Menu
Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Γράφει: Μάκης Παπαδημητρί...

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειος: Νέα ορμή στις εκκλήσεις για διάλογο μετά τις επαφές Μπορέλ

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγει…

Καθημερινά είναι τα μηνύμ...

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών!

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με…

Στο προχθεσινό ντελίριο κ...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: Καλεσμένοι στα «γενέθλια» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρα…

Με «καλεσμένους» τους επι...

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλούν σε απεργία στις 20 Ιούλη

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλού…

Απεργία για τις 20 Ιούλη ...

Η ανατομία της εισβολής και οι προεκτάσεις

Η ανατομία της εισβολής και οι προε…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτύπησαν διαδήλωση χιλιάδων!

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτ…

• Η τρομοκρατία δεν πέρασ...

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργασίες για Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργ…

• Η «διαφορετική αντίληψη...

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστρα παίζει…

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Έιντε: Έχουμε ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά ενώπιόν μας

Έιντε: Έχουμε ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά ενώπιόν μας

Έχουμε ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας, δήλωσε την Τετάρτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Έιντε σε διάσκεψη Τύπου στη Γενεύη.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει, εξέφρασε την άποψη ότι είμαστε εκεί που θέλαμε να είμαστε και αυτό, σημείωσε, είναι χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος μαζί.

Σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε ότι είναι ευτυχής που θα έρθουν οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιος συγκαλεί τη Διάσκεψη, απάντησε “τα Ηνωμένα Έθνη”.

Ιστορική στιγμή

Σε σχέση με την κατάθεση χαρτών, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, λέγοντας ότι ποτέ ξανά δεν είχαμε ανταλλαγή χαρτών ή παρουσίαση χαρτών από τις ίδιες τις κυπριακές αντιπροσωπείες.

Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.

Σε ερώτηση για τους χάρτες, ο κ. Έιντε είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που είναι συναισθηματικά φορτισμένο σε μεγάλο βαθμό και για τις δυο πλευρές, με τη μια πλευρά να είναι περισσότερο από έτοιμη να παρουσιάσει το τι θα δώσει σε έδαφος που κράτα για όλα αυτά τα χρόνια και την άλλη να επανακτά πρόσβαση στο έδαφος.

Η διαδικασία με τους χάρτες

Σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τους χάρτες, ανέφερε πως η συνάντησή τους για τους χάρτες θα γίνει σε ένα ειδικό δωμάτιο και πως σε αυτήν θα είναι οι ηγέτες και οι χαρτογράφοι. Ανέφερε πως θα υπάρχει ένα χαρτογράφος από κάθε πλευρά που θα κάνουν την επίσημη παρουσίαση. Στη συνέχεια, είπε, οι χαρτογράφοι θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί ότι οι συμφωνημένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν έχουν εκπληρωθεί και όταν αυτό γίνει οι χάρτες θα μεταφερθούν σε μια κρύπτη εδώ στα ΗΕ και θα βρίσκονται μόνο στην κατοχή των Ην. Εθνών, αλλά θα τους έχουν δει οι δυο πλευρές και θα έχουν ελεγχθεί από τους χαρτογράφους των δυο πλευρών.

Ανέφερε πως οι χάρτες θα γίνουν γνωστοί στις δυο πλευρές ώστε να γνωρίζουν εάν η συμφωνία που έχουν επί των γενικών παραμέτρων αυτών των χαρτών έχει εκπληρωθεί και πως στόχος της ανταλλαγής που θα γίνει μεταξύ τριών χαρτογράφων, ενός από τα Ην. Έθνη και ενός από κάθε πλευρά, είναι να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα κριτήρια έχουν εκπληρωθεί.

Πρόσθεσε πως ο τελικός χάρτης θα είναι το κατοπινό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας και εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση πως θα βρεθούν κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως οι χάρτες δεν θα δημοσιοποιηθούν δημόσια λόγω των έντονων ευαισθησιών που υπάρχουν για αυτό το θέμα και πως οι χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι σωστοί.

Είχε μια παραγωγική συνάντηση με τους ηγέτες

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως σήμερα το πρωί είχε μια παραγωγική συνάντηση με τους ηγέτες. "Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο", ανέφερε σημειώνοντας πως έχουν συζητήσει ορισμένα από τα πιο δύσκολα θέματα και έχουν σχεδόν ασχοληθεί με όλα.

"Εχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στο να λύσουμε ορισμένα άλλα θέματα", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως αν τα θέματα που έφεραν μαζί τους στη Γενεύη ήταν εύκολα δεν θα βρίσκονταν στις ατζέντα των συνομιλιών στη Γενεύη. Επεσήμανε πως έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν και πως οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνέχεια.

"Χθες συνεχίσαμε να εργαζόμαστε μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα", είπε, σημειώνοντας πως και σήμερα θεωρεί πως θα εργάζονται μέχρι αργά γιατί ο σκοπός είναι να είναι έτοιμοι έτσι ώστε από αύριο όταν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ βρίσκονται εκεί να μπορέσουν να έχουν μια καλή αρχή στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Αυτό που γίνεται αύριο είναι ιστορικό

Σε σχέση με τη διάσκεψη είπε πως αυτό που γίνεται αύριο είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά στη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν αυτό το πολύ δύσκολο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, βασικά για τη ρύθμιση στο θέμα της ασφάλειας που θα αφορά μια διευθέτηση στην Κύπρο.

