Menu
Σημαντικές οι επαφές Τσαβούσογλου αύριο στα κατεχόμενα...

Σημαντικές οι επαφές Τσαβούσογλου α…

* Έτσι χαρακτηρίζει την π...

Το γραμμάτιο των Ιμίων στα χέρια του Τσίπρα

Το γραμμάτιο των Ιμίων στα χέρια το…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Οι ισορροπίες των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία

Οι ισορροπίες των πρόωρων εκλογών τ…

Γράφει: Άννα Ανδρέου* Πλ...

Ομήρου: Δεν αναζητούμε πεδίο αντιπαραθέσεων στη βάση του παρελθόντος

Ομήρου: Δεν αναζητούμε πεδίο αντιπα…

Δεν αναζητούμε πεδίο αντι...

Απειλές από το Ισραήλ για νέα χτυπήματα στη Συρία

Απειλές από το Ισραήλ για νέα χτυπή…

Το Ισραήλ έδωσε σήμερα Τε...

Η Κλάρα Ζαχαράκη - Γεωργίου και το έργο της στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Η Κλάρα Ζαχαράκη - Γεωργίου και το …

Το έργο της εικαστικού κα...

H νέα ποιητική συλλογή Κώστα Γουλιάμου παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου

H νέα ποιητική συλλογή Κώστα Γουλιά…

Η νέα, πέμπτη κατά σειράν...

Συνέβη στην Ελλάδα: ΜΑΤατζής του Τρούμαν ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνέβη στην Ελλάδα: ΜΑΤατζής του Τρ…

* Άγρια καταστολή διαδήλω...

Συγχώνευσης της καλής ΣΚΤ με άλλη κυπριακή τράπεζα ευνοεί η Φρανκφούρτη

Συγχώνευσης της καλής ΣΚΤ με άλλη κ…

* Όπως προκύπτει από δήλω...

Ελλάδα - Νησίδα Ανθροπωφάς: Σύγχυση και ήττα...

Ελλάδα - Νησίδα Ανθροπωφάς: Σύγχυση…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Το Bitcoin προκαλεί δονήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Το Bitcoin προκαλεί δονήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Είναι γεγονός ότι το αναφερόμενο άυλο νόμισμα τρέχει με ταχύτητα εξπρές και καταχτά όλο και περισσότερο την κοινή συνείδηση. Το 2017 κληροδότησε το διεθνές οικονομικό σύστημα με μια νέα ψηφιακή πραγματικότητά που επιχειρεί άρδην να αλλάξει το τρόπο που κινείται το χρήμα.

Οι επενδυτές αυτού του νομίσματος πολλαπλασιάζονται ραγδαία ένεκα της αυξημένης απόδοσης του που από τις 10 χιλιάδες δολάρια που ήταν το Νιόβρη - Δεκέμβρη η αξία του έφθασε τις 19 1/2 χιλιάδες δολάρια. Η ποσοστιαία άνοδος του άγγιξε το 1.700% σε σύγκριση με την αξία του που στο ξεκίνημα του πριν οκτώ χρόνια ήταν 39 σεντ.

Ένα μέρος των αναλυτών πιστεύει πως οι επενδυτές που αγοράζουν bitcoin στοιχηματίζουν έναντι στην βιωσιμότητα του δολαρίου και των λιτών καθιερωμένων νομισμάτων εκδηλώνοντας με τις κινήσεις τους, την απογοήτευση τους για το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάρα πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το αναφερόμενο άυλο χαρτονόμισμα είναι μια πρόσκαιρη φούσκα ενώ αλλά τονίζουν ότι αυτό δεν αποκλείεται να ωριμάσει και να κερδίσει τους επενδυτές επειδή δεν έχει εγγενή αξία και ούτε τρόπο για να εκτιμηθεί η αξία του.

Αυτό αποκτά αξία όσο αγοράζεται από ανθρώπους που προσδοκούν ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει περισσότερο γι’ αυτή την μονάδα.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή συναλλαγών, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από τον τρόπο που έχουμε μάθει να συναλλασσόμαστε με τα κλασσικά νομίσματα τους τελευταίους αιώνες.

Αυτή η μεταστροφή του κοινού εις τον χρηματοοικονομικού χώρου έχει παρατηρηθεί και σε εταιρείες με υψηλή τεχνολογία στο παρελθόν όπου η μετοχή τους είχε υπερεκτιμηθεί και στο τέλος έγινε φούσκα.

Σήμερα, υπάρχουν 1,371 κρυπτονομίσματα και η κεφαλαιοποίηση τους υπολογίζεται σε 500 - 600 δις δολάρια.  Τα πιο γνωστά εκτός από το bitcoin, είναι το Ripple, Lite coin κλπ. και υποστηρίζονται από ιδιωτικές τράπεζες.

Είναι γεγονός ότι πάρα πολλές εταιρείες, κολοσσοί, πωλούν τα προϊόντα και υπηρεσίες τους ή συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα και τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στο νησί μας.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις μια σειρά χώρες και ενώσεις κρατών (Ε.Ε.) εγκαταλείπουν το ρόλο του παρατηρητή και μελετούν τρόπους για να θέσουν ρυθμιστικά πλαίσια, κανόνες, τρόπους, ελέγχου και καθορισμού της αξίας αυτών των κρυπτονομισμάτων, όπως και την λειτουργία ειδικού τμήματος συναλλαγών.

Σημειώνουμε πως η ευφορία που πήρε το Bitcoin τους τελευταίους δυο μήνες άρχισε να ξεφουσκώνει και οι επενδυτές τους θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top