Menu
Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός και η Κύπρος

Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός και η Κύπ…

Είναι εκπληκτικό το γεγον...

ΕΚΤ: Κέρδη 339 εκατομμύρια σε δύο χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα!

ΕΚΤ: Κέρδη 339 εκατομμύρια σε δύο χ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Σαπίζουμε…

Σαπίζουμε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Μακρόν εναντίον προσφύγων και μεταναστών...

Μακρόν εναντίον προσφύγων και μεταν…

Ο «επαναστάτης» Εμμανουέλ...

Ο Τραμπ βρήκε τη... λύση για να “μειωθούν” οι σφαγές στα σχολεία των ΗΠΑ!

Ο Τραμπ βρήκε τη... λύση για να “με…

* Προτείνει να φέρουν όπλ...

1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -τουλάχιστον- παθαίνουν φυματίωση κάθε χρόνο!

1,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι -το…

* Εξαιτίας της έλλειψης φ...

Κακάσhιημος κόσμος, σατανικά πλασμένος...

Κακάσhιημος κόσμος, σατανικά πλασμέ…

* Κορίτσια χρησιμοποιούντ...

Καταμετρήθηκαν 3.000 άστεγοι σε μια νύχτα...

Καταμετρήθηκαν 3.000 άστεγοι σε μια…

* Στο Παρίσι, ενώ εκτιμάτ...

Ή προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δραστηριότητες έρευνας, απειλεί ο κατοχικός ηγέτης

Ή προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δ…

* Σε συνέντευξή του στο C...

Μοζαμβίκη: Ζωές θάφτηκαν μέσα στα σκουπίδια…

Μοζαμβίκη: Ζωές θάφτηκαν μέσα στα σ…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Prev Next

Τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο συζήτησαν Αναστασιάδης - Τσίπρας

Τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο συζήτησαν Αναστασιάδης - Τσίπρας

* Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων σε μερίδα του κυπριακού Τύπου κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αξιολόγησαν, κατά την χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, αναφέρει ανταπόκριση της Ελένης Μαυρούλη, αναποκρίτριας του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, (οι δύο ηγέτες) συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις, τονίζει το γραφείο του Α. Τσίπρα, για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Συνεχίζονται οι -άδικες και περίεργες- επικρίσεις κατά Νίκου Κοτζιά

Στο μεταξύ οι -άδικες και περίεργες- επικρίσεις κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά συνεχίζονται σε μερίδα του σημερινού κυριακάτικου Τύπου στην Κύπρο. Παίζοντας έτσι, ουσιαστικά, το παιχνίδι των ξένων -Τούρκοι, Βρετανοί και άνθρωποι του ΟΗΕ- που τα έχουν με τον Νίκο Κοτζιά. Ο οποίος προφανώς είναι εμπόδιο στις ορέξεις και σχεδιασμούς του σε βάρος της Κύπρου.

Το πλέον ανεξήγητο, ωστόσο, είναι ότι κάποιοι δεν διστάζουν να αναπαράγουν δήθεν διαφορά Κοτζιά -Τσίπρα. Κάτι, ωστόσο, που, όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές, πηγές ουδόλως υφίσταται. Κι ούτε κάτι τέτοιο προκύπτει ως συμφραζόμενοι, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Κι όμως, η προεδρική "Αλήθεια" στην Κύπρο επί ένα διήμερο βάλλει κατά Κοτζιά και αναφέρεται σε άδειασμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενη -περιέργως- ότι: στην επόμενη φάση της διάσκεψης δεν θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας... Επικαλούμενη, προς τούτο -χωρίς ωστόσο να το αναφέρει- απόσπασμα ανταπόκρισης του ΚΥΠΕ, το βράδυ της Παρασκευής, από την ελληνική πρωτεύουσα,στο οποίο αναφέρεται πως:

“Σταθερή επιδίωξη, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές, είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού”.

Παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία

Η ερμηνεία, ωστόσο που η εν λόγω εφημερίδα δίνει -για άδειασμα του Κοτζιά από Τσίπρα και ότι δεν θα παραστεί ο Κοτζιάς αλλά ο πρωθυπουργός στη συνέχιση της Δάσκεψης- είναι παντελώς αυθαίρετη. Όπως ανέφεραν στην “Κ” διπλωματικές πηγές, από την απόφαση της Διάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης σαφώς προκύπτει πως, μετά την σύνοδο των εμπειρογνωμόνων, η συνέχιση της Διάσκεψης θα είναι στην ίδια σύνθεση όπως αυτή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Κάτι μάλιστα που κατ’ επανάληψη ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης. Το δε επίπεδο της Διάσκεψης -εκ πλευράς εγγυητριών δυνάμεων- θα αναβαθμιστεί όταν τα πράγματα φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Κάτι που ήταν απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα πριν τη Διάσκεψη της 12ης του Γενάρη στη Γενεύη και έθεσε τούτο ευθαρσώς στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πιο πάνω, τόνισαν οι ίδιες πηγές, “διαβάζοντας” πολιτικά την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ πό την Αθήνα το βράδυ της Παρασκευή. Ωστόσο: Διαβάζοντας την εν λόγω ανταπόκριση και καθαρά από άποψης γλώσσας και ερμηνεύοντάς την στα απλά ελληνικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι είναι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας η εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, έτσι ώστε όταν συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη -δηλαδή μετά τη σύνοδο των εμπειρογνωμόνων και εν συνεχεία των ΥΠΕΞ, οι οποίοι και θα δώσουν την πολιτική κατεύθυνση στους εμπειρογνώμονες- να μπορεί να συμμετάσχει κι ο πρωθυπουργός. Αυτό εξάλλου υποδεικνύει στα εληνικά η φράση “με τη συμμετοχή ΚΑΙ του Έλληνα πρωθυπουργού”. Όπως, βέβαια, θα μπορέσουν ταυτόχρονα να συμμετάσχουν ΚΑΙ οι πρωθυπουργοί των υπόλοιπων δύο εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου...

Τέλος, όπως ανέφεραν στην “Κ” πολιτικοί αναλυτές, αν έχει ένα πρόσωπο που δημόσια επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τις πάγιες θέσεις αρχών στο Κυπριακό -όπως κάνει και ο Νίκος Κοτζιάς- αυτός είναι ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος. Στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν γράφεται και για διάσταση απόψεων Αλέξη Τσίπρα - Προκόπη Παυλόπουλου;

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top