριστό τον κάνει πέρα...

Ένα σχίσμα την ημέρα τον Χριστό τον…

Γράφει: Ισαάκ Σύσης* Καλ...

Ελλάδα: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά

Ελλάδα: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνη…

• Από τα κόμματα της αντι...

Ευχαριστίες Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον Νίκο Κοτζιά

Ευχαριστίες Νίκου Χριστοδουλίδη προ…

• Για την πολύτιμη και αγ...

Μαλλιά κουβάρια στην Ορθοδοξία...

Μαλλιά κουβάρια στην Ορθοδοξία...

• Για τα μάτια του... πρε...

Ελλάδα: Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά

Ελλάδα: Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά

• Ο Τσίπρας αναλαμβάνει τ...

Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις προσπάθειες η Λουτ

Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις πρ…

• Το πολιτικό αδιέξοδο με...

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήματα

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήμα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Η κρίση στην ΕΕ και η άνοδος της ακροδεξιάς

Η κρίση στην ΕΕ και η άνοδος της ακροδεξιάς
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης*

Η οικονομική κρίση, η ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης, οι πόλεμοι και οι εξωτερικές επεμβάσεις στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, φέρνουν καθημερινά τους λαούς ενώπιον της βαρβαρότητας του καπιταλισμού που γεννά το φασισμό. Και έτσι ο αγώνας για ειρήνη, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών καθίσταται πιο αναγκαίος από ποτέ.

Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, η οποία πλήρωσε με αίμα τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, απέδειξαν δυστυχώς πως οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται ξανά.  Και είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πως παρόλο που η ακροδεξιά αναπτύσσει ένα ξενοφοβικό λόγο και ρατσιστική δράση εν τούτοις ενισχύεται και σε πολλές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες, εκμεταλλευόμενη την φτωχοποίηση του κόσμου εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ένταση της καπιταλιστικής κρίσης και την εξαθλίωση των λαών. Ο φασισμός λοιπόν ενισχύεται λόγω της κρίσης και λειτουργεί ως η εφεδρεία του συστήματος. Ιστορικά αλλά και σήμερα οι φασιστικές ακροδεξιές δυνάμεις, αναπτύσσουν ένα έντονο λαϊκισμό προκειμένου να κερδίσουν την στήριξη του κόσμου αλλά εκεί που επικρατούν υπηρετούν πλήρως το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι τελευταίες εκλογές στη Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία και Σλοβενία  έδειξαν πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αντιδρά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιφέρουν την φτωχοποίηση, την διάλυση του κοινωνικού κράτους και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αντί όμως να στηρίξουν προοδευτικές δυνάμεις αρκετοί εξ αυτών αντιδρούν και στρέφονται στα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα.

Τα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς προκειμένου να ανακόψουν την φυγή των ψηφοφόρων τους υιοθετούν και αυτά ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική και στρατηγική. Η Σοσιαλδημοκρατία δε καταρρέει λόγω της ταύτισής της με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Ως αποτέλεσμα αυτών, στις επόμενες ευρωεκλογές υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει ένας συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος θα είναι ακόμα πιο αρνητικός απ’ ότι σήμερα. Η δεξιά θα συνεχίσει με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας ενώ ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει την συνεργασία της με την ακροδεξιά, και θα ενισχύσει τον ρατσιστικό της λόγο και την ξενοφοβική της πολιτική.  Ήδη κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνεργάζονται πλέον ανοικτά με ρατσιστικά, σοβινιστικά και κάποιες φορές και με νεοναζιστικά κινήματα.

Στην Αυστρία και την Ουγγαρία κόμματα του  ΕΛΚ και ακροδεξιά βρίσκονται σε κυβερνητική συνεργασία. Στην Ιταλία η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά είχε συμμαχήσει στις εκλογές με το κόμμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Forza Italia, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και στη Δανία η ακροδεξιά στηρίζει την δεξιά κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά είναι η μόνη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που στέκεται αλληλέγγυα σε κάθε αγωνιζόμενο λαό που παλεύει για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Παραμένουμε σταθεροί ενάντια στις προσπάθειες ολοκλήρωσης  ενός ιμπεριαλιστικού, στρατιωτικού υπερκράτους στην ΕΕ. Παραμένουμε σταθεροί στις  θέσεις μας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς δίνει μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία, να δημιουργηθούν ασφαλείς, μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ανάπτυξη βάσει των αναγκών της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή παλεύουμε για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Και τονίζουμε πως αυτό που προέχει είναι να υπάρξει άμεσα ειρήνευση στις περιοχές της κεντρικής Αφρικής, της βόρειας Αφρικής και της Μ. Ανατολής που μαστίζονται από φτώχια αλλά και από τους πολέμους που υποθάλπουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την στήριξη της ΕΕ.        

Η αριστερά είναι η μόνη που μπορεί να μπει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και να αντιπαλέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Εκεί και όπου η αριστερά προτάσσει ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και κάνει διακριτό τον ρόλο της από την Σοσιαλδημοκρατία, ενισχύεται. Έτσι θα καταφέρει η αριστερά να κερδίσει πραγματικά τις συνειδήσεις και την στήριξη των εργαζομένων και όσων υποφέρουν από τις πολιτικές που επιβάλλονται μέσω των μνημονίων και των συμφώνων σταθερότητας της ΕΕ, που οδηγούν στην φτωχοποίηση.

Η πολιτική κατάσταση στην ΕΕ με την στροφή που γίνεται προς την ακροδεξιά απαιτεί μια δυνατή, ριζοσπαστική Αριστερά, ενωμένη και αποτελεσματική. Με την ενίσχυση της συνεργασίας των αριστερών, προοδευτικών κομμάτων και κινημάτων μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των λαών που οραματιζόμαστε.

* Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ - Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top