Menu
Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα...

Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγε…

• Διαπραγματεύσεις για τη...

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπίδα ζωής σε ασθενείς στο Ισραήλ

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτό…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και η σημασία της για τον άνθρωπο

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί κα…

• Αποτρέπει τα κύτταρα το...

Yes, mister Λάτση

Yes, mister Λάτση

Γράφει: Δήμητρα Μυρίλλα* ...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει…

• Σύμφωνα με νέα έρευνα π...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

• Οι ευθύνες και οι αντιδ...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες…

• Ο Έλληνας υπουργός Υγεί...

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ν. Μπλατ

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής…

• Ανακοίνωσε ότι πάσχει α...

Prev Next

Πυρά κομμάτων κατά Αναστασιάδη για την “αποκεντρωμένη ομοσπονδία”

Πυρά κομμάτων κατά Αναστασιάδη για την “αποκεντρωμένη ομοσπονδία”

• Η συζήτηση που έχει ανοίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικίνδυνη, δηλώνει το ΑΚΕΛ

 

Η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, είναι επικίνδυνη και πιθανόν να ανοίξει τον ασκό ανεξέλεγκτων και άκρως αρνητικών εξελίξεων. Αυτή η συζήτηση, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει τον τορπιλισμό τους και έτσι να οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη.

Αυτά δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου για την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, προσθέτοντας πως: Η συζήτηση για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία είναι επικίνδυνη, γιατί στέλνει το μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα και τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τη διακηρυγμένη θέση της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση που άνοιξε ο Πρόεδρος, συνεχίζει ο κ. Στεφάνου, αναιρεί όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μας φέρνει σε σύγκρουση μαζί του. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γκουτέρες ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης ζητά διαπραγμάτευση από αλλού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά διαπραγμάτευση στη βάση του δικού του Πλαισίου  και των έξι βασικών θεμάτων για επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που έχει καθοριστεί, ο Πρόεδρος θέτει ζητήματα που είναι εκτός του Πλαισίου του κ. Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες ζητά διαφύλαξη των συγκλίσεων και ο κ. Αναστασιάδης προφανώς τις ανοίγει. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε  ότι όταν εμείς ανοίγουμε θέματα ή θέτουμε καινούργια ζητήματα νομιμοποιείται και η άλλη πλευρά να το κάνει. Πώς θα συμφωνήσουμε τελικά;

Το έθεσε και επί προεδρίας Χριστόφια

Ο κ. Στεφάνου στη δήλωσή του σημειώνει πως το θέμα για λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία ο κ. Αναστασιάδης το έθεσε και επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και πρόσθεσε: “Η σχετική συζήτηση που έγινε υπάρχει στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου. Τότε τέθηκε το ερώτημα στον κ. Αναστασιάδη, ποιες από τις συμφωνημένες αρμοδιότητες ήθελε να αφαιρεθούν, αλλά ακόμα να δώσει απάντηση. Τούτη τη φορά ελπίζουμε ο κ. Αναστασιάδης να είναι σε θέση να πει, πόσες και ποιες συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης -τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Αναστασιάδης αύξησε κατά πολύ στη διαπραγμάτευση, είναι έτοιμος να παραχωρήσει στις περιφέρειες;” και συνέχισε:

“Ρωτούμε τον κ. Αναστασιάδη: θεωρεί ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με  πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, και με το κατάλοιπο εξουσίας να πηγαίνει στις περιφέρειες, όπως ο ίδιος έχει συμφωνήσει, είναι συγκεντρωτική ομοσπονδία; Και πόσο ποιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία θέλει ο κ. Αναστασιάδης;”

Δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που επικαλείται ο πρόεδρος

Η λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία -αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ- δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που επικαλείται ο πρόεδρος. Δεν επιλύει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Δεν επιλύει το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν επιλύει το θέμα της λεγόμενης ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και πολλά άλλα.

Διερωτόμαστε -προσθέτει ο κ. Στεφάνου- επίσης, ο κ. Αναστασιάδης πριν ανοίξει τη συζήτηση για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία έχει διαβουλευτεί με την ελληνική κυβέρνηση; Το ρωτάμε -υπογραμμίζει- αυτό γιατί σίγουρα με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν έκανε καμία διαβούλευση, και καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ: “Κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε τέτοιο θέμα. Εμφανίζεται ασυνεπής στις διακηρύξεις του και προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις του”.

