Menu
“Δικαίωμα” τα πραγματικά πυρά εναντίον των Παλαιστινίων!

“Δικαίωμα” τα πραγματικά πυρά εναντ…

* Αποφάνθηκε το Ανώτατο Δ...

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις...

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητο…

Γράφουν: Ν. Μπογιόπουλος ...

Συνεργατισμός: Τα δύο βασικά ερωτήματα προς τους επενδυτές και το δικό μου διπλό ερώτημα...

Συνεργατισμός: Τα δύο βασικά ερωτήμ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για δίκαιη λύση Κυπριακού...

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσ…

• Στη βάση της διαπραγμάτ...

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

• Μέσω της Δικοινοτικής Π...

Στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ

Στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσί…

* Δηλώνει ο Έλληνας υφυπο...

Αντιδράσεις ΠΕΟ στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Αναστασιάδη

Αντιδράσεις ΠΕΟ στις χθεσινοβραδινέ…

* Δεν θα δεχθούμε ο συνδι...

Απέσυρε την πρόταση του ο Ρόης Πογιατζής

Απέσυρε την πρόταση του ο Ρόης Πογι…

* Για ανάληψη της διαχείρ...

Ο θυμός του προέδρου και το κράτος... συνδικαλιστικό φέουδο!

Ο θυμός του προέδρου και το κράτος.…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Οι τρεις συλληφθέντες  πο...

Prev Next

Σημαντικές οι επαφές Τσαβούσογλου αύριο στα κατεχόμενα...

Σημαντικές οι επαφές Τσαβούσογλου αύριο στα κατεχόμενα...

* Έτσι χαρακτηρίζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Eξωτερικών ο ψευδοπρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν

 

Γράφουν: Ραλλή Παπαγεωργίου - Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ*

Σημαντικές χαρακτήρισε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν τις συναντήσεις που θα έχει αύριο στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την παράνομη επίσκεψή του, λέγοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία όλοι μαζί να αξιολογήσουν τις εξελίξεις μετά και την κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «μας έχει μεταφέρει τις σημειώσεις του από τη συνάντηση (των ηγετών), δηλαδή δεν είμαι εγώ ο μόνος που ενημερώθηκα στη σημερινή συνάντηση. Οι σημειώσεις (του Τ/κ ηγέτη) έχουν φτάσει και στους φίλους μας, θα τις διαβάσουν και αύριο θα προβούμε όλοι μαζί (με τον Τούρκο ΥΠΕΞ) σε αξιολόγηση».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον «πρωθυπουργό» διήρκεσε σήμερα μία ώρα και αμέσως μετά ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Ακιντζί για την κοινωνική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Κυπριακό.

Απόψεις, συνέχισε, αντάλλαξαν και για τις επιπτώσεις από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία όσον αφορά τις «τοπικές εκλογές», θέμα που – όπως είπε – θα συζητήσει σήμερα με την «πρόεδρο» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» αλλά και με τον «πρόεδρο» του «ανωτάτου δικαστηρίου». Αμέσως μετά, ανέφερε, θα συζητηθεί το θέμα στη «βουλή».

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ακόμη ότι θα συζητήσει σήμερα ξανά με Τούρκους αρμοδίους το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, πριν καθοριστεί η νέα ημερομηνία για τις «τοπικές εκλογές».

Επαφές Τσαβούσογλου και μεθοδολογία συνομιλιών

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι μπορεί να έρθει στην ατζέντα θέμα νέου οδικού χάρτη κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει να υπάρχει το έδαφος για μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει. «Διότι όταν αξιολογήσουμε μαζί την νομική κατάσταση και τις διεθνείς συγκυρίες εγώ προσωπικά δεν βλέπω ένα πολύ μεγάλο σταυροδρόμι». Ωστόσο, συνέχισε, Τουρκία και τ/κ πλευρά επιμένουν στην αλλαγή της μεθοδολογίας, να μην ισχύει από δω και πέρα, αυτό που ίσχυε στο παρελθόν.

Αυτό, σημείωσε, το είπε ο Τ/κ ηγέτης, ο ίδιος και τα άλλα τ/κ κόμματα αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι. «Πολύ πιθανόν στην αυριανή σύσκεψη να γίνει μια μελέτη για αυτό το θέμα. Ωστόσο επειδή δεν υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή σε νομικό επίπεδο και τις διεθνείς συγκυρίες, δεν είναι εύκολο στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, να μιλάμε για αλλαγές». Επανέλαβε ότι όσον αφορά τη μεθοδολογία δεν μπορεί να γυρίσουν και πάλι σε διαπραγματεύσεις στη νεκρή ζώνη, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με ανοικτό τέλος, που δεν θα είναι επικεντρωμένες σε ένα αποτέλεσμα.

Για τις «τοπικές εκλογές», ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι θεωρεί υπό τα σημερινά δεδομένα, το πιο λογικό να πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου, όπως αρχικά επρόκειτο. Θα συζητήσει όμως το θέμα με τους «αρμόδιους» για τη νομική πτυχή και την προετοιμασία των «εκλογών», πρόσθεσε, και επίσης θα συζητήσει με τους Τούρκους αρμοδίους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια και κατά πόσο θα χρειαστούν δύο γύροι εξετάσεων, δηλαδή 30 Ιουνίου – 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου.

«Τοπικές εκλογές» και συμμαχία

Σε ερώτηση για το θέμα της συνεργασίας των 4 εταίρων στη «συγκυβέρνηση» στις «τοπικές εκλογές», ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι συζήτησαν το ζήτημα αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να συμφωνήσουν στο να υποδείξουν και οι 4 στο ίδιο μέρος τον ίδιο υποψήφιο και να κάνουν από κοινού προεκλογική εκστρατεία.

Συζήτησαν, συνέχισε, το ποιο κόμμα σε ποιο «δήμο» ή «κοινότητα» θα υποδείξει υποψήφιο, που δεν θα έχει δικό του υποψήφιο, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία υπό την έννοια του ότι στο μέρος όπου το ένα κόμμα θα υποδείξει δικό του υποψήφιο, οι άλλοι εταίροι, ένας ή δύο, να μην κατεβάσουν και εκείνοι δικό τους υποψήφιο.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις εντός του ΡΤΚ για τις «τοπικές εκλογές» και το πού θα έπρεπε ή όχι να έχει υποψηφίους το κόμμα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι το θέμα συζητήθηκε 4 φορές στα αρμόδια συλλογικά όργανα του ΡΤΚ και λήφθηκαν είτε ομόφωνες είτε κατά πλειοψηφία αποφάσεις. Μπορεί κάποιοι να μην έμειναν ικανοποιημένοι από αυτές τις αποφάσεις ή να μην τις βρήκαν σωστές, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΡΤΚ, λέγοντας ότι το σέβεται αυτό, αλλά οι αποφάσεις – σημείωσε – είναι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και το ΡΤΚ ενεργεί σύμφωνα με αυτές.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top