Menu
Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το Γε…

• Παραμένει όμως πιστός σ...

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν τις εισφορές στο ΓεΣΥ

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν…

• Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του π...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα κατασκευασμένο στην Ουάσινγκτον με έναν κατασκευασμένο πρόεδρο”...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βεν…

• Δηλώσεις του Κουβανού υ...

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Prev Next

Ένα κατάλληλο γυμναστήριο, κύριε πρόεδρε!

Ένα κατάλληλο γυμναστήριο, κύριε πρόεδρε!

• Αυτό ζητά από τον Πρόεδρο ο πρωταθλητής ενόργανης Ηλίας Γεωργίου...

 

Γράφει: Μαρία Φιλή*

Η ενόργανη γυμναστική  τίμησε την Κύπρο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Gold Coast. Ενας από τους αθλητές της ενόργανης, που έκανε την έκπληξη, πλησίασε το βάθρο, όμως δεν πέρασε το μετάλλιο στο στήθος, είναι ο 18χρονος Ηλίας Γεωργίου.

Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και προετοιμάζεται για τους Μεσογειακούς και με την πίκρα του Gold Coast, ζητά από την πολιτεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ένα γυμναστήριο για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε σε αυτό που μπορούμε».

Ο 18χρονος πήρε τέσσερα μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα του 2016, σάρωσε τα μετάλλια στους Κοινοπολιτειακούς Νέων το 2016 και πέρασε σε τρεις τελικούς στο Gold Coast, όπου έμεινε με την πίκρα του μεταλλίου που δεν πήρε. Είναι αθλητής του Σωματείου Ολυμπιακής Γυμναστικής Βύρων.

Ο Ηλίας, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ με τον προπονητή του Παναγιώτη Σιήππη, ανέφερε ότι μετά τους κοινοπολιτειακούς προετοιμάζεται για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν τον Ιούνη, με στόχο να περάσει στον τελικό και για μετάλλιο.

Προσπαθεί να τα καταφέρει με πρωινές και απογευματινές προπονήσεις τόσο στο Κίτιον όσο στη Λευκωσία όπου υπάρχει καλύτερο γυμναστήριο, με πιο σύγχρονα όργανα και καλύτερες συνθήκες.

Στις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως είπε είναι η 6η θέση στους κρίκους στο Πανευρωπαϊκό του 2016, η Παγκόσμια Γυμνασιάδα που έγινε στην Τραπεζούντα και τα 5 μετάλλια, ακολούθησαν οι κοινοπολιτειακοί νέων στην Ναμίμπια στους οποίους πήρε 5 χρυσά μετάλλια και 2 αργυρά.

"Το 2017 όλη η χρονιά ήταν τραυματισμοί και η απόδοση μου δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο", συνέχισε και πρόσθεσε ότι στους κοινοπολιτειακούς κατάφερε να περάσει σε τρεις τελικούς, δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει μετάλλιο. Νιώθει πίκρα και απογοήτευση, «αλλά πάνω από όλα είναι να είμαστε καλά στην υγεία μας και να προσπαθούμε όσο μπορούμε για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον», σημειώνει.

Ο προπονητής του παρενέβη, παρατηρώντας ότι ο Ηλίας σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι ικανοποιημένος, επισημαίνοντας ότι έκανε τεράστιο επίτευγμα, καταφέρνοντας στα 18 του να περάσει σε τρεις τελικούς σε κοινοπολιτειακούς αγώνες, καθώς είναι παρά πολύ δύσκολο, αφού στους αγώνες αυτούς «συναγωνιζόμαστε χώρες με μακρά παράδοση στον αθλητισμό, όπως την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρειο Ουαλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ινδία, που κατά καιρούς κατεβάζουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου».

Σε προσωπικό επίπεδο θα μπορούσε να κατακτήσει και ένα μετάλλιο, συνέχισε ο κ. Σιήππης, "το οποίο μέσα από μια ατυχία ή λάθος στιγμής δεν το πήραμε".

Ερωτηθείς ποιο είναι το όργανο στο οποίο μπορεί να κάνει καλύτερες επιδόσεις, ο Ηλίας Γεωργίου είπε πως μπορεί να μπει σε τελικό στο μονόζυγο και το δίζυγο.

Ο κ. Σιήππης πρόσθεσε ότι ο αθλητής του έχει σε όλα τα όργανα εξέλιξη. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο Ηλίας μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις στα δύο όργανα επειδή είναι σε αυτά στα οποία προπονείται σε καθημερινό επίπεδο. Ανέφερε ότι "το έδαφος και το άλμα δεν μπορούμε να τα δουλέψουμε στη Λάρνακα, αφού δεν υπάρχουν και αναγκαζόμαστε να τα δουλεύουμε περιοδικά όταν πηγαίνουμε στη Λευκωσία και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τα ανεβάσουμε σε τόσο ψηλό επίπεδο όπως τα άλλα δύο – τρία όργανα".

