Menu
Ελλάδα: Ο γλίτσας της «Εφημερίδας των Συντακτών»...

Ελλάδα: Ο γλίτσας της «Εφημερίδας τ…

... Και τι έγινε στο Κατί...

Μια βραδιά μυσταγωγίας στην κατάμεστη Πύλη Αμμοχώστου

Μια βραδιά μυσταγωγίας στην κατάμεσ…

• Η ποιητική βραδιά του Κ...

Ελλάδα: Εξαπτέρυγο του φασιστο-παπά ο «άγιος Πειραιώς»

Ελλάδα: Εξαπτέρυγο του φασιστο-παπά…

• O μητροπολίτης Πειραιώς...

Συχνό φαινόμενο η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας στην Κύπρο

Συχνό φαινόμενο η σεξουαλική παρενό…

• Τι λέει η νομοθεσία και...

Σύντομα το τουρκικό γεωτρύπανο θα είναι καθ' οδόν προς Μεσόγειο...

Σύντομα το τουρκικό γεωτρύπανο θα ε…

* Νέο προκλητικό παραλήρη...

Στις 23 - 26 Μαΐου 2019 οι επόμενες ευρωεκλογές

Στις 23 - 26 Μαΐου 2019 οι επόμενες…

* Αυτό συμφώνησαν τα Κράτ...

Βλέπει κατάρρευση και επιτίθεται...

Βλέπει κατάρρευση και επιτίθεται...

• Η Τουρκία παίζει επικίν...

Οδικό χάρτη για Κυπριακό αποφασίζουν τις επόμενες μέρες Τουρκία και Τ/κ

Οδικό χάρτη για Κυπριακό αποφασίζου…

• Ανακοίνωσε σήμερα ο Μεβ...

Στα μαύρα το Κυπριακό Συνεργατικό Κίνημα

Στα μαύρα το Κυπριακό Συνεργατικό Κ…

* Κι ακόμη δεν έχουμε ούτ...

Prev Next

Τα στοχευόμενα κτυπήματα από τα αεροσκάφη Drone

Τα στοχευόμενα κτυπήματα από τα αεροσκάφη Drone
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Τα πλέον ενοχλητικά ζητήματα στον στρατιωτικό τομέα, έχουν ξεφύγει από τον τομέα των όπλων μαζικής καταστροφής και έχουν εισέλθει πια στον τομέα φόνων, καταστροφών και δολιοφθορών που πραγματοποιούνται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drone τα οποία έχουν καταστεί το νέο όπλο επιλογής, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με όλους τους συγγραφείς των βιβλίων για τα drone, αυτά αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή του πολέμου ιδιαίτερα για φόνους αντιπάλων, κτυπημάτων κατά τρομοκρατών, καταστροφής αυτοκινητοπομπών κλπ.

Εκτός της εμπλοκής τους σε πολεμικές επιχειρήσεις με την σημερινή εξέλιξη της νέας τεχνολογίας αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ειρηνικούς σκοπούς που θα βοηθήσουν διάφορους επιστήμονες να βελτιώσουν τις επιστημονικές έρευνες και εφαρμογές τους σε κλάδους γεωργίας, περιβάλλοντος, υπόγειων ρωγμών από σεισμούς, υπόγειων ρευμάτων νερού, υδρογονανθράκων, αρχαιοτήτων, κλπ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γνωστά ως drone, έκαναν την εμφάνιση από τις πρώτες ημέρες της αεροπορίας, εντούτοις, δεν χρησιμοποιήθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έδρασαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, από τον Ισραηλινό μηχανικό Abraham Karen, για να μπερδέψει τις αεροπορικές αραβικές άμυνες.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αυτά εξοπλίσθηκαν με πυραύλους αέρος - εδάφους για να κτυπήσουν τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ενεπλάκησαν στους πολέμους Αφγανιστάν και Ιράκ, καθώς επίσης κτύπησαν στόχους σε Πακιστάν, Σομαλία και Υεμένη.

Με την εξέλιξη της νέας τεχνολογίας και για να ανταποκρίνονται στον σύγχρονο πόλεμο έχουν προστεθεί σ’ αυτά κινητήρες υψηλής απόδοσης παγκόσμια συστήματα εντοπισμού εχθρικών θέσεων και σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα.

Η χρήση τους αυξάνεται λόγω του γεγονότος αυτού υπερέχουν των συμβατικών όπλων επειδή δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ημέτερες δυνάμεις και βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πτήση, και οι απώλειες των αμάχων είναι περιορισμένες.

Τα drones εμπλέκονται σε στρατιωτικές αποστολές όταν οι εχθρικές δυνάμεις δεν διαθέτουν αποτελεσματική αεροπορία.

Με τις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας και τεχνικής του πολέμου, αυτά για να τεθούν σε πτήση θα χρειάζονται μεγάλες ομάδες από ειδικούς και θα χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις πιο μικρά αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση και παραγωγή τους αυξήθηκε σημαντικά και υπάρχει κίνδυνος να γίνει και πώληση σε εχθρούς.

Η χρησιμοποίηση των βομβαρδιστικών αεροπλάνων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προματισε αρκετά τους στρατιωτικούς, γιατί αποδεκατίζονταν οι αμυντικές γραμμές των μαχητών και δεν γίνονταν αντεπιθέσεις.

Οι μελετητές του πολέμου καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εκείνος που ελέγχει το έδαφος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος David Rohde που κρατήθηκε για αρκετό καιρό από τους Ταλιμπάν σημειώνει πως μπορεί αυτά να τρομάζουν τους μαχητές και αναστατώνουν την δραστηριότητα τους για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αυτές οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.

Μπορεί τα drones να βλάπτουν τον εχθρό αλλά δεν κερδίζουν τον πόλεμο σύμφωνα με την μελέτη των David Cortright, Rachel Fairharst και Kristen Wall.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top