Menu
Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο

Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να α…

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου  2...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υ…

• ...Από την Κατερίνα Φου...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά…

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για ...

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψευδοπρωθυπουργό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψ…

• Μιλά για «μπλε πατρίδα»...

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Νικολαΐδη

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη …

• «Η νύφη του Ιούλη»   ...

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

• Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριους για να τους υπερασπιστείτε;”...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριο…

• Ερώτημα του ΓΓ της συντ...

Τα δικά μας παιδιά…

Τα δικά μας παιδιά…

Γράφει: Σοφία Χουδαλάκη* ...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκ…

• Από την ερχόμενη εβδομά...

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» και οι αιθεροβάμονες των Αθηνών

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» κ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Αναστασιάδης: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ε/κ πλευράς για λύση

Αναστασιάδης: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ε/κ πλευράς για λύση

* “Πόσο προκλητικοί για την ε/κ κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;”

 

"Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", απαντά στο Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση, με αφορμή δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Τονίζει ακόμα πως: η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου "όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός "δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Επιστρέφει τα πυρά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, "πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;".

"Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;", διερωτάται ο Πρόεδρος.

Έμπρακτα και κατ’ επανάληψη έχει αποδειχτεί η βούληση της ε/κ πλευράς

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως έχει έμπρακτα και κατ’ επανάληψη αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τη γνήσια και ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση μιας λύσης στα πλαίσια των όσων σε επίπεδο Κορυφής έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, αλλά και μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους, με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

"Έχω την έντονη πεποίθηση πως εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε, εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων", καταλήγει.

Οι προφάσεις Ακιντζί

Η απόφαση της Βουλής για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 αποτελεί μια απόφαση για εορτασμό στα σχολεία της φιλοσοφίας της ένωσης, ισχυρίστηκε νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ενοχλητικό για τους Τουρκύπριους το γεγονός ότι το 2017 έρχονται στην ατζέντα γεγονότα του 1950, γεγονότα που για χρόνια ήταν αιτία ανησυχιών της τ/κ κοινότητας.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί, σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι “είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση του ρατσιστικού και φασιστικού κόμματος ΕΛΑΜ.” Ο ΔΗΣΥ, με τη στάση αποχής που τήρησε και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θεωρείται ότι έχει ψηφίσει την πρόταση, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης.

Βλέπει και μια άλλη δκάσταση...

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ψήφιση της πρότασης αυτής έχει και μια άλλη διάσταση και αυτή είναι η επίδραση στη νέα γενεά, είπε και πρόσθεσε ότι “εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινή διακυβέρνηση. Αυτό το θέλουμε για τις νέες γενεές αλλά σύμφωνα και με έρευνα, οι Ε/κ νέοι βρίσκονται πολύ μακριά από τη λύση και το να κρατηθεί ζωντανό το όνειρο και τα μηνύματα του 1950 είναι αρνητικό”.

Στην Κύπρο πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα, η κουλτούρα της ειρήνης, είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί “σοβαρό πλήγμα” για τις συνομιλίες να επικρατεί το όνειρο της ένωσης ανάμεσα στους νέους με τον εορτασμό στα σχολεία και επιπλέον το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, το ΔΗΣΥ, να επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές.

Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επί του θέματος, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προβεί σε ενέργειες για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής και ενώ πέρασαν δύο ημέρες δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όπως υποστήριξε.

Απαιτεί μέτρα από τα Ηνωμένα Έθνη και τον αναστασιάδη!

Ακολούθως ο κ. Ακινζτί είπε ότι σήμερα συναντήθηκε με την κ. Σπέχαρ στην οποία εξέφρασε την έντονη αντίθεση, απογοήτευση και καταδίκη της τ/κ πλευράς στην απόφαση αυτή. Είπε ακόμα ότι ο κ. Έιντε, Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, βρίσκεται εκτός Κύπρου και αναμένεται να έρθει στο νησί την Τετάρτη.

“Περιμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη να προβεί σε θετικά βήματα” είπε ο ηγέτης των Τ/κ και ανέφερε ότι ζήτησε από την κ. Σπέχαρ όπως η θέση της τ/κ πλευράς διαβιβαστεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ ενώ αναμένει από τα ΗΕ να προβούν σε παραστάσεις επί του θέματος. “Θα αξιοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές” σημείωσε.

Ο κατοχικός ηγέτης συνέχισε λέγοντας ότι “θέλω να αναφερθώ σε δύο σημαντικά στοιχεία. Είναι σημαντικά τα βήματα που θα κάνει ο κ. Αναστασιάδης. Δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός που αποφασίστηκε να εορτάζεται στα σχολεία.” Είπε ακόμα ότι “αναμένει από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να μην εγκρίνει τέτοιες πρωτοβουλίες, αν πραγματικά επιθυμεί λύση”.

Τέλος, σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος είναι από τους πρώτους που απορρίπτει δηλώσεις σχετικά με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία και ότι αντιτίθεται σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στη “βουλή”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top