Menu
Κορωνοϊός: Σχεδόν 100 χιλ. νεκροί στη Βραζιλία, αλλά ο Μπολσονάρου έχει... «ήσυχη συνείδηση»!

Κορωνοϊός: Σχεδόν 100 χιλ. νεκροί σ…

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ...

Ταμείο Ανάκαμψης: Πακτωλός που… δεν υπάρχει για τις λαϊκές ανάγκες

Ταμείο Ανάκαμψης: Πακτωλός που… δεν…

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρ...

Πώς ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθνές δίκαιο και το κακοποίησε

Πώς ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθν…

Γράφει: Γιώργος Μαργαρίτη...

Διαφωνίες Γαλλίας - Τουρκίας: Παζάρι που περιπλέκει επικίνδυνα τους κινδύνους και στη γειτονιά μας

Διαφωνίες Γαλλίας - Τουρκίας: Παζάρ…

Όσο εντείνονται οι διεργα...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 19,5 εκ. τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 19,5 εκ. τα…

• Στις 725 χιλιάδες οι θά...

Ελλάδα: Το κράτος της Novartis, τα κόμματα της Ζήμενς, επέβαλλαν πρόστιμο στο ΚΚΕ…

Ελλάδα: Το κράτος της Novartis, τα …

• ...διότι "δεν συνεμορφώ...

Ελληνοτουρκικός διάλογος, για το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων, με το πιστόλι στον κρόταφο

Ελληνοτουρκικός διάλογος, για το σύ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Βηρυτός: Το μέγεθος της καταστροφής και της τραγωδίας σε τέσσερα βίντεο...

Βηρυτός: Το μέγεθος της καταστροφής…

Ασύλληπτο φαντάζει το μέγ...

Λιβύη: Ένταση των παζαριών Τουρκίας με χώρες της ΕΕ

Λιβύη: Ένταση των παζαριών Τουρκίας…

Εντείνονται οι διεργασίες...

ΠΟΥ: Αν το εμβόλιο θεωρηθεί δημόσιο αγαθό, η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα

ΠΟΥ: Αν το εμβόλιο θεωρηθεί δημόσιο…

Η ανάκαμψη της οικονομίας...

Prev Next

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

• Στην επικίνδυνη για το λαό γραμμή του εφησυχασμού και της ευρωατλαντικής «ασπίδας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 

Η τουρκική αστική τάξη θα διαπραγματευτεί σκληρά την πρωταγωνιστική της συμμετοχή στη διευθέτηση όλων των κρίσιμων μετώπων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, από τη Σαμψούντα, μιλώντας για τα 100 χρόνια από τη λεγόμενη «Μέρα της Ανεξαρτησίας». Επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι αμφισβητεί στην πράξη διάφορες διεθνείς Συνθήκες (Λοζάνης και άλλες), λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της Βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Και συνέχισε εξηγώντας πως η Τουρκία θα επιμείνει στην προσπάθεια αναβάθμισής της, μέσα σε αυτό το σκηνικό έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων: «Αν σήμερα υπάρχει μια Τουρκία που μπορεί να δηλώσει τολμηρά ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (σ.σ. εννοεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), αυτό είναι αποτέλεσμα της αυτοπεποίθησης που κατέκτησε τα τελευταία 17 χρόνια... Αν σήμερα υπάρχει μια Τουρκία που στηρίζει το Παλαιστινιακό, προσφέρει χείρα βοηθείας στην Αφρική και στηρίζει τα αδέλφια της στην Κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια, αυτό αποτελεί καρπό των επιτυχιών που αποσπάσαμε με τη διπλωματία αλλά και την οικονομία».

Σταθερές οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας...

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενημερώνοντας για «τις δραστηριότητες γεώτρησης στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο», όπως η Άγκυρα, αναφέρεται στην εμφάνιση του γεωτρύπανου «Φατίχ» στα ανοιχτά της Κύπρου. Σε αυτήν ο Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο, τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αυτόματα πλήρη δικαιοδοσία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», αλλά και ότι «η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί τον ισχυρισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς για μονομερή ΑΟΖ».

