Menu
5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

• Σαν σήμερα, 5 Μάη του 1...

Άμεση φορολόγιση του πλούτου

Άμεση φορολόγιση του πλούτου

Αίτημα της Κοινωνίας για ...

Εργαζόμενος συνένοχος;

Εργαζόμενος συνένοχος;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Κ...

Για την Θρησκεία

Για την Θρησκεία

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Κυπριακό: Νέες επαφές με ζητούμενο τους όρους της διχοτόμησης...

Κυπριακό: Νέες επαφές με ζητούμενο …

• ...και πλαίσιο τις διερ...

“Δεν θέλω το ακαταδίωκτο, με θίγει” - Υπουργοί νοιάζονται μόνο για την “εκλογική τους πελατεία”

“Δεν θέλω το ακαταδίωκτο, με θίγει”…

• Ο καθηγητής, μέλος της ...

Γνωμολαγνεία

Γνωμολαγνεία

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Οι αρνητές του εμβολιασμού

Οι αρνητές του εμβολιασμού

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η κληρονομιά μας σε σταυροδρόμι…

Η κληρονομιά μας σε σταυροδρόμι…

• Η Μνημειακή αναφορά μας...

Πάμε στην Πενταμερή για Πύρρειο νίκη;

Πάμε στην Πενταμερή για Πύρρειο νίκ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Prev Next

Ο τ/κ Τύπος για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

Ο τ/κ Τύπος για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

“Αν λυθεί, θα λυθεί. Αν όχι, τι θα γίνει μετά;”...

 

Ως μετριοπαθείς, όχι σκληρές, και επανάληψη των θέσεων της τουρκικής και τ/κ πλευράς, εκτιμά τις δηλώσεις τις οποίες Ερντογάν - Ακιντζί έκαναν χθες το βράδυ σχεδόν στο σύνολό του ο τ/κ Τύπος, δίδοντας έμφαση στα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για την ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και τον "χείμαρρο αγάπης", όπως αναφέρεται, προς το πρόσωπό του.

Η Γενί Ντουζέν επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ερντογάν που αφορούσαν τα εγγυητικά δικαιώματα και τον διπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος, προβάλλοντας στο πρωτοσέλιδό της και την αναφορά Ακιντζί ότι πιστεύει πως η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στήριξη για μια δίκαιη λύση με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία.

Η Αφρίκα υπό τον τίτλο «Η τδβκ αιχμάλωτη τους ενός άνδρα» γράφει ότι μεταξύ των 1000 που τον υποδέχθηκαν όταν έφθασε έξω από το αεροδρόμιο της Τύμπου ήταν και κάποιοι που είχαν επιτεθεί στην εφημερίδα στις 22 Ιανουαρίου, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος πέρασε έξω από τα γραφεία της «χυδαίας» -όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε- εφημερίδας.

Η Κίπρις γράφει για τα μηνύματα αγάπης και υποστήριξης που έστειλε πλήθος κόσμου που έσπευσε να προϋπαντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο παράνομο αεροδρόμιο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία της διαδρομής που ακολούθησε. Το μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως «ο στόχος μας είναι μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο» αλλά και η προάσπιση των δικαιωμάτων των Τ/κ στην Κύπρο και στον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Η Χαλκίν Σεσί επικεντρώθηκε στις διευρυμένες συνομιλίες που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τ/κ ηγέτη και τα μέλη της «κυβέρνησης» δίδοντας έμφαση στην αναφορά Ερντογάν στον στόχο να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα και να μετατραπούν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν ήταν σκληρές αλλά μετριοπαθείς και σε χαμηλούς τόνους γράφει πρωτοσέλιδα η Κίπρις ποστασί, ενώ η Χαβαντίς έχει τίτλο «Βήμα βήμα προς μια λύση».

