Menu
H GUE, οι «ιστορικές συμφωνίες» και οι βολικές εξαφανίσεις...

H GUE, οι «ιστορικές συμφωνίες» και…

Πρόσφατα στο Ευρωκοινοβού...

Ο πόλεμος των λέξεων και η νέα τάξη πραγμάτων

Ο πόλεμος των λέξεων και η νέα τάξη…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ο ήχος της βαρβαρότητας...

Ο ήχος της βαρβαρότητας...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Το λεξιλόγιο των αρλεκίνων

Το λεξιλόγιο των αρλεκίνων

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles

Αθήνα - Σκόπια και NATO uber alles

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Σε αντιπαλότητα το εθνικό συμφέρον

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Γραβατωμένος Τσίπρας

Γραβατωμένος Τσίπρας

Ουδέν σχόλιον.  Τα λέει ...

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή στη Μεσόγειο

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει ακόμα πιο ενεργή εμ…

Καθ' οδόν για τη Σύνοδο Κ...

Τουρκία: Δύο γύρους εκλογών προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις αυριανές εκλογές

Τουρκία: Δύο γύρους εκλογών προβλέπ…

Γράφει: Άννα Ανδρέου* Δύ...

Έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό το ναυτικό δόκιμο με το μπλουζάκι του Τσε!

Έδιωξαν από τον αμερικανικό στρατό …

Ο ναυτικός δόκιμος Spense...

Prev Next

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

• Μέσω της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας «Ειρήνη - Ενωμένη Κύπρος»

 

Γράφει: Ραλλή Παπαγεωργίου*

Την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας "Ειρήνη  - Ενωμένη Κύπρος" σύμφωνα με την δήλωση του μέλους της Πρωτοβουλίας, Σενέρ Ελτζίλ.

Μετά από την συνάντηση στο Προεδρικό, την οποία χαρακτήρισε πολύ θετική, ο κ. Ελτζίλ ανέφερε ότι «αυτό είναι μήνυμα που στέλνει (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) στον κ. Ακιντζί, να επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν μια λύση στο Κυπριακό, τον οποίον και θα συναντήσουμε για να του το μεταφέρουμε».

Στην ερώτηση γιατί χρειάζονται μεσολαβητή (για την μεταφορά μηνυμάτων), ο Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι (οι δύο ηγέτες) δεν χρειάζονται μεσολαβητή. «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισκεφθούμε τον κ. Ακιντζί. Το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών δεν είναι καλό για καμία από τις δύο κοινότητες. Αντιμετωπίζουμε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από το 1963, είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί. Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια λύση πριν χειροτερέψει με το θέμα του πετρελαίου και του αερίου».

Η Πρωτοβουλία έδωσε γραπτώς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπόμνημα στην οποία αναφέρεται ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και το αδιέξοδο που ακολούθησε, είμαστε τώρα σε μια κρίση που είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όλες τις προηγούμενες με τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες. «Ο παράγοντας τον υδρογονανθράκων από καταλύτης για ειρήνη εξελίσσεται σε αιτία για αναζωπύρωση της σύγκρουσης».

Η Πρωτοβουλία σημειώνει την άμεση ανάγκη επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν γίνουν άλλες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την ανάγκη οι δύο ηγέτες να απαντήσουν θετικά στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ κάνοντας αποδεκτό το πλαίσιό του και να ανταποκριθούν εποικοδομητικά στα ανοικτά ερωτήματα κάνοντας καλή χρήση του ανεπίσημου εγγράφου του ΓΓ. Τέλος, σημειώνουν η μόνη λύση για την επανένωση της Κύπρου και ένα ειρηνικό μέλλον είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

Δηλώνουν επίσης ενθαρρυμένοι από την πρόσφατη δήλωση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί περί αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες χωρίς προϋποθέσεις και την πρότασή του για στρατηγική συμφωνία βασισμένη σε αυτό. Ενθαρρυμένοι δηλώνουν και για την ξεκάθαρη – όπως γράφει – δήλωση Ακιντζί ότι λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν υπάρχει στο τραπέζι, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίζει να εργάζεται για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για όσο καιρό είναι στη θέση που κατέχει.

Στο υπόμνημα εκφράζεται ακόμη ικανοποίηση της Πρωτοβουλίας για την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη «ότι είναι έτοιμος να δουλέψει με το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνία, αν και έχετε εκφράσει ανησυχία σχετικά με την στάση της Τουρκίας σε ορισμένα θέματα κλειδιά».

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία καλεί τους δύο ηγέτες να απευθύνουν έκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει ξανά την διαπραγματευτική διαδικασία βασισμένη στο πλαίσιό του, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας ό,τι έχει επιτευχθεί στο τραπέζι μέχρι πριν την κατάρρευση των συνομιλιών.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top