Απευθυνόμενος δε προς ΕΕ (αλλά και ΗΠΑ), ο Τσαβούσογλου επισημαίνει ότι «οι τρίτες πλευρές δεν μπορούν, σαν να είναι δικαστήρια, να αποφασίζουν από πού περνούν τα όρια». Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι προσδοκά «εποικοδομητικό ρόλο» στην παρούσα κατάσταση, σχολιάζοντας ότι -προς το παρόν- δεν υπάρχει «περιεκτική λύση του Κυπριακού».

Καταλήγει ότι «τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων» θέτουν «σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», αλλά και ότι αν αυτά δεν σταματήσουν ή δεν συμπεριληφθούν οι Τουρκοκύπριοι «στους μηχανισμούς αποφάσεων», η Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει «κάθε ενίσχυση στους Τουρκοκύπριους», όπως θα συνεχιστούν και οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στα «πεδία» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ).

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή συνομίλησαν όμως και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον, ανταλλάσσοντας απόψεις για τον «χειρισμό του θέματος».

...και ο επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «88,6», επέμεινε στην επικίνδυνη γραμμή του εφησυχασμού του λαού, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ στο σύνολό της στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία», ότι «οι συσχετισμοί δύναμης στην περιοχή είναι συσχετισμοί που για πρώτη φορά είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί για τη χώρα μας» και βαφτίζοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης «μια τυχοδιωκτική στάση».

Την ίδια ώρα, μεταφέροντας εκ νέου το αμερικανοΝΑΤΟικό «ραβασάκι» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, καλούσε τον Ρ. Τ. Ερντογάν «να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αφήσει αυτήν τη συμπεριφορά, η οποία δεν οδηγεί πουθενά», υπενθυμίζοντας ότι «όλες οι χώρες, άλλωστε, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής. Δεν κινούνται αυτοβούλως ή μονομερώς. Μόνο η Τουρκία δεν κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου. Εγώ για άλλη μια φορά θα πω ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά δεν οδηγούν πουθενά».

Για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει γεωτρήσεις και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Τουρκία το χαρακτήρισε «κινδυνολογία» που «δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα που έχουμε σήμερα» και εκτίμησε ότι «δεν θα το τολμήσει αυτό».

Με φόντο το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας

Την κλιμάκωση σοβαρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αφορούν και τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο βεβαιώνει και το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, που βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο με αφορμή και την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων «S-400» που αποφάσισε η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε ότι η αγορά και παράδοση των «S-400» είναι «τελειωμένη υπόθεση», προσθέτοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει με τη Μόσχα σχέδια και για την κοινή παραγωγή συστημάτων της επόμενης γενιάς, «S-500».

«Εμείς το θέμα των "S-400" το τελειώσαμε. Δηλαδή δεν τίθεται λόγος να υποχωρήσουμε στο θέμα των "S-400". Αυτή η υπόθεση τελείωσε. Και η συμφωνία μας ήταν να παραδοθούν οι "S-400" από τον Ιούλη και μετά. Ίσως αυτό να το κάνουν νωρίτερα (οι Ρώσοι) και να τους παραλάβουμε νωρίτερα», ενώ προσπαθώντας να εμφανιστεί ότι «κατανοεί» τις ανησυχίες των Αμερικανών εταίρων, πρόσθεσε πως «οι "S-400" είναι ένα αμυντικό σύστημα». Την ίδια στιγμή, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δείχνουν τώρα μια κάποια επιφυλακτικότητα, αλλά αργά ή γρήγορα θα λάβουμε τα "F-35". Δεν αποτελεί επιλογή (οι ΗΠΑ) να μην τα παραδώσουν».

Φωτογραφία: Το τουρκικό γεωτρύπανο συνεχίζει
τη δραστηριότητά του στην κυπριακή ΑΟΖ

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top