Menu
Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...!

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.…

• Αυτό ισχυρίστηκε βουλευ...

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...!

Δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.…

• Αυτό ισχυρίστηκε βουλευ...

Η ιστορία πίσω από δύο «αθώα» μπλουζάκια του ισραηλινού στρατού και της Μοσάντ

Η ιστορία πίσω από δύο «αθώα» μπλου…

• Η ιστορία και οι προεκτ...

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και ο... αριστερός Ερχιουρμάν

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και …

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδότησε τους νεοναζί του AfD

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδ…

• Όταν η ιστορία επαναλαμ...

Σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για εγγραφή νέων ψηφοφόρων

Σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για…

• Ενόψει ευρωεκλογών • Η ...

Διατεταγμένος εκφασισμός

Διατεταγμένος εκφασισμός

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του Νικόλα Χατζηγιάννη

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του…

• Από τον Γενικό Εισαγγελ...

Οι χουντο-ναζί χρυσαυγίτες αποθεώνουν τη …δημοκρατικότητα του Παπαδόπουλου!

Οι χουντο-ναζί χρυσαυγίτες αποθεώνο…

Παραμονές του εορτασμού τ...

Ο Ακιντζί δηλώνει δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος

Ο Ακιντζί δηλώνει δεσμευμένος στις …

• Χαρακτηρίζει, ωστόσο, π...

Prev Next

Θετικό το κλίμα στις διαβουλεύσεις του Σ.Α. για το Κυπριακό

Θετικό το κλίμα στις διαβουλεύσεις του Σ.Α. για το Κυπριακό

• Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών

 

Γράφει: Αποστόλης Ζουπανιώτης*

Μέσα σε ομαλό και θετικό  κλίμα διεξήχθησαν οι χθεσινές ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Σ.Α., στη διάρκεια των οποίων τα μέλη ενημερώθηκαν από την βοηθό γενική γραμματέα του ΟΗΕ, Ροζμαρί ΝτιΚάρλο για την έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και την αποστολή της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ. ‘Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, από μέρους των πλευρών τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία και εκφράστηκε η υποστήριξη στις προσπάθειες τις κ. Λουτ.

Χαιρετίστηκε επίσης το άνοιγμα των διόδων και τονίστηκε η ανάγκη του καλού κλίματος και της περαιτέρω προώθησης ΜΟΕ.

Το θέμα των υδρογονανθράκων εγέρθηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς, οι οποίοι σύμφωνα με διπλωμάτη - μέλος του Σ.Α. ενημέρωσαν για τις επικείμενες έρευνες της ΕΧΧΟΝ στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσαν ότι πρόκειται αλλά για ερευνητικές διεργασίες και όχι για εκμετάλλευση και δεν πρέπει αυτό να προκαλεί ανησυχίες ή έναυσμα για εντάσεις. Επισήμανε ακόμη την αμερικανική θέση ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της λύσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε θετικό κλίμα κινήθηκε και η κ. ΝτιΚάρλο, που τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό στη δευτερολογία της.

Οι αναφορές στη δήλωση του προεδρεύοντα του Σ.Α. για τη βάση της λύσης και τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ήταν ένα από τα ζητήματα που επέμεινε η κυπριακή αντιπροσωπεία, στις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις ημέρες προ της συνεδρίασης του Σ.Α. Το αίτημα έγινε δεκτό και από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, που αναγνώρισαν ότι αν και δεν υπήρχε σχετική αναφορά του ΓΓ στην έκθεσή του, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. που θέτουν το πλαίσιο.

Το ζήτημα του «επείγοντος» που έθεσε στην έκθεσή του ο ΓΓ, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν τις ημέρες προ της συνεδρίας του Σ.Α., με την Τουρκία να ζητά επίμονα διατύπωση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως χρονοδιάγραμμα.

Στο αρχικό κείμενο που επρόκειτο να διαβάσει ο προεδρεύων του Σ.Α. εκφραζόταν η συμφωνία των μελών του Σ.Α. με την επισήμανση της έκθεσης του ΓΓ ότι «το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό κι ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να ετοιμαστεί με αίσθηση επείγοντος». Ωστόσο η Ρωσία διαφώνησε, για λόγους που σχετίζονται με τη στάση των δυτικών στα ψηφίσματα για τη Συρία και τελικά η αναφορά στο στάτους κβο και αντί της αίσθησης του επείγοντος χρησιμοποιήθηκε ο όρος «χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Περιορισμένες ήταν οι αναφορές στο Σ.Α. για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο και δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των δηλώσεων του προέδρου Σ.Α. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης, η Πολωνία εισηγήθηκε λεκτικό για την τελευταία παράγραφο, το οποίο συνέδεε την περαιτέρω ενημέρωση του Σ.Α. για τις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η πρόταση ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top