Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Ελλάδα: Όχι «για όλους»...

Ελλάδα: Όχι «για όλους»...

• Το φορολογικό και “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο

 

φορολογίας για τα επιχειρηματικά κέρδη, το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στη «γραμμή» της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και το «κομβικό» ζήτημα της στήριξης των τραπεζών στην προσπάθεια απαλλαγής από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση ΝΔ.

Έτσι, κεντρικό στοιχείο των κυβερνητικών παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα αποτελεί η συνέχιση της φοροελάφρυνσης για το κεφάλαιο, με περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% σε δύο χρόνια, κάτι που (σε ένα τμήμα του) έχει ήδη προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτη δόση (κέρδη 2019) προωθείται η μείωση του συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 24%.

Με τον ίδιο στόχο, προωθείται η άμεση εφαρμογή (από το 2019) της μείωσης του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων (τόσο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες). Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5% από 10% προηγουμένως (ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωσε από το 15% στο 10%).

Δίπλα σ' αυτά, σχεδιάζονται επιπλέον φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε «έρευνα και ανάπτυξη». Δρομολογείται μεταξύ άλλων το «πάγωμα» για τρία χρόνια του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του «φόρου υπεραξίας» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να τονωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, προωθείται η θέσπιση έκπτωσης φόρου για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Ολα αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στους κλάδους των Κατασκευών και της αγοράς ακινήτων, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς και αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο για συσσωρευμένα κεφάλαια.

Κοροϊδία η «μείωση φόρων» στο λαό

Κι ενώ για τη στήριξη του κεφαλαίου η κυβέρνηση πληρώνει τοις μετρητοίς, στο λαό μοιράζει «ακάλυπτες επιταγές» για μικρή μείωση της φορολογίας και μόνο στα πολύ μικρά εισοδήματα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και προπάντων χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Με αφορμή και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση διαρρέει αυτές τις μέρες την πρόθεσή της να μειώσει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Ακόμα κι αν το κάνει, όμως, σε τίποτα δεν αλλάζει η πολιτική φοροληστείας του λαού, ενώ το όποιο όφελος προκύπτει για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αμελητέο και εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία και πάει λέγοντας.

Για παράδειγμα, όταν και αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εξαγγελία, η «ελάφρυνση» ενός μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.500 ευρώ - και με τη διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου - θα είναι περίπου 110 ευρώ το χρόνο, ή 9 ευρώ το μήνα. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ, το «όφελος» συμπιέζεται στα 47 ευρώ, ή σε 3,9 ευρώ το μήνα. Για τέτοια ...φοροελάφρυνση μιλάμε!

Για να υπάρχει μάλιστα ένα μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι από το 2016, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη ληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει σήμερα στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015. Επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι πραγματικά αστείες, επιβεβαιώνοντας ότι οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου είναι η άλλη όψη της φοροαφαίμαξης του λαού που θα συνεχίζεται.

Διευθετήσεις με μεγάλο εύρος για τους ομίλους

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι όμως έχουν να λαμβάνουν και από το διυπουργικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση δρομολογεί μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων και στο οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει τις διατάξεις για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις κλαδικές συμβάσεις (βλέπε επόμενες σελίδες). Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο:
• Δημιουργείται «ψηφιακή τράπεζα γης», μέσω της οποίας θα επεκτείνεται η δυνατότητα αγοραπωλησιών και μεταφοράς συντελεστών δόμησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα ή άλλο «βάρος» στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας, θα προβλέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Επιπλέον (πέρα από τα διατηρητέα κτίρια) ως παραδείγματα μεταφοράς του συντελεστή δόμησης παρουσιάζονται εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευτεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για χρηματιστήριο αγοράς δικαιωμάτων δόμησης, που ανοίγει τις δυνατότητες για νέο πεδίο κερδοφορίας για τους «επενδυτές» γύρω από το «real estate».
• Προωθείται η ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός των επιχειρηματικών πάρκων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ του φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών. Θα προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση ειδικού πάρκου για την «επιχειρηματική καινοτομία» και «νεοφυείς επιχειρήσεις» σε συνδυασμό με την παροχή συνοδευτικών κινήτρων.
• Προβλέπονται η αποτύπωση και η συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές NATURA κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, για τη διευκόλυνση των «επενδυτών» κ.ά.

Το παράδειγμα του αιγιαλού

Ενα ξεχωριστό κεφάλαιο στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσουν οι διατάξεις για τον αιγιαλό, που ολοκληρώνουν την παράδοσή του στους ομίλους για επιχειρηματική χρήση, με κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων περιορισμών που υπήρχαν έως τώρα.

Στο σύνολό τους, οι ρυθμίσεις έχουν στόχο να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της και αποτελούν συνέχεια του νόμου 4607/2019 της προηγούμενης κυβέρνησης, τον οποίο ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Εκείνος ο νόμος, που είχε χαρακτηριστεί «περιβαλλοντικό έγκλημα» από οργανώσεις και φορείς, έστρωσε το δρόμο για τις αλλαγές που δρομολογεί τώρα η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν τα εξής:
• Καταργείται η ρύθμιση, με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
• Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ' αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.
• Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.
• Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, προς όφελος των επιχειρήσεων.
• Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.
• Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.
• Το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.), που σήμερα υπάρχει μόνο για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος, επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Παζάρια για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Με αυτό το υπόβαθρο και με τον ίδιο ακριβώς στόχο, τη στήριξη δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, γίνεται και η συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, μετά και τις σχετικές δηλώσεις Λαγκάρντ, που αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητάει τρόπους για να διευρύνει τον λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο», όχι βέβαια για τα συμφέροντα ή την ουσιαστική ανακούφιση του λαού, αλλά για να μπορεί με μεγαλύτερη ευχέρεια να σχεδιάζει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και άλλα κίνητρα για τις επενδύσεις.

Για παράδειγμα, αυτό που συζητιέται τώρα με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», είναι η έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ ετησίως από το 2020, μέσω της επιστροφής των κερδών που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τα έσοδα αυτά για την ώρα δεν συνυπολογίζονται στη μάζα των πλεονασμάτων, ωστόσο συζητιούνται η ενσωμάτωσή τους στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και βέβαια ο συνυπολογισμός τους στο ύψος των πλεονασμάτων των κρατικών προϋπολογισμών, που στατιστικά οδηγεί σε έμμεση μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 2,9% του ΑΕΠ. Παράλληλα, μέσω του ΠΔΕ διασφαλίζεται πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο θα υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τη διασφάλιση πρόσθετων κεφαλαίων από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, σε συνδυασμό και με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ως επόμενο βήμα προβάλλει η κατάρτιση του «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης», με «στοχευμένη στρατηγική ανάκαμψης» σε κλάδους με «ανταγωνιστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, την Πέμπτη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στο Ελσίνκι.

«Ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της». Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφορικά με την αλλαγή στοχοθεσίας για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» από το 2020, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επανεξέταση του ζητήματος σε επόμενη φάση, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα «τρέξει» την ατζέντα με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος έδειξε στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των κεφαλαίων από την επιστροφή των κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, για την ενίσχυση των επενδύσεων, λέγοντας ότι αυτό είναι συμβατό με το «πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας, εστίασε στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, με βάση βέβαια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για νέα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης, διαβίβασε την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων προς το ΔΝΤ. Λόγος γίνεται για ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με φόντο και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις χρηματαγορές. Η συγκεκριμένη πρόταση έτυχε «θετικής» έως «ουδέτερης» αποδοχής στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ.

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top