Menu
Αντιφασίστες οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν αυτό που έπρεπε!

Αντιφασίστες οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν…

* Έσβησαν ναζιστικά συνθή...

Σύσκεψη υπό τον Ακιντζί για την οικονομία στα κατεχόμενα

Σύσκεψη υπό τον Ακιντζί για την οικ…

* Αυξάνονται οι αντιδράσε...

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσ…

• Μετά την απελευθέρωση τ...

Ελλάδα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχων

Ελλάδα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχω…

* Μέχρι 500 ευρώ μεικτά τ...

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντοπίστηκε στο οροπέδιο στην Παλαίπαφο

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντ…

Γράφει: Κική Περικλέους* ...

Δέκα με είκοσι οι αγνοούμενοι από κατάρρευση γέφυρας στην Ιταλία...

Δέκα με είκοσι οι αγνοούμενοι από κ…

* Συνεχίζεται η πολιτική ...

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια και ο ζωντανός δράκος

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια κα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Ειδησεογραφικά και όχι πρ...

Τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Μουσταφά Ακιντζί

Τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Μ…

• Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ...

Στους 38 οι νεκροί στη Γένοβα

Στους 38 οι νεκροί στη Γένοβα

* Έρευνες για επιζώντες σ...

Prev Next

Σημαντικές οι επαφές Τσαβούσογλου αύριο στα κατεχόμενα...

Σημαντικές οι επαφές Τσαβούσογλου αύριο στα κατεχόμενα...

* Έτσι χαρακτηρίζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Eξωτερικών ο ψευδοπρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν

 

Γράφουν: Ραλλή Παπαγεωργίου - Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ*

Σημαντικές χαρακτήρισε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν τις συναντήσεις που θα έχει αύριο στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την παράνομη επίσκεψή του, λέγοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία όλοι μαζί να αξιολογήσουν τις εξελίξεις μετά και την κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «μας έχει μεταφέρει τις σημειώσεις του από τη συνάντηση (των ηγετών), δηλαδή δεν είμαι εγώ ο μόνος που ενημερώθηκα στη σημερινή συνάντηση. Οι σημειώσεις (του Τ/κ ηγέτη) έχουν φτάσει και στους φίλους μας, θα τις διαβάσουν και αύριο θα προβούμε όλοι μαζί (με τον Τούρκο ΥΠΕΞ) σε αξιολόγηση».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον «πρωθυπουργό» διήρκεσε σήμερα μία ώρα και αμέσως μετά ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Ακιντζί για την κοινωνική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Κυπριακό.

Απόψεις, συνέχισε, αντάλλαξαν και για τις επιπτώσεις από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία όσον αφορά τις «τοπικές εκλογές», θέμα που – όπως είπε – θα συζητήσει σήμερα με την «πρόεδρο» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» αλλά και με τον «πρόεδρο» του «ανωτάτου δικαστηρίου». Αμέσως μετά, ανέφερε, θα συζητηθεί το θέμα στη «βουλή».

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ακόμη ότι θα συζητήσει σήμερα ξανά με Τούρκους αρμοδίους το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, πριν καθοριστεί η νέα ημερομηνία για τις «τοπικές εκλογές».

Επαφές Τσαβούσογλου και μεθοδολογία συνομιλιών

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι μπορεί να έρθει στην ατζέντα θέμα νέου οδικού χάρτη κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει να υπάρχει το έδαφος για μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει. «Διότι όταν αξιολογήσουμε μαζί την νομική κατάσταση και τις διεθνείς συγκυρίες εγώ προσωπικά δεν βλέπω ένα πολύ μεγάλο σταυροδρόμι». Ωστόσο, συνέχισε, Τουρκία και τ/κ πλευρά επιμένουν στην αλλαγή της μεθοδολογίας, να μην ισχύει από δω και πέρα, αυτό που ίσχυε στο παρελθόν.

Αυτό, σημείωσε, το είπε ο Τ/κ ηγέτης, ο ίδιος και τα άλλα τ/κ κόμματα αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι. «Πολύ πιθανόν στην αυριανή σύσκεψη να γίνει μια μελέτη για αυτό το θέμα. Ωστόσο επειδή δεν υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή σε νομικό επίπεδο και τις διεθνείς συγκυρίες, δεν είναι εύκολο στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, να μιλάμε για αλλαγές». Επανέλαβε ότι όσον αφορά τη μεθοδολογία δεν μπορεί να γυρίσουν και πάλι σε διαπραγματεύσεις στη νεκρή ζώνη, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με ανοικτό τέλος, που δεν θα είναι επικεντρωμένες σε ένα αποτέλεσμα.

Για τις «τοπικές εκλογές», ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι θεωρεί υπό τα σημερινά δεδομένα, το πιο λογικό να πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου, όπως αρχικά επρόκειτο. Θα συζητήσει όμως το θέμα με τους «αρμόδιους» για τη νομική πτυχή και την προετοιμασία των «εκλογών», πρόσθεσε, και επίσης θα συζητήσει με τους Τούρκους αρμοδίους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια και κατά πόσο θα χρειαστούν δύο γύροι εξετάσεων, δηλαδή 30 Ιουνίου – 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου.

«Τοπικές εκλογές» και συμμαχία

Σε ερώτηση για το θέμα της συνεργασίας των 4 εταίρων στη «συγκυβέρνηση» στις «τοπικές εκλογές», ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι συζήτησαν το ζήτημα αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να συμφωνήσουν στο να υποδείξουν και οι 4 στο ίδιο μέρος τον ίδιο υποψήφιο και να κάνουν από κοινού προεκλογική εκστρατεία.

Συζήτησαν, συνέχισε, το ποιο κόμμα σε ποιο «δήμο» ή «κοινότητα» θα υποδείξει υποψήφιο, που δεν θα έχει δικό του υποψήφιο, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία υπό την έννοια του ότι στο μέρος όπου το ένα κόμμα θα υποδείξει δικό του υποψήφιο, οι άλλοι εταίροι, ένας ή δύο, να μην κατεβάσουν και εκείνοι δικό τους υποψήφιο.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις εντός του ΡΤΚ για τις «τοπικές εκλογές» και το πού θα έπρεπε ή όχι να έχει υποψηφίους το κόμμα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι το θέμα συζητήθηκε 4 φορές στα αρμόδια συλλογικά όργανα του ΡΤΚ και λήφθηκαν είτε ομόφωνες είτε κατά πλειοψηφία αποφάσεις. Μπορεί κάποιοι να μην έμειναν ικανοποιημένοι από αυτές τις αποφάσεις ή να μην τις βρήκαν σωστές, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΡΤΚ, λέγοντας ότι το σέβεται αυτό, αλλά οι αποφάσεις – σημείωσε – είναι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και το ΡΤΚ ενεργεί σύμφωνα με αυτές.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top