Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Ε.Ε. του πολέμου

Ε.Ε. του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν»...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Prev Next

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: «Στρώνουν το τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης και κάνουν πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: «Στρώνουν το τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης και κάνουν πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα

• «Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης», λέει το ΝΑΤΟ • «Περιοχές όπου διεκδικούν δικαιοδοσία» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου, επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ! • «Επείγον να λύσουν τα διαφιλονικούμενα ζητήματα» Ελλάδα και Τουρκία, προσθέτουν Γερμανία και ΕΕ

 

Ενα ακόμα μεγαλοπρεπές «ξεγύμνωμα» των μύθων που διακινούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, πως τάχα «εγγυητές» της ειρήνης και «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι στην αμφισβήτησή τους από την τουρκική αστική τάξη αποτελούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έδωσαν οι χτεσινές τοποθετήσεις τους, με τις οποίες επιβεβαίωσαν ότι είναι εκείνοι που «στρώνουν το τραπέζι» για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς της περιοχής.

«Πρώτος και καλύτερος» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, έγραψε πως «μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης ("must be resolved in a spirit of Allied solidarity") και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο», επιβεβαιώνοντας πως ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Τη στήριξη της κυβέρνησης στον στόχο αυτό επιβεβαίωσαν εξάλλου νωρίτερα οι κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας «που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», με χαρακτηριστική την έγνοια της κυβέρνησης για τη συνοχή της λυκοσυμμαχίας, ενώ προκαλώντας σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων (σ.σ. που ακολουθεί η λυκοσυμμαχία) είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».

«Θεμέλια» συνεκμετάλλευσης από ΗΠΑ

«Πανηγυρική» επανάληψη και της θέσης τους περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» στην Ανατ. Μεσόγειο έδωσε και η τοποθέτηση των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σπεύδει να χαρακτηρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν πλεύσει το «Oruc Reis» και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία», ρίχνοντας παραπέρα νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Συνέχισε: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε, με «σημαία» τις μπίζνες του κεφαλαίου, για χάρη των οποίων δρομολογούνται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οι επικίνδυνες διευθετήσεις.

«Δεσμευμένη» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις η ΕΕ

Παραπάνω από εύγλωττες ήταν και οι δηλώσεις από την πλευρά της Γερμανίας και της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρ. Μπούργκερ, απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας», προσθέτοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ήταν τις προηγούμενες μέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει.

Οπως σημείωσε, «λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπ' αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή τη χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις, και τόνισε πως «το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας - και ελπίζουμε και να λύσουν - τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, την Κυριακή - πριν από την ανακοίνωση της τελευταίας τουρκικής NAVTEX - την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προχωρήσουν οι επικίνδυνες «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία αποτύπωσε η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία εξέφραζε την «ανησυχία» του για την πρόσφατη κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Τουρκίας και τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο.

Οπως σημείωσε, «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ενώ παρουσιάζοντας ως «διαφορές» και «διαφωνίες» την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τα οποία ολοφάνερα μπαίνουν στο τραπέζι του ευρωτουρκικού παζαριού, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης».

Φωτογραφία: «Επίλυση» σε πνεύμα ΝΑΤΟικής «αλληλεγγύης»
ζητάει ο γγ του ΝΑΤΟ

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top