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ηλίας Γεωργίου έστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το μήνυμα, «αν είχαμε ένα κατάλληλο γυμναστήριο, θα είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα και θα είχαμε μεγαλύτερες επιτυχίες. Το μόνο που θέλουμε είναι τον κατάλληλο χώρο για να εξελιχτούμε σε αυτό που μπορούμε».

Προπονείται σε μία τρύπα κάτω από τις κερκίδες του Κίτιον

Το αίτημα για σύγχρονη κλειστή αίθουσα ενόργανης γυμναστικής στη Λάρνακα τέθηκε για πρώτη φορά το 2012 και το 2017 τέθηκε εκ νέου το αίτημα τόσο στο Υπουργείο Παιδεία και Αθλητισμού, όσο και στο Δήμαρχο Λάρνακας και μέχρι στιγμής ουδεμία απάντηση είχαμε, είπε ο κ. Σιήππης.

Ο αθλητής ανέφερε ότι "μετά το 2016 που κάναμε τη μεγάλη επιτυχία στη Παγκόσμια Γυμνασιάδα που πήρα ένα χρυσό (κρίκους), 3 αργυρά ( σύνθετο ατομικό, δίζυγο, μονόζυγο) και 1 χάλκινο στον πλάγιο ίππο, στείλαμε επιστολές στον Υπουργό και στον Δήμαρχο για ένα γυμναστήριο, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε ανταπόκριση και δύο χρόνια μετά, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με τα ίδια όργανα και τις ίδιες συνθήκες".

Ο προπονητής του, διευκρίνισε πως το σωματείο έχοντας συνειδητοποιήσει ότι στο ψηλό επίπεδο  που έχει φτάσει ο Ηλίας δεν αρμόζει και είναι απαράδεκτο να γυμνάζεται και προετοιμάζεται σε μια τρύπα κάτω από τις κερκίδες για να κάνει πρωταθλητισμό ζήτησε να κατασκευαστεί σύγχρονη αίθουσα γυμναστικής.

Ο κ. Σιήππης εξήγησε ότι τα όργανα είναι ηλικίας 30 ετών, και το γυμναστήριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία τρύπα, κάτω από τις κερκίδες του κλειστού ΓΣΖ. Οι συνθήκες αυτές κάνουν πολύ δύσκολη την ανάπτυξη του αθλήματος στη Λάρνακα τόσο για τον Ηλία, όσο και για τους άλλους αθλητές και για όσους θα ακολουθήσουν, σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο συχνά συμβαίνουν τραυματισμοί, ο κ. Σιήππης ανέφερε ότι στον πρωταθλητισμό οι τραυματισμοί είναι πάρα πολύ συχνοί. Διευκρίνισε ότι το ζητούμενο είναι να προστατεύσεις όσο περισσότερο γίνεται τον αθλητή μέσα από τις συνθήκες και τις εγκαταστάσεις, μειώνοντας τον αριθμό των τραυματισμών και ελαχιστοποιώντας τη σοβαρότητα τους.

Σε ένα γυμναστήριο όπως αυτό της Λάρνακας, οι τραυματισμοί είναι πάρα πολύ συχνοί, επειδή δεν υπάρχουν τα κατάλληλα όργανα, είπε εξηγώντας ότι στη Λάρνακα δεν υπάρχει το σκάμμα. Διευκρίνισε πως το σκάμμα μοιάζει με μια μεγάλη πισίνα, που αντί για νερό έχει μέσα σφουγγαράκια και σε αυτό γυμνάζονται σε καινούργιες και οι δύσκολες και επικίνδυνες ασκήσεις σχεδόν σε όλα τα όργανα.

Όταν δεν υπάρχει το σκάμμα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ένας αθλητής μπορεί μία ημέρα να είναι κουρασμένος ή να μην ακολουθήσει επαρκώς τις οδηγίες του προπονητή του και  αυτό να οδηγήσει σε τραυματισμό, ο οποίος θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε το σκάμμα.

Ένας τραυματισμός θα πάρει πίσω τον αθλητή και αν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα επούλωσης του τραύματος, μπορεί να χάσει την προετοιμασία πριν από τον αγώνα και τον ίδιο τον αγώνα, ή ο αγώνας του να μην είναι στο επίπεδο των δυνατοτήτων του, εξηγεί.

Ο Ηλίας είναι από τους αθλητές που δεν έχασαν αγώνα, όμως πήγε σε πάρα πολλούς αγώνες τραυματισμένος και το επίπεδο του αγώνα του δεν ήταν το αναμενόμενο, είπε ο κ. Σιήππης και ο 18χρονος αθλητής συμπληρώνει ότι κάθε μερικούς μήνες προκύπτει κάποιος τραυματισμός.

Ο κ. Σιήππης είπε πως "αν υπήρχε το γυμναστήριο που χρειαζόμαστε, ο Ηλίας θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο".

