Menu
Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός και η Κύπρος

Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός και η Κύπ…

Είναι εκπληκτικό το γεγον...

ΕΚΤ: Κέρδη 339 εκατομμύρια σε δύο χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα!

ΕΚΤ: Κέρδη 339 εκατομμύρια σε δύο χ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Σαπίζουμε…

Σαπίζουμε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Μακρόν εναντίον προσφύγων και μεταναστών...

Μακρόν εναντίον προσφύγων και μεταν…

Ο «επαναστάτης» Εμμανουέλ...

Ο Τραμπ βρήκε τη... λύση για να “μειωθούν” οι σφαγές στα σχολεία των ΗΠΑ!

Ο Τραμπ βρήκε τη... λύση για να “με…

* Προτείνει να φέρουν όπλ...

1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -τουλάχιστον- παθαίνουν φυματίωση κάθε χρόνο!

1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -το…

* Εξαιτίας της έλλειψης φ...

Κακάσhιημος κόσμος, σατανικά πλασμένος...

Κακάσhιημος κόσμος, σατανικά πλασμέ…

* Κορίτσια χρησιμοποιούντ...

Καταμετρήθηκαν 3.000 άστεγοι σε μια νύχτα...

Καταμετρήθηκαν 3.000 άστεγοι σε μια…

* Στο Παρίσι, ενώ εκτιμάτ...

Ή προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δραστηριότητες έρευνας, απειλεί ο κατοχικός ηγέτης

Ή προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δ…

* Σε συνέντευξή του στο C...

Μοζαμβίκη: Ζωές θάφτηκαν μέσα στα σκουπίδια…

Μοζαμβίκη: Ζωές θάφτηκαν μέσα στα σ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Prev Next

Θέσεις και προβληματισμοί στο Νταβός

Θέσεις και προβληματισμοί στο Νταβός
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Για άλλη μια φορά από τις 23 – 26/1/2018, το μικρό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων, φιλοξένησε μέσα στα χιόνια, ένα μέρος των εκπροσώπων του παγκόσμιου καπιταλισμού και νεοφιλελεύθερων καθώς επίσης πλήθος ακτιβιστών, διανοουμένων και πολιτικών όπου παρέθεσαν τις θέσεις τους για τα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μέσα από την σκοπιά του ανταγωνισμού και συμφερόντων.

Οι συναντήσεις του Νταβός εκτός του γεγονότος ότι έχουν μετατραπεί σε τεράστια παγκόσμια επιχείρηση και προβολής, είναι συνάμα και ένα ετήσιο πανάκριβο και υποκριτικό ευλόγιο από τους προνομιούχους του πλανήτη.

Το πρώτο ξεκίνημα στο Νταβός πραγματοποιήθηκε το 1971 με πρωτοβουλία του καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κλάους Σβαμπ με μια μικρή ομάδα επιχειρημάτων για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η ευρωπαϊκή οικονομία παγκόσμια όπου τα πάντα έχουν αλλάξει από εκείνη την χρονιά γιατί σ’ αυτή συμμετέχουν και αρχηγό κρατών για να επιλύσουν τις κρατικές τους διαφορές.

Το φετινό θέμα της συνάντησης ήταν η «Δημιουργία κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στις ομιλίες και αντιπαραθέσεις Τραμπ, Μακρόν και Μέρκελ δίδοντας το στίγμα για αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ο Τραμπ στην ομιλία κατέθεσε τα επιχειρήματα του γύρω από το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική» και κάλεσε τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην αναγέννηση της Ευρώπης ενώ η Ανγκελα  Μέρκελ στην ομιλία της καταφέρθηκε κατά του εθνικισμού και απομονωτισμού.

Από την πλευρά της στην ομιλία της η Τερέζα Μέι μίλησε για την τεχνολογική επανάσταση ενώ ο Τζασπιν Τρίντο του Καναδά μίλησε για τις ανισότητες και ο Ινδός Πρόεδρος Μαρέντα Μόντι για τον προστατευτισμό και το εμπόριο.

Όπως έχει διαπιστωθεί από τις ομιλίες που έγιναν στην αναφερόμενη συνάντηση μετά από μια 10ετία της χρεοκοπίας της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers που συνέβαλε στην πυροδότηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει σε τροχιά ικανοποιητικής εξέλιξης και τα χρηματιστήρια φτάνουν σε ύψη ρεκόρ.

Από την πλευρά του ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και του διαδικτύου Albaba, Τζακ Μα, στην ομιλία του σημείωσε πως το διακριτικό σήμα της κατασκευάστριας χώρας «Made in» θα αντικατασταθεί από το σήμα «Made in Internet» και κάλεσε τις χώρες να μη χρησιμοποιούν το εμπόριο σαν όπλο γιατί ένας εμπορικός πόλεμος δύσκολα θα σταματήσει.

Από την πλευρά του ο Ινδός πρόεδρος τόνισε στην ομιλία του πως οι θέσεις εργασίας σε υφαντουργία, ηλεκτρικά είδη κλπ. μεταφέρθηκαν σε Κίνα, Ινδία και σε άλλες χώρες επειδή προσφέρουν εργατικό χαμηλού κόστους με υψηλή εξειδίκευση και πως η «Δ Βιομηχανική Επανάσταση» που ψηφιοποίησε τα πάντα προκάλεσε την «τέλεια καταιγίδα» για τους εργαζομένους στον δυτικό κόσμο τον εκτοπισμό τους από την εργασία.

Πέρα των άνω σημείωσε πως αυτή απειλεί το ένα τρίτο των συμβατικών θέσεων εργασίας για οδηγούς, ταμίες, υπαλλήλους κλπ. όπου θα γνωρίσουν τον ανταγωνισμό της τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργά την ανάγκη για άλλες νέες θέσεις εργασίας με διαφορετική εξειδίκευση.

Από την πλευρά του ο Κύπριος νομπελίστας των οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης τόνισε πως τα «ρομπότ» θα φέρουν την αλλαγή στην αγορά εργασίας έπειτα από 50 χρόνια που παρέμειναν καθηλωμένα και κινούσαν μόνο τους βραχίονες του.

Περιπλέον ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τόνισε πως οι μέχρι σήμερα προτάσεις για την απασχόληση απέτυχαν και πως οι περισσότερες γυναίκες είναι στην μερική απασχόληση ή στην απλήρωτη εργασία παρά οι άνδρες.

Επίσης στην ομιλία του επεσήμανε εάν θέλουμε ένα κόσμο αυστηρά φρουρούμενο μέσα στις κοινότητες όπως συμβαίνει με τους πλούσιους ενώ οι γύρω τους παλεύουν για να επιβιώσουν ή ένα κόσμο χτισμένο στα πλαίσια της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σορός, τόνισε πως οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις και εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον όπως και οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον.

Τέλος, στη φετινή συνάντηση του Νταβός επικράτησε όπως ήταν φυσικό η αγωνία γύρω από τα κρυπτονομίσματα και ο ανταγωνισμός των εταιρειών γύρω από αυτό που πλάσαραν πως το δικό τους κτυπτονομισμα είναι το νόμισμα του μέλλοντος.

Οι εκτιμήσεις για το φετινό Νταβός είναι πως ο καθένας παρουσίασε την δική του συνταγή για το μέλλον δίχως διάλογο και ενωτική μαγεία.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top