Επεσήμανε πως δεν πιστεύουν ότι το όλο θέμα τα τελειώσει αύριο αλλά επιθυμούν να δουν όπως ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε πραγματικά σημαντικό το ότι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις τρεις ημέρες από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη σκληρή δουλειά να γίνει και πολλές ώρες δουλειάς.

Σημείωσε πως βρίσκονται περίπου εκεί που ήθελαν να βρίσκονται σε αυτό το στάδιο και πως αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα, την θέληση και την ηγετικότητα των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει και ακόμη αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν αυτό το πρόβλημα από κοινού.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορέσουν να βρίσκονται στο σημείο που πρέπει όταν ολοκληρωθεί η σημερινή ημέρα.

Ανέφερε πως υπήρξαν μια-δυο συγκλίσεις σήμερα το πρωί για τις οποίες εργάζονταν για πολύ χρόνο, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν την τροποποίηση του συντάγματος και ορισμένα άλλα.

Το brainstorming στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Αναφερόμενος στο brainstorming μεταξύ των ηγετών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Έιντε είπε πως η ποιότητα της συζήτησης αυτής ήταν η καλύτερη που άκουσε ποτέ για αυτό το θέμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Είπε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη συζήτησαν όλα τα θέματα με έμφαση στα πιο δύσκολα όπως τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Έιντε είπε πως υπήρξε μια σειρά από επαφές μεταξύ των παικτών που σχετίζονται με αυτό το θέμα, που θα είναι εδώ αύριο, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις θέσεις και το πού βρίσκονται.

Ανέφερε πως ο ΓΓ των Ην. Εθνών και ο ίδιος ήταν σε απευθείας επαφές με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων και τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί

Σημείωσε πως υπό αυτή την έννοια έχουν προετοιμαστεί για τη συνάντηση αλλά δεν συζητούν σε αυτό το στάδιο ένα συγκεκριμένο κείμενο που θα συμφωνηθεί μετά και πως αυτό είναι το οποίο θα εξελιχθεί από τα πρώτα στάδιο της διάσκεψης.

Ερωτηθείς ποιος συγκαλεί τη διάσκεψη είπε πως είναι πως ασφαλώς είναι τα ΗΕ, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν σκέφτονται να καλέσουν μια νέα διάσκεψη αλλά θα δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για τη διάσκεψη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο διπλωμάτης των Ην. Εθνών είπε πως "δεν χρειάζεται να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία για δημοψήφισμα για να υπάρχει επιτυχία".

Η παρουσία των ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη

Σε ερώτηση για την παρουσία των ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη για την Κύπρο, εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία των τριών ΥΠΕΞ στη Γενεύη για τη διάσκεψη και είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις συντονίστηκαν και συμφώνησαν πως θα ξεκινήσουν την εκπροσώπησή τους σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια θα δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ην. Βασιλείου και να παραστούν στη διάσκεψη σε κατοπινό στάδιο, είπε πως γνωρίζει πως και οι τρεις παρακολουθούν την κατάσταση και έχουν συζητήσει μεταξύ τους τηλεφωνικώς, με τους εμπειρογνώμονες τους και με τα Ην. Έθνη για αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε πως παρόλο που οι τρεις τους δεν θα βρίσκονται στη Γενεύη αύριο ασχολούνται με το θέμα αυτό προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων.  Ερωτηθείς για την πιθανότητα να πάνε στη Γενεύη είπε πως αυτό μπορεί να γίνει αλλά και να μην συμβεί.

Για τη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνερ για μια τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο, ο κ. Έιντε είπε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία και πως δεν βλέπει κάτι που να καταδεικνύει ότι θα υπάρξει κάτι καλύτερο με το να περιμένουν τέσσερις ή οκτώ μήνες, δυο, 42 ή 52 χρόνια.

Ανέφερε πως αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία οι Κύπριοι μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εκκρεμούντα θέματα και να συμφωνήσουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ποιό είναι το πλαίσιο, οι διευθετήσεις για την ασφάλεια για το νησί ώστε να  μπορεί να υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία.

Σημείωσε δε πως, ακόμη και με μια συνολική πολιτική συμφωνία στο επίπεδο των ηγετών πρέπει να εργαστούν επί του συνταγματικού κειμένου και των λεπτομερειών και πως υπάρχει πολλή δουλειά επί της εφαρμογής της λύσης.

Σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να διασφαλίσουν ότι αυτό που κάνουν είναι να επανενώσουν μια χώρα που ως μια ενιαία ομοσπονδιακή δημοκρατία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Έιντε ευχαρίστησε εξάλλου του ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις συζητήσεις τους με τις πλευρές υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών, χαρακτηρίζοντας πολύ υποβοηθητική τη συμβολή τους στο ότι κάποια κεφάλαια όπως αυτά της οικονομίας και της ΕΕ έχουν προχωρήσει πάρα πολύ.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης είπε πως υπήρξαν κάποιες εξελίξεις και πως η στήριξη που υπάρχει είναι εποικοδομητική.

Πρόσθεσε πως πως η τελική οικονομική στήριξη (για εφαρμογή της λύσης) συνδέεται με την επίτευξη μιας συμφωνίας και πως "αυτό είναι σίγουρα κάτι εφικτό και έχει γίνει καλή δουλειά" επί αυτού.

 

Μαρίας Κονιώτου

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top