Menu
Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας το 2017!

Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδ…

* Στην Κύπρο της ευμάρεια...

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom Waits!

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom …

Ο ξεχωριστός Tom Waits τρ...

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απ…

* Η συμμετοχή των εκπαιδε...

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας και τα υφιστάμενα διλήμματα

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας …

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Τσάκισέ τον!

Τσάκισέ τον!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

• Στο πλευρό των εκπαιδευ...

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντ…

• Υπό τον έλεγχο του ρωσι...

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία παρεμβαίνει στα Σκόπια»

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο, το διακύβευμα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μ…

• Εξ υπαιτιότητας της Κυβ...

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά για 7 δεκαετίες!

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξο…

• Η γερμανική Καθολική Εκ...

Prev Next

Ένας σουλτάνος στην Αθήνα...

Ένας σουλτάνος στην Αθήνα...

Επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου έπειτα από 65 χρόνια

 

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*

(….) η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είναι προγραμματισμένο να υποδεχτεί (μετά βαΐων και κλάδων) τον πρώτο Τούρκο Πρόεδρο Δημοκρατίας που επισκέπτεται τη χώρα μετά από 65 χρόνια. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεραστίων διαστάσεων οικονομικού / πολιτικού σκανδάλου, οι συνέπειες του οποίου δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

Το πανηγύρι των αποκαλύψεων για διαφθορά του στενού (οικογενειακού) πυρήνα του προέδρου Ερντογάν έχει ήδη ξεκινήσει στην Τουρκία. Και όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, πρόκειται για μια μόνο μικρή δόση των όσων θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (4 Δεκέμβρη) που θα ξεκινήσει σε δικαστήριο των ΗΠΑ η δίκη του Ρεζά Ζαράμπ (ο άνθρωπος που οργάνωσε το σπάσιμο του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν μοιράζοντας μίζες στην τουρκική κυβέρνηση).

Το «Ποντίκι», την προηγούμενη βδομάδα είχε κάνει πρώτο θέμα αυτήν την υπόθεση περιγράφοντας «το σκάνδαλο μίζας που απειλεί τον Τούρκο Πρόεδρο» καθώς και τις διεθνείς προεκτάσεις οι οποίες περιγράφουν τη ρήξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Στον αφρό η μπόχα

Ήδη, πριν το ξεκίνημα της δίκης του Ζαράμπ το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία είναι εκρηκτικό, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν έστειλε λεφτά σε λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας δικών του συμφερόντων.

Ο Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και δείχνοντας έγγραφα αποκάλυψε ότι οι στενοί συγγενείς του Ερντογάν έστειλαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμό της υπεράκτιας εταιρείας Belvev, που είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του κράτους της Νήσου Μαν.

Η εν λόγω υπεράκτια εταιρία ιδρύθηκε το 2011 από τον Σιντκί Aγιάν που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας SOM Petrol. Ο Aγιάν, όταν διεκδικούσε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν στην Τουρκία, πρόσφερε ως «δώρο» στον Μπιλάλ, γιο του Ερντογάν, δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπιλάλ γνωστοποιεί την προσφορά στον πατέρα του τηλεφωνικά και εκείνος του λέει: «Πρόσεξε, σε καμία περίπτωση να μην πάρεις τα λεφτά. Να δώσει εκείνα που υποσχέθηκε. Οι άλλοι επιχειρηματίες πώς τα δίνουν δηλαδή και αυτός δεν τα δίνει; Άστον, όπως και να ‘ναι θα έλθει να καθίσει μόνος του στην αγκαλιά μας». 

Αυτή η συνομιλία έχει καταγραφεί και έχει δημοσιευθεί το 2014, ωστόσο η πολιτική ισχύς του Ερντογάν ήταν τότε ικανή να την αντιμετωπίσει «ως ψεύτικο και χλακευμένο στοιχείο», με στόχο την ανατροπή του. 

Από τότε όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς οι Αμερικανοί έχουν βάλει στο χέρι δύο ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολλά και ο ένας από αυτούς (ο Ζαράμπ) εμφανίζεται ως προστατευμένος μάρτυρας πρόθυμος να «καρφώσει» για να σωθεί ο ίδιος. Ο άλλος που κρατείται από τις αμερικανικές αρχές είναι ο Χακάν Ατίλα, στέλεχος της Halkbank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, από όπου ξεκίνησε το «πάρτι» με τις μίζες. Ο Ατίλα βρέθηκε στις ΗΠΑ για κάποιο συνέδριο τραπεζιτών και έκτοτε βρίσκεται σε αμερικανικές φυλακές.

