Menu
Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Το στραμπούληγμα

Το στραμπούληγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαίο δυνατό

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαί…

Μεταξύ των νέων υπουργών ...

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός…

• Ξεκίνησαν την Παρασκευή...

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα ε…

Το πρώτο δεκαήμερο του Γε...

Prev Next

Και τώρα... διάλογος εφ’ όλης της ύλης εντός Κύπρου

Και τώρα... διάλογος εφ’ όλης της ύλης εντός Κύπρου

* Ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων, δηλώνει ο Αναστασιάδης...

 

Τρία σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί,την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη Γενεύη και το Μον Πελεράν ΙΙΙ. Κι αυτό από την πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων του προέδρου Αναστασιάδη:

  1. Αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ’ όλης της ύλης και στα έξι κεφάλαια, με το επόμενο ραντεβού των δύο ανδρών να τοποθετείται για την 1η του Φλεβάρη.
  2. Θα γίνουν, εκ πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας παραστάσεις στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του -την Δευτέρα, στην έδρα τω Ηνωμένων Εθνών-περί της πενταμερούς, και
  3. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές τέθηκαν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει, μετά τη συνάντηση, πως: το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος.

Θέματα, τα οποία -ακόμη και ως προς τη διατύπωσή τους στις δηλώσεις του προέδρου- δείχνουν το δύσκολο της περαιτέρω πορείας. Πολύ δε περισσότερο αφού οι δύο ηγέτες παραπέμπου σε διάλογο εφ' όλη της ύλης και στ αέξι κεφάλαια...

Παραστάσεις στον Έσπεν Μπαρθ Έιντα

Εμφανώς και ενόχλησαν την κυβέρνηση οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Έιντα -στη Νέα Υόρκη, μετά την ενημέρωση, το βράδυ της Δευτέρας, του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα διαδραματισθέντα στη Γενεύη και Μον Πελεράν- για τα περί πενταμερούς και τα άλλα συναφή, που την αναγκάζουν να κάνει απευθείας παραστάσεις προς τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Στέλλοντας του συνάμα το μήνυμα “να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει”

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με αναφορές του Ειδικού Συμβούλου σε πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Έιντε «δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται”, για να προσθέσει:

“Και προς τούτο επιφυλάσσομαι όταν θα είναι ο κ. Έιντε να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις”, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας με νόημα: “Για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει»!

Αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση...

Ιδιαίτερα έντονος -παρότι πολύ λακωνιός- ήταν ο κ. Αναστασιάδης στον σχολιασμό των δηλώσεων του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις, δήλωσε πως θα ήθελε να είναι συγκρατημένος στις δηλώσεις. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως:

“Όσον οι Τούρκοι επίσημοι προβαίνουν σε ανάλογες απαράδεκτες δηλώσεις, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα βεβαίως και δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος”.

Κάτι, σημείωσε, που έθιξε και στη σημερινή συνάντηση, ενώ κατάληξε λέγοντας πως: “Δεν πρόκειται να σχολιάσω ανάλογες αβάσιμες, αστήριχτες δηλώσεις”

Για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και... διάλογος εφ’ όλης της ύλης

Τώρα, επί της ουσίας της συνάντησης, προφανώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, ίσαμε να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επιστρέφοντας στο προεδρικό από τη σημερινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη. Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος είπε πως αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την 1η Φεβρουαρίου για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων. Γεγονός, εκτιμάται, που παραπέμπει σε μακρύ ακόμη δρόμο...

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος, στη σημερινή συνάντηση το πρώτο που έγινε ήταν η ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν. Για να προσθέσει ότι, κατά δεύτερο, αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ’ όλης της ύλης. Με την αποφασιστικότητα, όπως είπε, “να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων».

Και για να μην υπάρχει παρανόηση πού -ενδεχομένως- υπάρχουν οι “όποιες διαφορές”, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει: “Συνέχιση εφ’ όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και τα έξι κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουμε πει ότι την 1η του Φλεβάρη θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων”...

Και με τη Γενεύη, τι θα γίνει; Επ’ αυτού και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο πρόεδρος είπε ότι είναι και αυτό μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, για να προσθέσει: «Η Διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top