Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη να γίνει η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη να γίνει η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια

* Αυτό ανέφερε στη Βουλή των Ελλήνων για τη συμφωνία με πΓΔΜ

 

Ως ιστορική στιγμή, η οποία κλείνει μια χρόνια πληγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως μεταδίδει από την Αθήνα ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτικό οπορτουνισμό», που διακρίνεται από διαρκείς αλλαγές στάσης. «Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης τής χώρας σάς ενδιαφέρει, ούτε η εξασφάλιση ενός ηγετικού ρόλου στα Βαλκάνια, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε η ρύθμιση του ελληνικού χρέους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, και πρόσθεσε ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πτώση αυτής της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια, στα οποία εσείς βάλατε τη χώρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια διπλή συγκυρία ιστορικής σημασίας για τη χώρα, αναφερόμενος αφενός στο «πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας στην ανάκαμψη» και αφετέρου στην «ενίσχυση της διεθνούς θέσης της, μέσα από την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στα βόρεια σύνορά της».

Αμφισβητώντας το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνία «διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα αντίστοιχα, κατοπτρικά επιχειρήματα υποστηρίζουν ο Νικολά Γκρουέφσκι και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ στην πΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενισχύει την «ακραία εθνικιστική και εμπρηστική ρητορική» για μικροκομματικούς σκοπούς.

«Η αλήθεια είναι ότι με αυτή την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό επιλέξατε να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας, να νομιμοποιήσετε την ακραία εμπρηστική εθνικιστική ρητορική και να αφήσετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εσμό της ακροδεξιάς ρητορικής και στους υμνητές της χούντας μέσα στο άντρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «όμηρο της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και του κ. Σαμαρά». «Εσείς διχάζετε τους Έλληνες στο όνομα της διχοτομημένης σας παράταξης», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει σοβαρά επιχειρήματα αποδόμησης της συμφωνίας, καθώς αυτή εμπεριέχει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όσα υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και τα οποία στη συνέχεια αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της εθνικής γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία πέτυχε την προϋπόθεση τής συνταγματικής αναθεώρησης από την πλευρά της πΓΔΜ, την οποία καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση δεν είχε επιτύχει, όπως υποστήριξε. Παράλληλα τόνισε ότι «σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους», ενώ αναφορικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της πΓΔΜ ανέφερε ότι κερδήθηκε η προσθήκη «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», δίπλα στο «Μακεδόνας» που αποτελεί σήμερα την αποκλειστική ένδειξη υπηκοότητας στα διαβατήρια των πολιτών της πΓΔΜ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Άρθρο 7 της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διασφαλίστηκε η «απόλυτη και ρητή διαφοροποίηση από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά και η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αλλαγές μνημείων και συμβόλων, όπως ορίζονται στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «εντός έξι μηνών σε όποιο δημόσιο χώρο υπάρχει το αστέρι της Βεργίνας θα αποκαθηλωθεί». Ακόμα, οι όποιες αναφορές σε «μειονότητες» εκτός των συνόρων της πΓΔΜ υπάρχουν στο Σύνταγμά της θα εξαλειφθούν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Εσείς που για τόσα χρόνια διαπραγματεύεστε καταφέρατε τίποτε από όλα αυτά;», είπε ο κ. Τσίπρας προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι «το πρόβλημά σας δεν είναι ότι η συμφωνία είναι κακή, αλλά ότι υπάρχει συμφωνία, και ακόμα περισσότερο ότι είναι μια καλή συμφωνία».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά στοιχείων που, σύμφωνα με τον ίδιο, τεκμηριώνουν ότι η συμφωνία υπηρετεί την εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων των άλλων κρατών (erga omnes)».

«Αρνούμαι να δεχτώ τη φοβική αντίληψη για την πατρίδα. Αναλαμβάνω την ευθύνη για να γίνει η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια», είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top