Menu
Pompeo go home!

Pompeo go home!

• Κινητοποιήσεις για την ...

Αυτός ήταν ο Χάρης Κυριακίδης...

Αυτός ήταν ο Χάρης Κυριακίδης...

Του Άντρου Κυπριανού* Λί...

Ελληνοτουρκικά: Στις διερευνητικές με πνεύμα... «ΝΑΤΟικής αλληλεγγύης», η ελληνική κυβέρνηση

Ελληνοτουρκικά: Στις διερευνητικές …

Με αμείωτη ένταση και «υπ...

Τουρκία: Τα ορυχεία θα καταστρέψουν πολιτιστική κληρονομιά 12.000 ετών!

Τουρκία: Τα ορυχεία θα καταστρέψουν…

• Στην επαρχία Χακάρι, στ...

Ταυτότητα, αφήγημα και αξιακή κρίση

Ταυτότητα, αφήγημα και αξιακή κρίση

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: Σπρώχνουν ολοταχώς συνεκμετάλλευση και «διευθετήσεις» με το βλέμμα στους ανταγωνιστές

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: Σπρώχνουν ολοταχώς…

• «Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Τ...

Να πιστέψουμε (;) τον Αμερικανό πρεσβευτή…

Να πιστέψουμε (;) τον Αμερικανό πρε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

«Διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων

«Διαμοιρασμός» της καταστολής και τ…

• Στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφω...

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπεύουν την ιστορία….

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπε…

Γράφει: Γιώργος Μαργαρίτη...

ΝΑ Μεσόγειος: Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΝΑ Μεσόγειος: Ορθάνοιχτος ο δρόμος …

• Χαρακτηριστική η τηλεφω...

Prev Next

Ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
Γράφει: Αποστόλης Ζουπανιώτης*

Ικανοποίηση για την ομόφωνη και ισχυρή υποστήριξη των μελών του Σ.Α. προς την ειρηνευτική διαδικασία, τον ρόλο της αποστολής καλών υπηρεσιών στην Κύπρο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης του σώματος.

Η ενημέρωση διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα κι όπως είπε η κ. Σπέχαρ, υπενθύμισε στα μέλη ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017, στον Κραν Μοντανά. Ωστόσο, υπενθύμισε την ενθαρρυντική συνάντηση που έλαβε χώρα πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2019, στο Βερολίνο, μεταξύ του ΓΓ, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.

«Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν από κοινού με τον ΓΓ, από το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, τον Ιούλιο του 2017 κι από αυτή την άποψη ήταν σημαντικό», είπε.

Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ανακοίνωση του ΓΓ. Είπε ότι «οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν παρουσία του ΓΓ την δέσμευσή τους σε συνολική συμφωνία εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ότι τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. συμπεριλαμβανομένου του 716/1991».

Υπογράμμισε επίσης στα μέλη τις αναφορές της έκθεσης στις σφυγμομετρήσεις της κυπριακής κοινής γνώμης οι οποίες δείχνουν ότι και στις δύο κοινότητες υπάρχει υψηλή επιθυμία για συνολική διευθέτηση. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός για το αν ακόμη είναι δυνατή

«Ο ρόλος των ηγετών παραμένει κρίσιμος και ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων είναι επίσης κλειδί στο να φτάσουμε σε λύση», είπε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο.

Μίλησε επίσης για την προτροπή του ΓΓ προς τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις κι άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν παραγωγική χρήση της προσεχούς περιόδου, ώστε να επιδείξουν με πειστικότητα ότι επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «αυτή η φορά θα είναι όντως διαφορετική».

Η κ. Σπέχαρ είπε πως ενημερώνοντας τα μέλη αναφέρθηκε και στο  περιβάλλον των αυξανόμενων εντάσεων που υπάρχει στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

«Όπως ο ΓΓ υπογράμμισε στην έκθεσή του, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. Ο ΓΓ επανέλαβε το κάλεσμα για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης και αποπυροδότηση της έντασης».

Αναφερόμενη στο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως συνεχίζει να διατηρεί την ηρεμία και τη σταθερότητα στην ουδέτερη ζώνη και υποστηρίζει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης. Τέλος είπε πως ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ για τα θέματα που αφορούν την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ουδέτερη ζώνη.

Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για την συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, η κ. Σπέχαρ διαβεβαίωσε πως «δεν επηρεάζει την αμεροληψία».

Σε ερώτηση αν έχουμε περίοδο αναμονής μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η κ. Σπέχαρ απλά υπενθύμισε την δέσμευση των ηγετών σε συνάντηση 5+1 στην κατάλληλη φάση. Είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως όλα τα μέρη ενδιαφέρονται να λάβει χώρα αυτή η συνάντηση στην κατάλληλη στιγμή.

Σε ερώτηση για τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε πως ήταν για δύο μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα όπου συνομίλησε με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και μέλη του Κογκρέσου.

«Συνεχίζουν να παραμένουν πολύ υποστηρικτικοί στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, και στις δύο αποστολές – των καλών υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top