Menu
Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

• 13 σύνολα φτιαγμένα από...

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκέντρωσης

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκ…

Ακούγεται εξωπραγματικό! ...

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από Ν. Κορέα “δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτ…

• Δήλωση Τραμπ ενόψει της...

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - Η ορολογία της ντροπής

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - …

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις νέες πολιτικές

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις…»

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμου…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνι…

• Επανέρχονται τα σενάρια...

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτ…

• Χθες Παρασκευή, ενώ άλλ...

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες και παραιτήσεις οι Μέι και Κόρμπιν

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες …

• Επιστολή - προειδοποίησ...

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Πάνω από τέσσερα εκατομμύ...

Prev Next

Αίμα στη Γάζα «μπίζνες» στην Αθήνα...

Αίμα στη Γάζα «μπίζνες» στην Αθήνα...
Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος*

Την ίδια μέρα που ο Ισραηλινός στρατός δολοφονεί παιδιά στη Γάζα, στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση στήνει ενεργειακές «μπίζνες» με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η κυβέρνηση Τσίπρα, οικοδομώντας τους πυλώνες της «εξαιρετικής συμμαχίας» με το Ισραήλ, προωθεί τις συμφωνίες για τη μεταφορά Ισραηλινού φυσικού αερίου, μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.  

Το Ισραήλ λειτουργεί σαν κράτος δολοφόνος απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ένας «σύμμαχος»! Σήμερα ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε 52 ανθρώπους αλλά και την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου είναι ένας παράγοντας σταθερότητας για την περιοχή, με τον οποίο μπορεί να κλείνει «μεγάλες δουλειές». Ενεργειακές συμφωνίες που θα αποφέρουν κέρδη δις ευρώ σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό …κατανοούμε την ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κρατήσει τη λογική των «ίσων αποστάσεων» για τη σημερινή σφαγή στη Γάζα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να θίξει τις δολοφονικές επιλογές της «σύμμαχης χώρας». Του ενεργειακού εταίρου. Εξάλλου  από την εποχή των πορειών διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισραηλινή και Αμερικάνικη πρεσβεία έχει κυλήσει πολύ «νερό στο αυλάκι». Τώρα στις «μπίζνες» δεν χωράνε Παλαιστινιακές μαντίλες…

Σε αυτή τη βάση σήμερα στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου«East Med», σε επίσημη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την κατασκευή του έργου.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σε ρόλο παρατηρητή).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό, καθώς συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές του θέματος, σε κλίμα συναίνεσης, ενώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία το συντομότερο, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της ομάδας εργασίας, στις 4-5 Ιουλίου.

Η σημερινή συνάντηση, ήρθε να υλοποιήσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις 8 Μάη στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της Τριμερής Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδη. Νωρίτερα στις 3 Απριλίου είχαν συναντηθεί στο Τελ – Αβίβ, οι υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας (όπως εμφανίζονται και στη φωτογραφία του θέματος).

Η κατασκευή του αγωγού East Med, έχει τις ευλογίες τόσο των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ, αφού εξυπηρετεί το στρατηγικό στόχο της Ευρώπης περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών εφοδιασμού της και μείωση των εισαγωγών της από τη Ρωσία.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 6 – 7 δις ευρώ. Θα κατασκευαστεί με πρωτοβουλία της ισραηλινής κυβέρνησης και θα διακλαδώνεται μεταξύ των τριών κρατών (Ισραήλ, Κύπρου Ελλάδας), ενώ θα φτάνει μέχρι την Ιταλία. ο αγωγός εφόσον κατασκευαστεί θα έχει μήκος 2.000 χλμ., και θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός του κόσμου.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, – κυρίως των μεγάλων του Ισραήλ αλλά και της Κύπρου –  στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.  Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ Tamar (~ 300 δις m3), Leviathan (~ 500 δις m3), Karish (~ 55 δις m3, Tanin (~ 55 δις m3) και της Κύπρου Αφροδίτη (128 δις m3).

Τεράστια συμφέροντα από την κατασκευή του αγωγού έχουν η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και η Αμερικάνικη ExxonMobil, που μαζί με το Ισραηλινό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «Israel Natural Gas Lines Company» εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα και επιδιώκουν να τα μεταφέρουν στην Ευρώπη. Για τον ελληνικό λαό δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα όφελος, αφού η Ελλάδα θα είναι απλά χώρα διέλευσης του αγωγού. Αντίθετα μπορεί να μετατραπεί σε ένα έργο που θα προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή, αφού με την κατασκευή του, αντιδρά έντονα η Τουρκία.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την κατασκευή του East Med, «ένα εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ», προφανώς νιώθοντας την ανάγκη να στηρίξει την «εξαιρετική συμμαχία» με το κράτος του Ισραήλ…

* Ημεροδρόμος

ΣΗΜ. eKypros:
Στη φωτογραφία φαίνεται και ο αρμόδιος υπουργός της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση, βεβαίως βεβαίως! Business as usual...
Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top