Menu
ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του αντ…

• Οι τελευταίες εξελίξεις...

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρ…

Η βρετανική κυβέρνηση κατ...

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Με…

• Αποσπάσματα από το Άρθρ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβει» πυρηνικά το ΝΑΤΟ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβ…

• Το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περί...

Από πενταμερή σε πεντμερή

Από πενταμερή σε πεντμερή

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μια... απλή κανονικότητα!

Μια... απλή κανονικότητα!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία της Γερμανίας!

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσο…

• Πανηγυρίζουν οι ασφαλισ...

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο…

• 45 χρόνια από την τουρκ...

Χαρίλαος Φλωράκης

Χαρίλαος Φλωράκης

• Εκατόν πέντε χρόνια από...

Prev Next

Η Σπέχαρ συζήτησε με Αναστασιάδη και Ακιντζί πώς θα προχωρήσουν στο μέλλον

Η Σπέχαρ συζήτησε με Αναστασιάδη και Ακιντζί πώς θα προχωρήσουν στο μέλλον

• Επιστολή Ακιντζί στον Γ.Γ. και θέμα για επίθεση σε τ/κ λεωφορείο με τουρίστες

 

H Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ συζήτησε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το πώς μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον.

Σε σύντομη δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στα κατεχόμενα, η κ. Σπέχαρ είπε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί. Είπε ότι νωρίτερα σήμερα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κάτι το οποίο κάνει πάντα πριν τη μετάβασή της στη Νέα Υόρκη όπου την ερχόμενη βδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει το Κυπριακό.

Είπε ότι συζήτησε με τον κ. Ακιντζί για τη συνάντησή της με τον κ. Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά πάνω σε τι μπορούν να εργαστούν στο μέλλον.

Σε ερώτηση αν συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησης γύρω στο τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, η κ. Σπέχαρ είπε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και με τον κ. Αναστασιάδη και με τον κ. Ακιντζί.

Επιστολή Ακιντζί στον ΓΓ και θέμα στην Σπέχαρ για επίθεση σε τ/κ λεωφορείο με τουρίστες

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και όπως ο ίδιος δήλωσε, η επιστολή έφτασε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ενώ αντίγραφό της έδωσε το απόγευμα στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία συναντήθηκε για μιάμιση ώρα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό ενόψει της μετάβασης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη. «Ξέρετε ο Ε/κ ηγέτης συχνά στέλνει επιστολές στον ΓΓ των ΗΕ, τις γράφει και τις μεταφέρει στην κοινή γνώμη. Εμείς το κάνουμε εάν υπάρχει λόγος και όταν πρέπει, δεν στέλνουμε επιστολές κάθε μέρα, κάθε ώρα, αλλά αξιολογώντας τις συνθήκες στις οποίες είμαστε το τελευταίο διάστημα, αισθανθήκαμε την ανάγκη να απευθυνθούμε απευθείας στον ΓΓ».

Η επιστολή, είπε, έφτασε στην Νέα Υόρξη και τον Αντόνιο Γκουτέρες μέσω «των δικών μας "κρατικών" καναλιών και δώσαμε ένα αντίγραφο στην κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ». Θα ενημερώσει, πρόσθεσε, την κοινή γνώμη αφού ο παραλήπτης της επιστολής την διαβάσει.

Οκ. Ακιντζί έθεσε επίσης στην κ. Σπέχαρ επεισόδιο με επίθεση σε λεωφορείο με τ/κ πινακίδες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που πήγε για να παραλάβει τουρίστες, ενώ προσπαθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα οικοδόμηση εμπιστοσύνης, δήλωσε. Οπως είπε, μετέφερε στην κ. Σπέχαρ την ευαισθησία του σε κάποια γεγονότα που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και το τελευταίο ήταν αυτό με το τ/κ λεωφορείο.

Της μετέφερε επίσης, πρόσθεσε, τη λύπη του για το περιστατικό και της εξήγησε ότι αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να επαναληφθούν και για να αποφευχθεί αυτό ζήτησε από την κ. Σπέχαρ να μεταφέρει στους Ε/κ αρμόδιους και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το αίτημα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. «Και εκείνη ανέφερε ότι καταλαβαίνει πολύ καλά την κατάσταση και υποσχέθηκε να κάνει αυτό που χρειάζεται», είπε ο κ. Ακιντζί.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα λεωφορείο που από το 2008 έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και περνά στο «νότο» συχνά, αυτή τη φορά πήγε στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να παραλάβει τουρίστες από την Ουγγαρία, δηλαδή Ευρωπαίους πολίτες και δέχθηκε επίθεση. «Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο καθένας πρέπει να το προσέξει αυτό».

Η ε/κ «διοίκηση», δεν θα πρέπει να είναι ανεκτική, είπε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποια επεισόδια που προκάλεσαν μέλη του ΕΛΑΜ, αλλά αυτό το επεισόδιο είναι πολύ διαφορετικό. Δεν πρέπει να ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά, συμπλήρωσε.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top