Menu
Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

• 13 σύνολα φτιαγμένα από...

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκέντρωσης

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκ…

Ακούγεται εξωπραγματικό! ...

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από Ν. Κορέα “δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτ…

• Δήλωση Τραμπ ενόψει της...

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - Η ορολογία της ντροπής

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - …

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις νέες πολιτικές

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις…»

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμου…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνι…

• Επανέρχονται τα σενάρια...

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτ…

• Χθες Παρασκευή, ενώ άλλ...

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες και παραιτήσεις οι Μέι και Κόρμπιν

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες …

• Επιστολή - προειδοποίησ...

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Πάνω από τέσσερα εκατομμύ...

Prev Next

Πολύ συγκεκριμένες ιδέες για διευκόλυνση του διαλόγου, έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πολύ συγκεκριμένες ιδέες για διευκόλυνση του διαλόγου, έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

* Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακντζί, ο οποίος επανέλαβε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και αύριο, αν χρειαστεί, να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν το διάλογο για το Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως: για παράδειγμα, ο πρόεδρος επανέλαβε την πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίπτυχου " όπου να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα και θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και την όλη διαδικασία".

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση "έγινε μια καλή ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συνέχιση του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα όπως και αύριο, αν παραστεί ανάγκη, αν υπάρχει ανταπόκριση, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις".

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή έγινε συζήτηση και για θέματα ουσίας, δηλαδή τις διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, "μια στοχευμένη διαδικασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο".

Οι γενικότερες εξελίξεις ενισχύουν αυτή την εκτίμηση

Κληθείς να πει αν έχει αλλάξει η εκτίμηση της Κυβέρνησης, μετά και τη συνάντηση του προέδρου με τον κ. Έιντε, ότι πριν από τον Απρίλιο δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας ή της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έλεγα το αντίθετο, οι συναντήσεις, τα γεγονότα, οι γενικότερες εξελίξεις ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Την ίδια στιγμή δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διάλογος. Είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν", ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπήρξε σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφωνίες. "Μέσα από αυτή την υποσχόμενη διαδικασία έχει παραχθεί σημαντική δουλειά και θεωρούμε ότι για τα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες – και θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις – αυτές θα μπορεί να διερευνηθεί αν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε μέσα από δημόσιες δηλώσεις ούτε από την απουσία στο τραπέζι των συνομιλιών", ανέφερε.

Χωρίς συζήτηση δεν μπορούν να διερευνηθούν οι προοπτικές για αντιμετώπιση των διαφωνιών

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως αν δεν υπάρχει συζήτηση δεν μπορούν να διερευνηθούν και οι προοπτικές για αντιμετώπιση των διαφωνιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να σημειώσει πως "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τον διάλογο, για παράδειγμα, επανέλαβε την πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίπτυχου όπου να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα και θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και την όλη διαδικασία".

Δεν υπάρχει πρόταση προς τον Πρόεδρο...

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει πρόταση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει αποχωρήσει ο πρόεδρος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει η όποια πρόταση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε δε πως "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και αύριο, αν χρειαστεί, να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ίδιο και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Δεν τίθεται ή έχει τεθεί ο όποιος όρος ή προϋπόθεση από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να γίνει πρόταση", ανέφερε

Είναι σημαντικό ότι έγινε αυτή η συζήτηση σήμερα

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που τεθεί θέμα δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "δεν έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια πρόταση ώστε να τοποθετηθώ επ’ αυτού".

Επεσήμανε παράλληλα πως "είναι σημαντικό ότι έγινε αυτή η συζήτηση σήμερα", σημειώνοντας πως υπάρχουν  διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και διερωτώμενος πώς θα δουν να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά " αν δεν επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, αν δεν επαναρχίσει ο διάλογος".

Εξάλλου, ερωτηθείς αν ο κ. Έιντε μετέφερε ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «φαντάζομαι ότι οι ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι θα διαβιβαστούν σε αυτούς που απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, σε ερώτηση αν αναμένει η Κυβέρνηση ότι μετά την αυριανή συνάντηση του κ. Έιντε με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα ακούσουν κάτι νεότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν έχει κάτι νεότερο ο κ. Έιντε που θα θέλει να μεταφέρει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας φυσικά και θα το ακούσει».

Δεν υπάρχει κάτι που προτάθηκε στον πρόεδρο και έχει αρνηθεί...

Ερωτηθείς και πάλιν αν ο Πρόεδρος θα συμμετείχε σε μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και αν έγινε κάποια βολιδοσκόπηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν έχει φύγει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμη και για κοινωνικό δείπνο, δεν υπάρχει κάτι που προτάθηκε στον Πρόεδρο και έχει αρνηθεί. Η όποια βολιδοσκόπηση, αν υπάρχει πρόθεση να γίνει, θα γίνει προς την τουρκοκυπριακή πλευρά», επεσήμανε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Έιντε αναφέρθηκε σε κάποιους από τις δύο πλευρές οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και ερωτηθείς αν είναι γι’ αυτό το λόγο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να το απευθύνετε στον κ. Έιντε".

Επανέλαβε πως κατά τη συνάντηση του κ. Έιντε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν συζητήθηκαν μόνο θέματα διαδικασίας που αφορούν την επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, "που είναι κάτι που δυστυχώς δεν μας χαροποιεί", αλλά και θέματα ουσίας.

Το θέμα συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο

Ερωτηθείς για το θέμα συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μέρος της διαδικασίας" και διερωτήθηκε πώς μπορούμε να μιλούμε για καθορισμό ημερομηνίας για τη Διάσκεψη αν δεν επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με την ίδια λογική δεν μπορούμε να μιλάμε για μεθοδολογία αν δεν επιστρέψει στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “Aκριβώς, είναι μέρος. Θα προηγηθεί η επιστροφή, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε και την ουσία -σίγουρα η διαδικασία είναι σημαντική- αλλά το πιο σημαντικό αν θα αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε έχει να κάνει με τη συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών", ανέφερε.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές

Σε ερώτηση αν ανησυχούν την Κυβέρνηση οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές, παρακολουθούμε γενικότερα και τις εξελίξεις και στην Τουρκία, τις αξιολογούμε. Και εκείνο που θέλω δημόσια να εκφράσω εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας είναι την ευχή, την επιθυμία όπως υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών».

Τέλος, ερωτηθείς αν ο πρόεδρος είχε νέες επαφές με ξένους ηγέτες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου για να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Μαρτίου".

"Θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του ενώ θα έχει και χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", κατέληξε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top