Menu
Κύριε Μητσοτάκη, σε ποιον κόσμο ζείτε;

Κύριε Μητσοτάκη, σε ποιον κόσμο ζεί…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Ελλάδα: Έκαναν 30 περικοπές στις συντάξεις και ζητάνε «ευχαριστώ» που αναβάλλουν την 31η

Ελλάδα: Έκαναν 30 περικοπές στις συ…

Με την κυβερνητική κοροϊδ...

Γαλλία: Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση ο Μακρόν

Γαλλία: Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση ο…

• Στόχος η διάσπαση του λ...

Κυπριακό: Η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη για επί της ουσίας συζήτηση για όρους αναφοράς

Κυπριακό: Η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη…

• Δηλώσεις Προδρόμου μετά...

Στην Ελβετία Ξεπλένουν Καλύτερα...

Στην Ελβετία Ξεπλένουν Καλύτερα...

Γράφει: Κώστας Λουλουδάκη...

Νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στην Σομαλία

Νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη…

Ο αμερικανικός στρατός αν...

Γαλλία: Ωμή κρατική καταστολή και ταξική βία απέναντι στον «εχθρό» λαό

Γαλλία: Ωμή κρατική καταστολή και τ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματικές αλλαγές: Η τελευταία μας…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Δισεκατομμύρια ευρώ «ξεπλένονται» με γερμανικά ακίνητα

Δισεκατομμύρια ευρώ «ξεπλένονται» μ…

Ολοένα και περισσότερο μα...

“Στρατηγικός Διάλογος” Ελλάδας - ΗΠΑ...

“Στρατηγικός Διάλογος” Ελλάδας - ΗΠ…

• “Ορόσημο” εμπλοκής με “...

Prev Next

Περδίκης: Δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για μια ουσιαστική Διάσκεψη στη Γενεύη

Περδίκης: Δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για μια ουσιαστική Διάσκεψη στη Γενεύη

* Οι τουρκικές προθέσεις είναι ξεκάθαρες: Θέλει να διαιωνίσει, να ενισχύσει και να νομιμοποιήσει η Τουρκία το στρατηγικό έλεγχό της πάνω στην Κύπρο

 

Δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για μια ουσιαστική Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. “Το έχουμε πει αυτό στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτός έχει τις δικές του εκτιμήσεις που μπορεί να μην απέχουν από τη δική μας την τοποθέτηση, θεωρεί όμως ότι είναι χρήσιμο να γίνει αυτή η Διάσκεψη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προθέσεις”, είπε ο κ. Περδίκης.

Για μας, πρόσθεσε, “οι τουρκικές προθέσεις είναι ξεκάθαρες. Θέλει να διαιωνίσει, να ενισχύσει και να νομιμοποιήσει η Τουρκία το στρατηγικό έλεγχό της πάνω στην Κύπρο και δεν έχει αλλάξει αυτό το στρατηγικό της στόχο από τη δεκαετία του 1950”.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως “το κύριο θέμα που κατάφεραν να φέρουν στο τραπέζι οι Τούρκοι είναι η συζήτηση γύρω από τις τέσσερις διασυνοριακές, ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους”.

Αναφέρθηκε σε κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από αυτή την απαίτηση των Τούρκων, και επεσήμανε πως σωστά έχει ειπωθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή είναι χειρότερη και από τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων. “Είναι μια στρατηγική εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία εμείς συμφωνούμε”, σημείωσε.

Υπάρχουν ρήγματα στη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κληθείς να πει η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκής, ο κ. Περδίκης είπε πως “φαίνεται ότι υπάρχουν ρήγματα σε αυτή τη στήριξη, υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία όμως ήδη τα χειρίζονται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του”.

Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν κίνδυνοι και από τη διαδικασία ανανέωσης της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους οποίους υπάρχει μια στρατηγική για αντιμετώπισή τους.

“Εμείς έχουμε τις διαφορετικές μας απόψεις για τον τρόπο που χειρίζεται το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”, είπε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε πως διευκρινίστηκε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “δεν ζητά από μας να καταθέσουμε προτάσεις για αλλαγή στρατηγικών στόχων.”

Κείμενο συνολικής κριτικής

“Θα συγκροτήσουμε τις επόμενες ημέρες ένα κείμενο συνολικής κριτικής και θα καταθέσουμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη για ακόμα μια φορά τις απόψεις μας με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα θελήσει να τις συζητήσει κιόλας, γιατί κατά καιρούς έχουμε καταθέσει πάρα πολλές φορές απόψεις, συγκροτημένα και συνολικά και για τη στρατηγική και για το στόχο που πρέπει να έχουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά δυστυχώς δεν συζητήθηκαν ποτέ στα σοβαρά από το Εθνικό Συμβούλιο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα σε σχέση με το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Περδίκης είπε πως οι αντιδράσεις των Τ/Κ είναι υπερβολικές και εκ του πονηρού.

Τέλος, σε ερώτηση για τα έγγραφα που τους δόθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως πρόκειται για επιστολές που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε τις τελευταίες εβδομάδες για το θέμα που αφορά την απαίτηση των Τούρκων για κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top