Menu
Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο

Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να α…

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου  2...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υ…

• ...Από την Κατερίνα Φου...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά…

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για ...

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψευδοπρωθυπουργό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψ…

• Μιλά για «μπλε πατρίδα»...

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Νικολαΐδη

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη …

• «Η νύφη του Ιούλη»   ...

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

• Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριους για να τους υπερασπιστείτε;”...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριο…

• Ερώτημα του ΓΓ της συντ...

Τα δικά μας παιδιά…

Τα δικά μας παιδιά…

Γράφει: Σοφία Χουδαλάκη* ...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκ…

• Από την ερχόμενη εβδομά...

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» και οι αιθεροβάμονες των Αθηνών

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» κ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Πυρά και χαρακτηρισμοί στελεχών της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ κατά του Άντρου Κυπριανού!

Πυρά και χαρακτηρισμοί στελεχών της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ κατά του Άντρου Κυπριανού!

• Εκφράζουν θλίψη και χαρακτηρίζουν “στην καλύτερη περίπτωση άστοχες” τις παρατηρήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το «East Med Act»...

 

Θλίψη για σχόλια του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σχετικά με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) και για το πρόσφατο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, εκφράζουν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ (αριστερά στη φωτογραφία) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης, σε ανακοίνωση η οποία συνυπογράφεται και από άλλα μέλη της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή των ομογενών αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού σχετικά με το «East Med Act» ήταν στην καλύτερη περίπτωση άστοχες» και ότι ο κ. Κυπριανού «δεν έχει ενημερωθεί για το νομοσχέδιο από κανένα άτομο ή οργανισμό που έχει εμπλακεί στην προετοιμασία του».

Θεωρούν επιπρόσθετα ότι «οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με τη κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν», προσθέτουν.

Οι ομογενείς κάνουν λόγο για παραποίηση από πλευράς του κ. Κυπριανού, της προέλευσης και των προβλέψεων του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι ο νόμος «East Med Act» δεν έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά βασίζεται σε τριάντα χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που ανέλαβαν οι βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς όταν ίδρυσαν την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA) και συνεχίζει τις προσπάθειες του βουλευτή Σίσιλιν για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Επίσης, είναι συνεπές με την προσέγγιση που έχει ο γερουσιαστής Ρούμπιο για την περιοχή. Αυτοί, λοιπόν, οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη νομοθεσία και τα βήματα που οδήγησαν σε αυτή. Η κριτική του κ. Κυπριανού αγνοεί όλα αυτά τα γεγονότα», αναφέρουν.

Στην ανακοίνωση αμφισβητούνται, επίσης, οι ισχυρισμοί του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το ΝΑΤΟ και τις δαπάνες για τα όπλα, αφού, όπως αναφέρεται, ο νόμος «East Med Act» δεν συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι «δεν απαιτείται πουθενά στο εν λόγω νομοσχέδιο από την Κυπριακή Δημοκρατία να ξοδέψει δισεκατομμύρια, τα οποία δεν έχει, για την αγορά αμερικανικών όπλων».

Αναφέρουν ακόμα ότι το «μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια «κούρσα εξοπλισμών» στο νησί» και χαρακτηρίζουν ως «ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Akinci, ο κ. Ozersay και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον εναντίον του «East Med Act».

Καταλήγοντας, οι ομογενείς κάνουν λόγο για την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από την εποχή του δόγματος Τρούμαν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top