Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Την άμαξα μπροστά από το άλογο βάζει ο Τσαβούσογλου...

Την άμαξα μπροστά από το άλογο βάζει ο Τσαβούσογλου...

* Επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό, αφού συμφωνηθεί η μορφή του συμβιβασμού, λέγει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», δηλώνονντας ακόμη ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τις... αυθαίρετες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

 

Τη θέση ότι μέρος του Οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα αλλά και πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

Όπως μεταδίδει από την Αθήνα ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ναυάγησαν επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και σημειώνει ότι νέες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν απαντηθεί το ερώτημα της μορφής που θα λάβει ο συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Καταλήγει δε, λέγοντας ότι αυτή η περίοδος είναι χρόνος περισυλλογής και πως θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα με την ολοκλήρωση των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο ενεργειακό, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει μονομερείς τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στους φυσικούς πόρους του νησιού» σημειώνει και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προχωρά χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση της τουρκοκυπριακής.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ...

«Τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι οι μονομερείς δραστηριότητες έρευνες και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι νόμιμες όσο δεν υπάρχει μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επιπλέον, ο κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι ένα τμήμα μιας από τις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία (το οικόπεδο 6) βρίσκεται μερικώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Περιττό να πούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τις αυθαίρετες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας», σημειώνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει μαξιμαλιστική και μη ρεαλιστική τη θέση ότι υπάρχει θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και υπογραμμίζει ότι οι θέσεις αυτές αντιβαίνουν τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. «Σε αυτό το μέρος της Μεσογείου η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να διευθετηθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής, με βάση την αρχή της ισότητας και σε ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει.

Οι ελπίδες για συμβιβασμό διαλύθηκαν τον περασμένο Ιούλιο

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν βλέπει να ξεκινά μια νέα διαδικασία του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει ότι οι ελπίδες για συμβιβασμό διαλύθηκαν τον περασμένο Ιούλιο λόγω της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί, όπως λέει, την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. «Ακόμη πιστεύουν ότι μπορούν να τους απορροφήσουν στην υφιστάμενη διοίκηση, αντί να ιδρύσουν μια αυθεντικά νέα εταιρική σχέση βασισμένη στην πολιτική ισότητα», σημειώνει. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν να περιοριστούν σε καθεστώς μια απλής μειονότητας και καταλήγει ότι νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με οδηγό τις ίδιες παραμέτρους μπορούν να έχουν επιτυχία «μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι αλλάξουν νοοτροπία». «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο ένας συμβιβασμός που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι βιώσιμος. Το ερώτημα είναι ποια μορφή θα λάβει αυτός ο συμβιβασμός και ποιος θα είναι ο νέος στόχος. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Και μόνο τότε μπορεί οι νέες διαπραγματεύσεις να αρχίσουν», υποστηρίζει ο κ. Τσαβούσογλου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top