Menu
«Με το ντουφέκι μου στον ώμο…»

«Με το ντουφέκι μου στον ώμο…»

«Με το ντουφέκι μου στον ...

Η συζήτηση για το Βαρώσι στο σημερινο τ/κ Τύπο

Η συζήτηση για το Βαρώσι στο σημερι…

•Αφρίκα: "Οι εισβολείς στ...

Δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, «ψίχουλα» για να αμυνθούμε απέναντι σ’ ένα ιό...

Δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, «ψίχ…

• Καταγγελία του Διευθυντ...

Ερχιουρμάν: Λάθος η διοργάνωση και η συγκυρία της συζήτησης για το Βαρώσι

Ερχιουρμάν: Λάθος η διοργάνωση και …

Χρειαζόμαστε βήματα που θ...

Η Συμφωνία της Βάρκιζας

Η Συμφωνία της Βάρκιζας

Στις 11 Γενάρη 1945 η Μάχ...

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ο Μ. Ντόντικ ανήγγειλε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ο Μ. Ντόντικ ανή…

Με αφορμή την εθνική εορτ...

Μπουρούντι: Πάνω από 6.000 πτώματα εντοπίστηκαν σε έξι ομαδικούς τάφους

Μπουρούντι: Πάνω από 6.000 πτώματα …

Η Επιτροπή Αλήθειας και Σ...

Έρευνα για τη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ: Δυσκολεύονται στο «ξέπλυμα» της δολοφονικής συμμαχίας

Έρευνα για τη στάση απέναντι στο ΝΑ…

• Η Ελλάδα είναι δεύτερη ...

Ελλάδα: Ξεπούλημα 10 περιφερειακών λιμανιών το 2020

Ελλάδα: Ξεπούλημα 10 περιφερειακών …

Στο ξεπούλημα 10 μεγάλων ...

Σίμος Ιωάννου: Ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού

Σίμος Ιωάννου: Ο εποικισμός της περ…

Γράφει: Φανίτσα Ζαννέττου...

Prev Next

Όζερσαϊ: Μετά τις «εκλογές» θα γίνουν τα βήματα για την Αμμόχωστο...

Όζερσαϊ: Μετά τις «εκλογές» θα γίνουν τα βήματα για την Αμμόχωστο...

• Απέρριψε συμμετοχή στη συζήτηση για την Αμμόχωστο ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος

 

Ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι είπε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κίπρις Πόστασι" ότι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου για την Αμμόχωστο θα είναι απλώς μια ανταλλαγή απόψεων, μια θύελλα ιδεών.

Σε δηλώσεις του ο Οζερσάι είπε ότι τα όποια βήματα θα για την Αμμόχωστο θα γίνουν μετά τις «προεδρικές εκλογές» για να μην τύχουν "προεκλογικής εκμετάλλευσης"όμως θα συνεχίσουν οι επιστημονικές μελέτες.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι πριν την εκλογή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωνε ότι θα έκανε βήματα για την Αμμόχωστο, όμως δεν έκανε κανένα βήμα μέσα σε πέντε χρόνια.

«Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα συνεχίσω το όραμα εκείνο που υποστήριζα πριν πέντε χρόνια», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ο Ακιντζί να εξηγήσει στην κοινή γνώμη κατά τις προσεχείς ημέρες σε ποιο βαθμό υλοποίησε τις δεσμεύσεις του για την Αμμόχωστο. Είπε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται για να ανοίξει η Αμμόχωστος για τους «παλιούς της κατοίκους» υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Οζερσάι είπε ότι η συνάντηση του Σαββάτου για την Αμμόχωστο είχε προγραμματιστεί πριν καιρό, όμως πήρε παράταση και δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις «προεδρικές εκλογές».

Είπε ότι στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα τεθούν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την μελέτη της απογραφής και θα αξιολογηθούν από αξιωματούχους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι μετά την θύελλα ιδεών θα διαμορφωθούν τα βήματα που θα κάνει η «κυβέρνηση». «Θα είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν σε αυτή την διαδικασία οι αξιωματούχοι από την Τουρκία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Οζερσάι, ολοκληρώθηκε σε διάφορα σημεία η απογραφή που αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στην περίκλειστη Αμμόχωστο, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σε σχέση με τα κτίρια και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είπε ότι υπήρξε μια νέα εξέλιξη σε σχέση με τα κτίρια και ότι υπογράφηκε ένα «πρωτόκολλο» με το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», που θα προσφέρει τις υπηρεσίες των πολιτικών του μηχανικών και των αρχιτεκτόνων του για γρήγορη ολοκλήρωση της απαραίτητης απογραφής των κτιρίων στην περίκλειστη πόλη.

Απέρριψε συμμετοχή στη συζήτηση ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος

Στο μεταξύ, ο "δικηγορικός σύλλογος" των Τουρκοκυπρίων δικηγόρων απέρριψε πρόκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές», που  θα γίνει το Σάββατο.

Σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν γράφει ότι το Βαρώσι, που κρατείται κλειστό, υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 1974 και αποκαλείται «πόλη φάντασμα», ανοίγει για την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του "δικηγορικού συλλόγου" Χασάν Εσένταγλι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανάφερε ότι δεν θεώρησαν σωστό να συμμετάσχουν στην συνάντηση εν μέσω "προεκλογικής εκστρατείας" και είπε ότι ενημερώθηκε για τη διοργάνωση πριν δύο μήνες και προσκλήθηκε για να τη συνδιοργανώσει, όμως δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί τέτοια εκδήλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, πηγές της «προεδρίας» ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τη διοργάνωση και δεν τους απευθύνθηκε καμία πρόκληση.

Εξάλλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στη σύσκεψη κόμματα της "αντιπολίτευσης" και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερχιουρμάν είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό και αποδεχτό από την άποψη των «δημοκρατικών πρακτικών». Ανέφερε ότι επίκεινται «προεδρικές εκλογές» και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν αφορά το «πεδίο εξουσιών και αρμοδιοτήτων» του «προέδρου της δημοκρατίας».

ΚΥΠΕ - ΓΤΠ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top