Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Ελληνοτουρκικά: Κλίμα επικίνδυνου εφησυχασμού και βαθύτερη εμπλοκή από την ελληνική κυβέρνηση

Ελληνοτουρκικά: Κλίμα επικίνδυνου εφησυχασμού και βαθύτερη εμπλοκή από την ελληνική κυβέρνηση

Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση», «εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων»!

 

Η μονότονη τις τελευταίες μέρες τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΝΔ ότι μια όξυνση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα αναγάγει το ζήτημα των σχέσεων των δύο χωρών σε ζήτημα ΕΕ - Τουρκίας και ΝΑΤΟ - Τουρκίας φανερώνει τον επικίνδυνο δρόμο που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η τουρκική αστική τάξη ανοίγει όλη τη «βεντάλια» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της σε όλα τα πεδία, με αιχμή το λεγόμενο «τουρκολιβυκό σύμφωνο» Ερντογάν - Σάρατζ. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες μέρες έγινε νέο βήμα κλιμάκωσης, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας 7 αιτημάτων της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου της Τουρκίας, για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και οι 7 περιοχές είναι στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών (στα όρια των χωρικών υδάτων) και συγκεκριμένα: Βορειοανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας και στην πράξη πλέον το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Γίνεται έτσι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία προχωρά βήμα βήμα στη δημιουργία τετελεσμένων.

Οι περιοχές αυτές αποτελούν το ανατολικό άκρο της περιοχής που η Αγκυρα έχει περιλάβει στο χάρτη με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί και με το παράνομο μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης. Η Τουρκία «ανοίγει» όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αμφισβητεί σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα από τον Εβρο μέχρι το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Ανατολική μεσόγειο.

Η βαθύτερη εμπλοκή των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η σύνδεσή τους με τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή, περιπλέκουν την κατάσταση και προδιαγράφουν αρνητική για το λαό εξέλιξη. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνονται αντικείμενο παζαριού με βασικό περιεχόμενο τη διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, την απομάκρυνσή της από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της συνδιαχείρισης και της συνεκμετάλλευσης υπό υψηλή ΝΑΤΟική εποπτεία. Εξέλιξη που δεν σημαίνει ειρηνική επίλυση των διαφορών των χωρών, αλλά διαιώνισή τους...

Η κυβέρνηση συνεχίζει επικίνδυνο εφησυχασμό και εμπλοκή

Την πραγματικότητα αυτή και τις βαριές της ευθύνες για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γεννάνε κινδύνους και υπονομεύουν ολοφάνερα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επιχειρεί να «κουκουλώσει» η κυβέρνηση συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να σημειώνει ήδη από τη Δευτέρα πως τάχα «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» και «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυριζόταν εκ νέου πως ο «δρόμος κλιμάκωσης» που ακολουθεί η Τουρκία τάχα «θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο». Παρουσιάζοντας, μάλιστα, ως ασπίδα για το λαό και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μίλησε για «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εμβάθυνση της συνεργασίας μας με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής», ενώ ειδική αναφορά έκανε σε άλλο σημείο στη νέα κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που συμβάλλει «σε ένα σημαντικότερο αμυντικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο» και «αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, τη Δευτέρα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα και διενεργήθηκε «αυστηρό διάβημα». Είχε προηγηθεί, κατά κάποιες μέρες, επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα και στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Ενώ η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το πρόβλημα ως λύση, διαρρέει ότι θα συνεχίσει να αντιδρά με «ενημέρωση των συμμάχων επί των τουρκικών προκλήσεων» στις προσεχείς συνόδους ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού προφανώς οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ...δεν ξέρουν τίποτα για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, που βρίσκονται ολοφάνερα πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού που έχουν στήσει μαζί της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έστειλε την Τετάρτη επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όπου διαμηνύει ότι «ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία».

Τα Ελληνοτουρκικά μπαίνουν με ευθύνη της κυβέρνησης συνολικότερα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, με τον πρωθυπουργό να προγραμματίζει ταξίδι στο Ισραήλ στις 16 - 17 Ιούνη, και τον υπουργό Εξωτερικών να αναμένει την Τρίτη στην Αθήνα τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, με την κυβέρνηση να προσδοκά σε συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και αργότερα με Αίγυπτο και Αλβανία.

Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση»...

Τις απαντήσεις, βέβαια, τις έχουν ήδη πάρει, αφού είναι στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή που δρομολογούνται τα διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε στο τέλος της βδομάδας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχετική ερώτηση για το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές», σημειώνεται στην απάντηση, βαφτίζοντας δηλαδή «διενέξεις» την ευθεία αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη μεριά της Τουρκίας, προσθέτοντας μάλιστα πως «εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μη θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα»!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέτει εξάλλου ότι «η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης», ενώ επαναλαμβάνει το ευχολόγιο πως «το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

Χαρακτηριστικά ήταν και όσα ειπώθηκαν νωρίτερα, την Τρίτη, σε «ψηφιακή εκδήλωση» που διοργάνωσε η γνωστή ευρωατλαντική «δεξαμενή σκέψης» μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα επιμελητήρια Κύπρου και Ισραήλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί ο Ρ. Μόρνινγκσταρ, πρόεδρος του Κέντρου Παγκόσμιας Ενέργειας («Global Energy Center») του «Atlantic Council», είπε: «Υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια. Ολη αυτή την ώρα που μιλάμε, η Τουρκία δεν έχει αναφερθεί καθόλου. Αλλά η Τουρκία είναι εκεί! Και όλες οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ πρέπει να οδηγούν προς κάποια συμφιλίωση. Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο για το πώς να μοιραστούν τα κέρδη, αλλά πρώτα χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να εξαλείψουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα στην περιοχή».

Από κοντά και ο Φρ. Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ενεργειακά Θέματα, ο οποίος ερωτηθείς για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη στάση των ΗΠΑ, έκανε λόγο για «μια περιοχή που πρέπει να είναι ανοιχτή (για μπίζνες), με σεβασμό σε κανόνες δικαίου ώστε να μπορεί να αναπτυχθούν έργα», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να εμποδίσουν επενδυτικά σχέδια», τοποθέτηση που φυσικά διαβάζεται και αλλιώς: Οτι για να «τρέξουν» οι μπίζνες και τα άλλα σχέδιά τους, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Αλλωστε, είπε μεν ότι το μνημόνιο «δεν μπορεί να παρακάμψει τα δικαιώματα της Ελλάδας», αλλά παραπέμποντας στις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας σημείωσε ότι «γενικά αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως οι ηπειρωτικές περιοχές».

Σε κάθε περίπτωση, δίνοντας και το πλαίσιο των παζαριών με την Τουρκία, όπως αυτό ορίζεται από την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα, που θέλουμε να συνεχίσει να βλέπει δυτικόστροφα, να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο».

Στην τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας με τη σειρά του περί «ανάγκης σταθερότητας σε μια γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή, όπου έχει επιστρέψει ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων».

Αποκαλυπτικές ήταν και οι νέες δηλώσεις που έκανε μεσοβδόμαδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία (...) ορισμένα κράτη - μέλη έκριναν ακόμη ότι, καθώς συνεχίζονται οι γεωτρήσεις, αυτές οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχίζονται...», αλλά ότι η γραμμή της ΕΕ «είναι να προσεγγίσουμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, για να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν κριτικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου και των υπό αμφισβήτηση χωρικών υδάτων».

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top