Menu
Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» κάνει λόγο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περι…

Την ώρα που η ελληνική κυ...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμα»...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορονοϊό εποχή

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορο…

Γράφει: Σάββας Περδίος* ...

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνο…

• Στην Ελλάδα τις επόμενε...

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η απραξία της ΕΕ

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας και η α…

Γράφεο: Γιώργος Γεωργίου*...

Σοφία Λορέν: Στα 86 της εξακολουθεί να παραμένει σύμβολο παντοτινής ομορφιάς...

Σοφία Λορέν: Στα 86 της εξακολουθεί…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, σ...

Το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα

Το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σ…

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την...

Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική υποστήριξη

Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική …

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Μ...

Ρωσία: “Λοιπόν, πως τα περνάτε στον καπιταλισμό;”...

Ρωσία: “Λοιπόν, πως τα περνάτε στον…

• 19,9 εκατομμύρια οι φτω...

Prev Next

Το Focus για την κυβερνητική «ιδέα» μεταφοράς των προσφύγων στα ξερονήσια

Το Focus για την κυβερνητική «ιδέα» μεταφοράς των προσφύγων στα ξερονήσια

• «Οι πρόσφυγες της Μόρια απειλούνται με μετεγκατάσταση σε νησί με κακή φήμη»...

 

«”Αυστραλιανό μοντέλο”: Οι πρόσφυγες της Μόρια απειλούνται με μετεγκατάσταση σε νησί με κακή φήμη», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του γερμανικού Focus (εδώ). 

«Μετά από πολλές πυρκαγιές, το στρατόπεδο προσφύγων της Μόρια καταστράφηκε. Πού να πάνε τώρα χιλιάδες άνθρωποι Στο βραχώδες νησί της Μακρόνησου; Αυτό έχει ένα φρικτό παρελθόν». Έτσι ξεκινά ένα ρεπορτάζ για το μέλλον των προσφύγων που είχαν εγκλειστεί στο στρατόπεδο της Μόριας, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το φρικτό σενάριο μετεγκατάστασής τους σε ξερονήσια.

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται τα παρακάτω,όπως μεταφράζεται από το koutipandoras.gr«Το στρατόπεδο έχει καταστραφεί. Οι τοπικοί πολιτικοί και πολλοί πολίτες του νησιού δεν θέλουν να επιτρέψουν μια νέα Mόρια. Οι πρόσφυγες δεν το θέλουν επίσης. Ακόμη και πολλοί Έλληνες, που είναι πιο ανοιχτοί στους πρόσφυγες, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χτιστεί νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Απαιτούν διαμονή στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπή καταλύματα. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη απέκλεισε κατηγορηματικά ότι οι πρόσφυγες από τη Μόρια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα». Και  αναρωτιέται το Focus: «Αλλά πού πρέπει να πάνε;»

Όπως επισημαίνει, για μήνες υπάρχουν αυξανόμενες φωνές μέσα στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ που έχουν προτείνει ένα «αυστραλιανό μοντέλο» για την Ελλάδα. Τώρα γίνονται πιο δυνατές. Υπάρχει δημόσια συζήτηση για «βραχώδη νησιά» ή «ακατοίκητα νησιά του δυτικού Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα», τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου, απομονωμένου καταυλισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η πρόταση αυτή εξετάστηκε σοβαρά στις 27 Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 5 Μαρτίου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η λύση του βραχώδους νησιού ήταν δυνατή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί Μανούσος Βουλουδάκης και Θοδωρής Ρουσόπουλος, ταξίδεψαν στο Βερολίνο τον Μάρτιο»

Και γίνεται πιο συγκεκριμένο: «Ο Βουλουδάκης παρουσίασε το σχέδιο ως δική του ιδέα στους Thorsten Frei και Marian Wendt, μέλη του CDU της Bundestag. Ο Βουλουδάκης ισχυρίζεται ότι ήταν ενθουσιασμένοι με την πρόταση. Είπε επίσης ότι οι πολιτικοί του CDU τον είχαν διαβεβαιώσει ότι μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης θα είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο στρατόπεδο με κονδύλια της ΕΕ. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Βουλουδάκης υπέβαλε ξανά την πρότασή του, στους συναδέλφους του στο Βερολίνο. Όμως αυτό που τα μέλη της Bundestag δεν μπορούσαν να γνωρίζουν είναι η πραγματική έννοια του “βραχώδους νησιού” στην Ελλάδα που ουσιαστικά  αντιπροσωπεύει κυρίως νησιά όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος, πρώην τόποι εκτοπισμού και εξορίας Ελλήνων»

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, χωρίς ντροπή έχει επαναφέρει δημόσια την πρόταση για μεταφορά προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά ή υπεράκτιες πλατφόρμες (διαβάστε εδώ). 

πηγή: Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top