Menu
Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για να διασωθεί το περιβάλλον

Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

• Σαν σήμερα έφυγε από τη...

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην αλυκή Ακρωτηρίου

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην …

• Σήμερα, από την Υπηρεσί...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμα στο κενό”...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμ…

• Στοιχεία για το ΓεΣΥ ζη...

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας τρέχουν

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας …

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομάδας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομά…

• Σύμφωνα με τον πρόεδρο ...

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

• Έφυγε σαν σήμερα πριν 3...

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2019 προβλέπει η PwC

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομι…

Η ανάκαμψη που παρατηρήθη...

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μάτι τους από την αστυνομική βία!

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μα…

• 93 σε σοβαρή κατάστασ...

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευσμένες διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευ…

Γράφει: Αδάμος Ζαχαριάδης...

Prev Next

“Δεν οφείλουμε αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα”

“Δεν οφείλουμε αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα”

• Δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

 

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος*

Λίγες μέρες πριν την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η γερμανική κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα.  

«Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Μαρτίνα Φιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου.

Η Γερμανία λοιπόν δε χρωστάει τίποτα στην Ελλάδα για τις ναζιστικές θηριωδίες! Αυτό τολμά και ξεστομίζει για πολλοστή φορά αξιωματούχους του Γερμανικού κράτους. Οι Γερμανικές κυβερνήσεις, αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι εγχώριοι κυβερνώντες εδώ και πολλές δεκαετίες αποφεύγουν να θέσουν επί της ουσίας το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δεν διστάζουν να δηλώνουν επίσημα ότι το θέμα έχει λήξει…

Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι το θέμα έχει «οριστικά διευθετηθεί»… Οι ελληνικές κυβερνήσεις το κάνουν «γαργάρα». Όμως σε πείσμα όλων των παραπάνω, το  «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», σε διαδοχικές επίσημες ανακοινώσεις έχει ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα:
1) 7,160 δις δολάρια που επιδίκασε υπέρ της Ελλάδας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας.
2) 3,5 δις δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την Ελλάδα να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο: Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις καταστροφές στην οικονομική υποδομή της χώρας και το κατοχικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Επιπλέον οφείλουν στην Ελλάδα:
3) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία της χώρας και από τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και
4) τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Αυτά είναι τα πραγματικά χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα όπως έχουν καταγραφεί από το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Αποζημιώσεις που δεν δόθηκαν ποτέ. Είναι χρέος του ελληνικού να τις διεκδικήσει. Είναι ζήτημα βαθιά ηθικό και ταυτόχρονα πολιτικό. 

Υ.Γ: Το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της προπαγάνδας της …μεταμνημονιακής εποχής υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ανοίξει το θέμα στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την Μέρκελ στην Αθήνα. Δεν θα το αμφισβητούμε… Το θέμα είναι αν θα το κάνει για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου ή θα ανακινήσει τις διαδικασίες για να διεκδικήσει πραγματικά τις αποζημιώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις επανορθώσεις από τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων. Βέβαια δεν λησμονούμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που υποσχόταν ότι θα σχίσει τα μνημόνια και τελικά εφάρμοσε με συνέπεια τρία, τσακίζοντας τον ελληνικό λαό… Και για να μην ξεχνιόμαστε: Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι πολύ σοβαρό για να χρησιμοποιείται ως πυροτέχνημα πολιτικής επιβίωσης…

* Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top