Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Στον Γ.Γ. του ΚΚΕ απονέμει το Κ.Κ. Τουρκίας το πρώτο βραβείο Φιλίας "Μουσταφά Σουπχί”

Στον Γ.Γ. του ΚΚΕ απονέμει το Κ.Κ. Τουρκίας το πρώτο βραβείο Φιλίας "Μουσταφά Σουπχί”

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών Τουρκίας και Ελλάδας

 

Την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του γιόρτασε στις 10 Σεπτέμβρη το ΚΚ Τουρκίας και στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του καθιέρωσε το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί», στο όνομα του Τούρκου επαναστάτη και ιδρυτή του ΚΚΤ, που δολοφονήθηκε μαζί με τους 14 συντρόφους του το 1921 από το αστικό κράτος. Το 1ο Βραβείο, με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΤ, απονεμήθηκε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οπως σημειώνεται από την ΚΕ του ΚΚΤ, «το πρώτο Βραβείο Φιλίας θα δοθεί στον Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος διατηρεί συντροφικές σχέσεις με το TKP εδώ και πολλά χρόνια.

Το βραβείο αποκτά πιο σημαντικό νόημα αυτές τις μέρες που γίνονται προσπάθειες ώστε οι δύο λαοί να γίνουν εχθροί, πραγματοποιούνται απανωτές ασκήσεις εκφοβισμού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και μια σύντομη σύγκρουση εξαρτάται σχεδόν από μια σπίθα.

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν σε διάφορες περιπτώσεις, και τα δύο κόμματα τόνισαν ότι στηρίζουν τη φιλία των λαών στην περιοχή και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το δρόμο της αδελφοσύνης, της ισότητας και του σοσιαλισμού και για τους δύο λαούς.

Το Βραβείο Φιλίας φιλοτεχνήθηκε από τους συντρόφους Σεντά Μπόι, Μπουράκ Τσολάκ και Ομέρ Κοτσάγ».

Το μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία σας να με τιμήσετε με το 1ο Βραβείο Φιλίας "Μουσταφά Σουπχί", που καθιερώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να σημειώσω δύο ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που δείχνουν το "κοινό μετερίζι" της πάλης μας.

Ο σύντροφος Μουσταφά Σουπχί δολοφονήθηκε μαζί με τους συντρόφους στα 1921 από το αστικό κράτος στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κατά την επιστροφή τους από τα εδάφη της επαναστατημένης Ρωσίας. Κι αυτό μόλις λίγους μήνες πριν από όταν, στα τέλη του 1920, στην ίδια περιοχή, είχε δολοφονηθεί ο σύντροφός μας Δημοσθένης Λιγδόπουλος, που γυρνούσε στην Ελλάδα από το 2ο Συνέδριο της Κομιντέρν, μαζί με τον σ. Ωρίωνα Αλεξάκη.

Αποτέλεσαν τους πρώτους νεκρούς μάρτυρες του νεαρού τότε Κόμματός μας, που, όπως κι ο σύντροφός σας Μουσταφά Σουπχί και οι σύντροφοί του, πλήρωσαν με τη ζωή τους το μίσος της αστικής τάξης για την απόφασή τους να ταχθούν με τα ιδανικά της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, να παλέψουν για τα δικαιώματα του λαού, για την υπόθεση της εργατικής τάξης! Δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του σ. Μουσταφά Σουπχί, μέλος του ΚΚ Τουρκίας γίνεται ο νεαρός τότε λιμενεργάτης στην Κωνσταντινούπολη Νίκος Ζαχαριάδης, που στη συνέχεια αναδείχθηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ και ήταν Γενικός Γραμματέας του για πολλά χρόνια.

Πρόκειται για δύο ιστορικά γεγονότα στη μακρόχρονη και ηρωική Ιστορία των δύο κομμάτων μας που φωτίζουν την παράλληλη και συχνά ταυτόσημη μαρτυρική ιστορική διαδρομή των κομμουνιστών των δύο χωρών, που πέρασαν μέσα από "τη φωτιά και το ατσάλι" της ταξικής πάλης.

Τιμούμε αυτήν την Ιστορία, τιμούμε τους νεκρούς μας, τους συντρόφους μας που πέρασαν ανείπωτα βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες. Τους τιμούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα τους και ταυτόχρονα επιδιώκουμε να αντλούμε ιστορικά διδάγματα ώστε η πάλη μας να γίνεται πιο αποτελεσματική.

Σύντροφοι,

Την απόδοση αυτού του 1ου Βραβείου "Μουσταφά Σουπχί" - μέσω του προσώπου του ΓΓ της ΚΕ - στο ΚΚΕ, νομίζω πρέπει να την προσεγγίζουμε κυρίως μέσα από το πρίσμα της αναγνώρισης της ανάγκης της κοινής πάλης των κομμουνιστών της Τουρκίας και της Ελλάδας ενάντια στον εθνικισμό και στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, ενάντια στα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τους λαούς, πότε διχάζοντάς τους και πότε "τσουβαλιάζοντάς" τους σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ή στη λεγόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Σήμερα τα ΚΚ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της πάλης τους, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όπως έδειξε η συνδιοργάνωση της 21ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Σμύρνη, όσο και σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας πως "οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά! Οχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών!".

Εναντιωνόμαστε σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

Καταδικάζουμε τις προσπάθειες, από θέσεις στρατιωτικής ισχύος, να διαμορφωθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

Καταγγέλλουμε τα σχέδια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο από τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, που αποσκοπούν στο να βάλουν στο χέρι τα ξένα και ντόπια μονοπώλια τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, μεγάλους κινδύνους και για το περιβάλλον.

Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ' αυτά τα σχέδια. Παλεύουμε για απεμπλοκή των δύο χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Εχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν στον πόλεμο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σύντροφοι,

Τώρα που οι ιμπεριαλιστές, οι αστικές τάξεις, τα μονοπώλια, βάζουν μπροστά πότε τις "μηχανές του θανάτου" και πότε τα γεωτρύπανα της ληστείας του λαϊκού πλούτου...

Τώρα που "γαζώνουν" τα μυαλά των εργαζομένων πότε με το μίσος του εθνικισμού και πότε με το "σαράκι" της μοιρολατρίας και της υποταγής...

Τώρα είναι που πρέπει η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά: Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το "ξερίζωμα" εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην "κρεατομηχανή" του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Γιατί, όπως τόνιζε ο Μουσταφά Σουπχί στο κάλεσμά του στο λαό της Τουρκίας: "Εργάτες και φτωχοί αγρότες της Τουρκίας! Θα απελευθερωθείτε εντελώς μόνο όταν ανατραπεί η τυραννία της καπιταλιστικής τάξης και η σοσιαλιστική επανάσταση εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο...".

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚ Τουρκίας!

Ζήτω η κοινή πάλη του ΚΚΕ και του ΚΚΤ!

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός!».

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top