Βολές ΕΔΕΚ με πολλαπλούς αποδέκτες

Όσοι όσοι ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις σε  βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ας αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες για το ότι αυτή την τακτική, μέχρι σήμερα, όχι μόνο την στήριξαν αλλά ήταν και επιλογή τους, αναφέρει σε δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας: Συνεπώς οι ανησυχίες που εκφράζουν είναι μομφή προς την δική τους πολιτική.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ, σημειώνεται ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί στο σύνολο της ενημέρωσης που θα έχουν τα κόμματα, στις 23 Οκτωβρίου όπου έχει οριστεί νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η θέση της ΕΔΕΚ ήταν και είναι από την αρχή ξεκάθαρη: η όποια διαδικασία στο κυπριακό θα πρέπει να στηριχθεί στην πραγματική υφή του προβλήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και αυτή η πτυχή θα πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό, όπως περιλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Κίνημα Οικολόγων απορρίπτει λύση συνομοσπονδίας ή διχοτόμηση

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι το Κίνημα απορρίπτει κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας ή λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε συνομοσπονδία ή διχοτόμηση σε οποιαδήποτε μορφή και, κατ` επέκταση, κάθε μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στα Γραφεία του Κινήματος, είπε πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εξέτασε σε συνεδρίαση της Πολιτικής του Επιτροπής και της θεματικής Επιτροπής Κυπριακού, χθες το βράδυ, την ενημέρωση που παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε σχέση με τις τελευταίες συζητήσεις για το Κυπριακό και ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες γύρω από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η θέση του Κινήματος, μετά και τη χθεσινή ενημέρωση, παραμένει σταθερή. Απορρίπτουμε κάθε μορφή διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας ή λύσης του Κυπριακού που να οδηγεί σε συνομοσπονδία ή διχοτόμηση σε οποιαδήποτε μορφή. Στα πλαίσια αυτά απορρίπτεται και κάθε μορφή συγκαλυμμένης διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας» σημείωσε ο Γιώργος Περδίκης.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο Εθνικό Συμβούλιο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στις 23 του Οκτώβρη και πρόσθεσε ότι το Κίνημα έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων γραπτών προτάσεων που θα καταθέσει στις 23 Οκτωβρίου και το οποίο αποτελεί τη δική του εισήγηση για την πρόταση που πρέπει να κατατεθεί ενώπιον του κ. Γκουτέρες. Η πρόταση, όπως ανέφερε, θα αφορά και το πρόβλημα «που φαίνεται να επανέρχεται ως δαμόκλεια σπάθη και ως απειλή σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο».

Η Συμμαχία Πολιτών

Σχετική ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρει για το θέμα: “Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ότι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο συζητείται και δημόσια ενημερώνοντας έτσι την Τουρκία για τις οποίες σκέψεις υπάρχουν. Αυτό είναι απερίσκεπτο και εθνικά επιζήμιο.

Ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια επιμονής σε μια άκαρπη προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Όταν το επιχειρήσαμε τον Φλεβάρη του 2015 με το πολυσέλιδο έγγραφο Στρατηγικού Σχεδιασμού για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του Κυπριακού που καταθέσαμε στο εθνικό συμβούλιο υπήρξε πλήρης άρνηση για συζήτηση. Έστω και αργά φαίνεται ότι κάποιοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως όσο επιμένουμε στις συνταγές του παρελθόντος που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές θα καταλήγουμε πάντα στα ίδια αποτελέσματα”.

“Αλληλεγγύη”: «Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούμε».

Όπως έστρωσαν όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια τον τόπο και διαχειρίστηκαν το Κυπριακό, έτσι θα κοιμηθούμε δυστυχώς όλοι, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αλληλεγγύης. Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Για χρόνια φωνάζαμε ότι η πολιτική των υποχωρήσεων θα μας οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Για χρόνια λέγαμε ότι η επιλογή της ΔΔΟ όπως την συνέθεταν κομμάτι κομμάτι Χριστόφιας και Αναστασιάδης οδηγεί στον πλήρη εκτουρκισμό. Ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική.

Μας στιγμάτιζαν ως απορριπτικούς, μας κατηγορούσαν ότι δεν θέλουμε λύση.

Τώρα ο ίδιος ο ΠτΔ προσανατολίζεται προς λύση χαλαρής συνομοσπονδίας.

Ωσάν και τόσα χρόνια όσα διαπραγματεύονταν οδηγούσαν σε επανένωση και όχι σε λύσεις ρατσιστικές φυλετικού διαχωρισμού, στην βάση ενός εγκλήματος πολέμου που δημιούργησε τετελεσμένα επί του εδάφους με την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή. Λύσεις που οδηγούν  σε ακρωτηριασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ, ιδιαίτερα των προσφύγων.

Σήμερα οι φανατικοί θιασώτες της διζωνικής ρωτούν με θρασύτητα «τί προτείνετε από δω και πέρα». Ρωτούν εμάς τους «ακραίους», που προειδοποιούσαμε για χρόνια για την απόληξη των πολιτικών τους.

Η χαλαρή συνομοσπονδία είναι η φυσιολογική κατάληξη των συνεχών υποχωρήσεων και της λαθεμένης νομικής βάσης των συνομιλιών. Εξανεμίσαμε τις δυνατότητες που μας προσέφερε το πρωτόκολλο της ένταξης, το πρόσθετο πρωτόκολλο, η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, γιατί οι φανατικοί της ΔΔΟ αυτά κανοναρχούσαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της. Να τοποθετήσει το Κυπριακό στις σωστές του βάσεις: Της εισβολής, της κατοχής και του βίαιου διαχωρισμού.

Διαφορετικά θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στον θάνατο δι’ απαγχονισμού και στον θάνατο στην λαιμητόμο», καταλήγει η ανακοινωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top