Σε ό,τι αφορά το μετάλλιο που ήθελε πολύ, όμως δεν πήρε, η αιτία της απώλειας δεν είναι αυτός καθαυτός ο χώρος, αλλά με ένα γυμναστήριο με επαρκή χώρο, σύγχρονα όργανα σίγουρα θα πήγαινε καλύτερα.

Προπονείται με ένα όργανο 30 χρονών, που ουδεμία σχέση έχει με ένα σύγχρονο όργανο που θα έχει σε διεθνείς αγώνες, Σίγουρα αυτή η διαφορά επηρέασε την απόδοση του 18χρονου αθλητή. Πρόσθεσε πως αν στη Λάρνακα υπήρχαν όλα τα όργανα για να προπονείται, σίγουρα οι πιθανότητες για το μετάλλιο θα ήταν πολύ περισσότερες.

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και όχι τόσο σημαντικό να γίνει γυμναστήριο σε αυτή την πόλη, είπε ο κ. Σιήππης.

 Το μέλλον της ενόργανης

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ενόργανης γυμναστικής που απέφερε θαυμαστή συγκομιδή μεταλλίων στους Κοινοπολιτειακούς του Gold Coast, ο κ. Σιήππης παρατήρησε ότι μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, την ίδια ώρα όμως μπορεί και να σβήσει.

Γίνονται προσπάθειες από τον ΚΟΑ, από την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πιο συντονισμένες και εμπεριστατωμένες προσπάθειες, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να βοηθήσουν τις πόλεις να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορούν να εξελιχθούν οι αθλητές.

Με το υλικό που έχουμε η Γυμναστική μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά, όμως οι υποδομές απαιτούνται και για αυτούς που θα ακολουθήσουν, επειδή με την παρούσα κατάσταση το μέλλον κινδυνεύει, επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει φυτώριο αθλητών, ο κ. Σιήππης είπε ότι στη Λάρνακα, δυστυχώς δεν υπάρχει φυτώριο. Πρόσθεσε ότι στις άλλες πόλεις στη Λεμεσό υπάρχει πιο πολύ υλικό, η Λευκωσία άρχισε με κάποιους μικρούς, αφού οι μεγαλύτεροι λόγω των δυσκολιών σταμάτησαν.

Το φυτώριο εξαρτάται από τις συνθήκες που έχει ενώπιον του ο κάθε προπονητής, συνέχισε αναφέροντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει λειτουργεί ένα σύστημα όπως σε άλλες χώρες με επαγγελματισμό όπως στη Ρωσία, ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια και στην Ολλανδία.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να εντοπιστεί ένα παιδί με ταλέντο στην ενόργανη, ο κ. Σιήππης εξήγησε ότι η ενασχόληση με την ενόργανη πρέπει να γίνει από την παιδική ή και νηπιακή ηλικία, των 4-5 ετών.

Πρόκειται για ένα άθλημα που εάν δεν το αρχίσεις από μικρός, δύσκολα μπορείς να το εξελίξεις στη μετέπειτα ζωή σου.

Το πρώτο που απαιτείται είναι ένα παιδί να θέλει να γυμνάζεται και να προπονείται και ταυτόχρονα να έχει βασικούς υποστηριχτές την οικογένεια του, αφού εκεί που θα πιεστεί το παιδί και θα θέλει να εγκαταλείψει θα έρθει ο γονιός που θα το κρατήσει στη γυμναστική, για αυτό και το συγκεκριμένο άθλημα απαιτεί επαφή του προπονητή με τους γονείς.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν το οποιοδήποτε παιδάκι ηλικίας τεσσάρων ετών μπορεί να αρχίσει ενόργανη και να εξελιχθεί σε αθλητή επιπέδου, παρατήρησε ότι η ενόργανη είναι η βάση όλων των αθλημάτων. Πρόσθεσε ότι η αρχή με τα παιδάκια γίνεται με παιγνίδι γυμναστικής και αργότερα συνεχίζουν με τα όργανα.

Ανέφερε επίσης ότι στις αγωνιστικές ηλικίες των 7 και 8 ετών, τα όργανα είναι διαμορφωμένα για αυτές τις ηλικίες.

Θα συνεχίζει για ψηλό επίπεδο ο Ηλίας

Ερωτηθείς για τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο του, ο Ηλίας Γεωργίου είπε: «Στόχος μου είναι να συνεχίσω τις προπονήσεις και να αγωνίζομαι σε ψηλό επίπεδο, αφού από μικρό παιδί, από τα έξι μου, που άρχισα την ενόργανη, φανταζόμουν τον εαυτό μου σε ένα ψηλό επίπεδο και χρωστώ τα πάντα στον προπονητή μου Παναγιώτη Σιήππη, που με βοηθά και με στηρίζει. Και στην οικογένεια μου" πρόσθεσε.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top