Ο βετεράνος Τ/κ αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ γράφει σήμερα ότι στην πτήση από το Μπακού στα κατεχόμενα ο Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και εξήγησε τι έχει κάνει ο ίδιος και το ΑΚΡ από το σχέδιο Ανάν μέχρι σήμερα στο Κυπριακό. Αυτά, γράφει ο Χάστουρερ, τα άκουσε από τον Μεχμέτ Ουισάλ, πρόεδρου του ομίλου ΜΜΕ Ντεμίρορεν που ήταν μαζί του στο αεροπλάνο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά έδειξε ευελιξία και στο Κραν Μοντανά και είναι η ε/κ που φταίει για την αποτυχία, οπότε είναι η ε/κ πλευρά που πρέπει να κάνει τώρα βήμα στη νέα διαδικασία. Ο Χάστουρερ επικαλείται πηγή κοντά στον Ερντογάν σύμφωνα με την οποία η Τουρκία στηρίζει την στάση του Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, με τον Τ/κ αρθρογράφο να παραθέτει την αναφορά Ακιντζί χθες ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποτελέσουν μέρος μιας διαδικασίας ατέρμονων διαπραγματεύσεων.

Θεωρεί δε ότι το επόμενο διάστημα αρμόδιοι του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ανέλαβε το Κυπριακό στο νέο προεδρικό σύστημα, θα έχουν διαβουλεύσεις με την τ/κ πλευρά και γράφει για πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, το αργότερο εντός Οκτωβρίου, αλλά αυτή τη φορά – αναφέρει - οι προετοιμασίες θα είναι σκληρές γιατί η τουρκική πλευρά θα είναι εναντίον των συζητήσεων ανοικτού τέλους.

Η Χαμπέρ Κίπρις που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες αναφέρει ότι το κλίμα στη συνάντηση χθες του Ταγίπ Ερντογάν με την τ/κ ηγεσία ήταν φιλικό και ο Τούρκος Πρόεδρος προσέγγισε με χιούμορ τα θέματα που συζητήθηκαν, στα οποία – όπως γράφει – δεν ήταν το μάθημα των θρησκευτικών και το Κυπριακό. Συζητήθηκαν, προστίθεται, κατά κύριο λόγο οικονομικά θέματα, όπως η πτώση της ΤΛ και το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η τιμή αυξήθηκε πολύ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις το επόμενο διάστημα θα έρθουν στα κατεχόμενα οι Υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών της Τουρκίας και σε αυτές τις συζητήσεις θα χαραχθούν οδικοί χάρτες τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και στο Κυπριακό.

Αν λυθεί, θα λυθεί. Αν όχι, τι θα γίνει μετά;...

Στο μεταξύ, για το Κυπριακό μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος εν πτήση στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν από το Μπακού στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της Χουριέτ, που ήταν παρούσα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην περίοδο του σχεδίου Ανάν, την συνάντησή του με τον τότε ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, τις συναντήσεις του στο Νταβός αλλά και το τι έγινε στο Μπούργκενστοκ. Από τότε μέχρι σήμερα, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, η ε/κ πλευρά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εγκαταλείπει το τραπέζι ενώ η «τδβκ», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, μένει εκεί με αποφασιστικότητα.

«Από δω και πέρα εμείς και πάλι θα διαφυλάξουμε τις θέσεις μας. Αλλά ως πότε; Δεν είναι εύκολο να βρεις μια απάντηση σε αυτό. Αλλά αργά ή γρήγορα ως κράτος εμείς, ως Τουρκική Δημοκρατία, θα πρέπει σίγουρα να πάρουμε μια απόφαση. Εάν λυθεί θα λυθεί (το Κυπριακό). Εάν όχι, τότε το τι θα γίνει από τώρα και στο εξής θα τους πούμε `να το σκεφτείτε και εσείς` και εμείς θα κάνουμε το βήμα μας». Το ίδιο σημαντικοί με τους Τούρκους πολίτες είναι τα αδέρφια τους στην "τδβκ", είπε ο κ. Ερντογάν και γι` αυτό θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους Τ/κ τη στήριξη που μπορούν, όπως έκαναν μέχρι τώρα.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top