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, οι διαρροές έχουν ξεκινήσει και η αντιπολίτευση στην Τουρκία χρησιμοποιεί στοιχεία τα οποία μοιάζουν με προειδοποιητικές βολές γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, αν τελικά ο Ερντογάν δεν βρει τρόπο συμβιβασμού (υποταγής) με τις ΗΠΑ.

Ο Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ρώτησε:

«Γνωρίζεις ή όχι ότι τα παιδιά σου, ο κουνιάδος σου, ο γαμπρός σου, ο παλιός ιδιαίτερος του γραφείου σου, έχουν στείλει εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό εταιρείας που έχει έδρα σε φορολογικούς παραδείσους; Αν εξυπηρετείς τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους, να δώσεις μια απάντηση».

Συνεχίζοντας ο Κιλιτσντάρογλου, σκιαγράφησε το μέγεθος του σκανδάλου ρωτώντας τον Ερντογάν: «Πες μας πού πήγαν, πού ξόδεψες τα 30 δις δολάρια; Εγώ δεν το γνωρίζω, ούτε οι βουλευτές. Που πήγαν αυτά τα 30 δις; Ξαναρωτάω και σου φιλώ τα μάτια: πότε, πού και για ποιον σκοπό ξόδεψες αυτά τα 30 δις δολάρια; Την απάντηση θα την απαιτήσουμε και θα την λάβουμε».

Αποκαλύψεις – φωτιά 

Το ποσό των 30 δισ. είναι κατά προσέγγιση η μίζα που εκτιμάται ότι έλαβε το σύστημα Ερντογάν ως δώρο για να σπάσει το εμπάργκο κατά του Ιράν, έτσι ώστε η Τεχεράνη να έχει έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Τουρκία τα χρόνια που η αμερικανική πίεση για το αντίθετο ήταν ασφυκτική. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

• Στις 15-12-2011 ο Mustafa Erdogan (αδελφός Ερντογάν), στέλνει 2,5 εκατ. δολάρια.
• Στις 26-12-2011 ο Ziya ilgen (πολιτικό γραφείο Ερντογάν) στέλνει 1.250.000 δολάρια.
•  Ο Mustafa Erdogan στέλνει 1.250.000 δολάρια.
• Ο Osman Ketenci (συμπέθερος Ερντογάν) στις 27-12-2011 στέλνει κι αυτός 1.250.000 δολάρια.
• Ο Mustafa Gündogan (πρώην ιδιαίτερος Ερντογάν) 1.250.000 δολάρια
• Μετά τις 28-12-2011 ο Osman Ketenci 1 εκατ. δολάρια και ο Ahmet Burak Erdogan (γιος Ερντογάν) 1.450.000 δολάρια.
• Και ξανά ο Ahmet Burak Erdogan 2.300.000 δολάρια.

Δεδομένων τούτων αξίζει να επαναλάβουμε αυτά που γράφαμε την περασμένη βδομάδα και που μας … ακουμπάνε καθ’ ότι μια αποσταθεροποιημένη Τουρκία είναι εξ ίσου -αν όχι περισσότερο- επικίνδυνη. Γράφαμε λοιπόν; 

«Η σοβαρότητα της υπόθεσης, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στις πραγματικές της διαστάσεις -ούτε είναι δυνατόν να αποτιμηθεί ως προς τις τρέχουσες διεθνείς διπλωματικές της επιπτώσεις-, αποτυπώνεται ήδη στην επιχειρηματολογία που οικοδομεί το σύστημα εξουσίας του Ερντογάν, το οποίο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ οργάνωσαν ήδη δύο αποτυχημένες προσπάθειες για την απομάκρυνσή του από την εξουσία:

• Η πρώτη ήταν με την υπόθαλψη των λαϊκών κινητοποιήσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις.
• Και η δεύτερη με το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016. 

Σύμφωνα με την τουρκική ηγεσία, η δίκη του Ρεζά Ζαράμπ αποτελεί την έναρξη μιας ακόμη προσπάθειας για την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, προκειμένου να συνεχίσει η Τουρκία να είναι αμερικανικό “φέουδο” στην περιοχή».

Μέσα σ αυτό το πλαίσιο και σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια.  Και ο Αλλάχ βοηθός… 

* Ημεροδρόμος / Πηγή: topontiki.gr – Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1997 στις 30-11-2017

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top