Menu
“Δικαίωμα” τα πραγματικά πυρά εναντίον των Παλαιστινίων!

“Δικαίωμα” τα πραγματικά πυρά εναντ…

* Αποφάνθηκε το Ανώτατο Δ...

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις...

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητο…

Γράφουν: Ν. Μπογιόπουλος ...

Συνεργατισμός: Τα δύο βασικά ερωτήματα προς τους επενδυτές και το δικό μου διπλό ερώτημα...

Συνεργατισμός: Τα δύο βασικά ερωτήμ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για δίκαιη λύση Κυπριακού...

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσ…

• Στη βάση της διαπραγμάτ...

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

• Μέσω της Δικοινοτικής Π...

Στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ

Στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσί…

* Δηλώνει ο Έλληνας υφυπο...

Αντιδράσεις ΠΕΟ στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Αναστασιάδη

Αντιδράσεις ΠΕΟ στις χθεσινοβραδινέ…

* Δεν θα δεχθούμε ο συνδι...

Απέσυρε την πρόταση του ο Ρόης Πογιατζής

Απέσυρε την πρόταση του ο Ρόης Πογι…

* Για ανάληψη της διαχείρ...

Ο θυμός του προέδρου και το κράτος... συνδικαλιστικό φέουδο!

Ο θυμός του προέδρου και το κράτος.…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Οι τρεις συλληφθέντες  πο...

Prev Next

Σε ανοικτή Σύρραξη οδηγείται η Μέση Ανατολή

Σε ανοικτή Σύρραξη οδηγείται η Μέση Ανατολή
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Γενάρη του 2016 και που κατέληξε σε συμφωνία μετά την διαπραγμάτευση της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας) με το Ιράν φέρνει στο προσκήνιο την άμεση πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δυο περιφερειακών δυνάμεων Ισραήλ - Ιράν εξ αφορμής τις τελευταίες εξελίξεις που ταράζουν τα νερά στη Μέση Ανατολή και που οδηγούν σε πολεμική ανάφλεξη της περιοχής.

Οι τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και Ισραηλινού Πρωθυπουργού ρίχνουν λάδι στη φωτιά και επιταχύνουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της στρατιωτικής επίθεσης προς το Ιράν και θα μετατρέψει όλη τη Μέση Ανατολή σε κόλαση πυρός.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ακύρωση της ήττας των Αμερικανών που προήλθε από τους σχεδιασμούς τους στη Συρία και τις διατηρήσεις ισορροπιών στο γεωπολιτικό Συριακό μέτωπο.

Στόχος των ΗΠΑ και Ισραήλ είναι να εδραιώσουν την στρατιωτική τους ισχύ, αμφισβητώντας τα κέρδη που έχουν Ρωσία, Ιράν μετά την συντριβή των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Επίσης στόχος είναι να ακυρωθούν τα πολιτικά οφέλη που έχουν οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν για τα πυρηνικά του Ιράν και να τονισθεί προς αυτές πως για θέματα ειρήνης και πολέμου αποφασίζει μόνο η Ουάσιγκτον.

Εκτός των πολιτικών συμφερόντων τους που ανάπτυξαν οι ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο στοχεύουν και στην εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων και αποκλείουν τα συμφέροντα των υπολοίπων κρατών.

Η εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων κατά του Ιράν θα πλήξει τις εξαγωγές της χώρας και θα επωφεληθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ με επικεφαλής την Σ. Αραβία και το Ισραήλ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από Ιράν που ήταν 2,6 εκ. βαρέλια την ημέρα πριν την αναφερόμενη συμφωνία έφθασαν σήμερα τα 4 εκ. και αναμένεται να αγγίξουν τα 4,8 εκ. βαρέλια την ημέρα. Πέραν αυτού η χώρα θα δεχθεί αυξημένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς λόγω πληθυσμού της νεανικότητας του και του καταναλωτισμού της. Επίσης οι υποδομές της χώρας είναι γερασμένες και απαιτούνται δαπάνες πέραν των 200 δις δολαρίων.

Το άνοιγμα της αγοράς του Ιράν υποβοήθησε να γίνουν επενδύσεις από την γαλλική Total ύψους 4,8 δις δολαρίων για τα κοιτάσματα παρς που είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Θα πρέπει να λεχθεί πως το 60% των εξαγωγών του Ιράν κατεύθυνες προς την αγορά της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας.

Επίσης μια συνεργασία με χώρες της ΕΕ θα είναι επωφελής για αυτές σε διάφορους τομείς και θα υποβοηθήσει στην ενεργειακή τους αυτοτέλεια.

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως η παγκόσμια ζήτηση για τα ενεργειακά έχει αυξηθεί όπως και τα αποθέματα τούτων και θα υποβοηθήσει τον ΟΠΕΚ και Ρωσία να ολοκληρώσουν τις περικοπές τους που ανέρχονται στα 1,8 εκ. βαρέλια την ημέρα καθώς επίσης και την Σαουδική εταιρεία Saudi Aramco να εισέλθει στο χρηματιστήριο. Ήδη η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά τα 75 δολάρια ενώ η τιμή του σχιστολιθικού πετρελαίου δεν αποτελεί παράγοντα επηρεασμού των τιμών λόγω της αυξημένης παραγωγής και προσφοράς πετρελαίου και η τιμή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που φέτος είναι ανοδική.

Όλοι καταφέρονται κατά του Ιράν ότι διαθέτει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές και αγνοούν το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει 100 - 200 πυρηνικές κεφαλές και άρχισε να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα από την δεκαετία του 1950 με γαλλική βοήθεια και πως δεν έχει ακόμη υπογράψει τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των πυρηνικών (NPT).

Αυτό το επικίνδυνο πόκερ που παίζει ο Τραμπ και που θέλει να το πωλήσει ως «πυρηνικό ντιλ του αιώνα» περικλείει και φουσκωμένες προσδοκίες από πλευράς του αμερικανού Προέδρου που δήθεν ο Κιμ θα είναι έτοιμος στην συνάντησή τους στις 12 Ιουνίου του 2018 στην Σιγκαπούρη να καταθέσει τα πυρηνικά του όπλα στα πόδια του χωρίς διεθνείς δεσμεύσεις και χωρίς εγγυήσεις για το καθεστώς του και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top