Menu
Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας το 2017!

Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδ…

* Στην Κύπρο της ευμάρεια...

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom Waits!

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom …

Ο ξεχωριστός Tom Waits τρ...

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απ…

* Η συμμετοχή των εκπαιδε...

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας και τα υφιστάμενα διλήμματα

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας …

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Τσάκισέ τον!

Τσάκισέ τον!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

• Στο πλευρό των εκπαιδευ...

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντ…

• Υπό τον έλεγχο του ρωσι...

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία παρεμβαίνει στα Σκόπια»

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο, το διακύβευμα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μ…

• Εξ υπαιτιότητας της Κυβ...

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά για 7 δεκαετίες!

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξο…

• Η γερμανική Καθολική Εκ...

Prev Next

Η Συρία είναι δίπλα…

Η Συρία είναι δίπλα…
Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*

Στη Συρία, από τον Μάρτιο του 2011, οι υπερδυνάμεις (ΗΠΑ - Ρωσία) και οι περιφερειακές δυνάμεις (Τουρκία – Ιράν - Ισραήλ - Σ. Αραβία) άρχισαν να πολεμούν δι’ αντιπροσώπων. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ποιος πολεμούσε με ποιον και, το κυριότερο, ποιοι ήταν αυτοί που εξόπλιζαν και υποστήριζαν ποιους.

Στα πρώτα στάδια αυτής της σφαγής εμφανίστηκε το Ισλαμικό Κράτος, που δημιουργήθηκε από ομάδες πολεμάρχων οι οποίες υποστηρίχθηκαν και εφοδιάστηκαν με κάθε τρόπο (από ποιους άραγε;) για να δημιουργήσουν μια «νέα κατάσταση» στην περιοχή, κάτι το οποίο είχε προϋπόθεση την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ.

Οι δυτικοί, αν και συμμάχησαν με τον «διάολο», δηλαδή το Ισλαμικό Κράτος, κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι δεν είναι αρκετή αυτή η συμμαχία για να προωθήσει τα σχέδιά τους. Απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος στάθηκε το καθεστώς του Άσαντ, δεχόμενο πολύπλευρη βοήθεια από τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Μάλιστα, δυνάμεις του Ιράν εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της επέκτασης και στην τελική συντριβή των ισλαμιστών. Εμφάνιση στο πεδίο έκαναν και οι Ρώσοι «τεχνικοί σύμβουλοι» του Άσαντ, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο.

Κάπως έτσι οι πραγματικοί αντίπαλοι αυτής της σύγκρουσης άρχισαν να εμφανίζονται με σάρκα και οστά και να αποκαλύπτουν τον ρόλο και τις προθέσεις τους.

Οι Αμερικανοί σ’ αυτό το παιχνίδι, που είχε κύριο στόχο την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία, πολύ γρήγορα, μετά τις «επενδύσεις» που έκαναν στους ακραίους ισλαμιστές, πόνταραν τα ρέστα τους στο κουρδικό στοιχείο. Εκεί άρχισαν να δημιουργούνται τα σοβαρά ρήγματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί χωρίς να δώσει μάχη τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της. Αγνοώντας, λοιπόν, τις αμερικανικές επιδιώξεις, η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία και κατέλαβε τον κουρδικό θύλακο στο Αφρίν…

Οι ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται σήμερα η κατάσταση, εμφανίζονται αποδυναμωμένες στο μεγάλο αυτό παιχνίδι, καθώς ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία, η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Κούρδοι, για να παίξουν τον ρόλο τους, χρειάζονται πιο άμεση και ισχυρή αμερικανική υποστήριξη. Κάτι τέτοιο, μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος, κανείς δεν ξέρει αν θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση μεταξύ των υπερδυνάμεων. Σίγουρα, ωστόσο, θα ανατροφοδοτήσει την άγρια σύγκρουση των αντιπροσώπων τους.

Μια απαραίτητη υποσημείωση: Τίποτε ωφέλιμο για τα ελληνικά συμφέροντα δεν προκύπτει από την κλιμάκωση της αμερικανοτουρκικής αντιπαράθεσης στη Συρία. Μάλλον το αντίθετο…

* Πηγή: topontiki.gr / Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2016 στις 12-4-2018 / Αναδημοσίευση από τον Ημεροδρόμο

Υ.Γ. eKypros:

Αν η Συρία είναι δίπλα στην Ελλάδα -που ασφαλώς είναι- φανταστείτε πόσο δίπλα -αν όχι μέσα- είναι στην Κύπρο μας. Όταν δε τα βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα, που έπληξαν σήμερα την αυγή της Συρία εφόρμησαν -όπως αναφέρουν οι ειδήσεις- από το Ακρωτήρι, μετά από νότα που εξέδωσαν οι κυπριακές αρχές, φαντάζεστε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την Κύπρο και το λαό μας από τυχόν απάντηση των συριακών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της γείτονος χώρας και του Συριακού λαού.
Αυτά προς προβληματισμό των κυβερνώντων στη μακαρία νήσο που, ζώντας -προφανώς- στην αβάσταχτη ελαφρότητα της πολιτικής τους σκέψεις και ανάλυσης, δήλωναν -και δηλώνουν;- ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για ανησυχία από τυχόν επίθεση κατά της Συρίας! Νομίζω είναι καιρός να ξυπνήσουμε όλοι και να δούμε πως πραγματικά αντιστεκόμαστε στους αδίστακτους και παράφρονες πολεμοκάπηλους που δημιουργούν πολεμικές εστίες σ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, αλλά, φευ,χιλιάδες μίλια μακρά από τα δικά τους εδάφη και όχι να βλέπουμε όλοι από τις τηλεοράσεις μας live άλλο ένα πόλεμο, άλλη μια ιμπεριαλιστική επίθεση σε μια ξένη, κυρίαρχη -αλλά μη αρεστή σ' αυτούς- χώρα, για τα γεωστρατηγικά και πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα των Δυτικών, ...

Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top