Menu
Η γροθιά απέναντι στη χούφτα

Η γροθιά απέναντι στη χούφτα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Μ...

Γερμανία: Το φοβερό και δολοφονικό ναζιστικό παρελθόν του νοσοκομείου Σαριτέ

Γερμανία: Το φοβερό και δολοφονικό …

Η φημισμένη πανεπιστημιακ...

Η κυρίαρχη ΑΟΖ σε περιπέτεια

Η κυρίαρχη ΑΟΖ σε περιπέτεια

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Εκατόν χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (1919 - 2019)

Εκατόν χρόνια από τη Γενοκτονία των…

Γράφει: Αναστάσης ΓΚΙΚΑΣ*...

Ο Άρης Βελουχιώτης για τον ένοπλο αγώνα

Ο Άρης Βελουχιώτης για τον ένοπλο α…

• 1941: Ο Άρης Βελουχιώτη...

Κοινό Κάλεσμα 25 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές

Κοινό Κάλεσμα 25 Κομμουνιστικών Νεο…

• Για την ενίσχυση της πά...

Πώς αντέχει η συνείδησή τους τόσους νεκρούς Καρκινοπαθείς;;;

Πώς αντέχει η συνείδησή τους τόσους…

Γράφει: Χρ. Ανδρέου* Την...

Ο Άρης τ’ άρματα, οι Τσίπρες τα νταούλια...

Ο Άρης τ’ άρματα, οι Τσίπρες τα ντα…

Ο νεο-Τσιριμώκος έφτασε σ...

Ελλάδα: Μονά χάνει ο λαός, ζυγά κερδίζει το κεφάλαιο...

Ελλάδα: Μονά χάνει ο λαός, ζυγά κερ…

• Μια συνοπτική αναδρομή ...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Στα γρανάζια ενός απάνθρωπου, καταστροφικού συστήματος...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Στα γρανάζια ενός απάν…

• Ανάμεσα στις εξαιρετικέ...

Prev Next

Ες αύριο τα σπουδαία...

Ες αύριο τα σπουδαία...

* Ματαίωση των σημερινών, πρωινών, συνάξεων, άρον - άρον μετάβαση του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα ενώ κάποιοι σπρώχνουν όπως το “πλαίσιο Γκουτέρες” μετατραπεί σε πακέτο συμφωνίας...

 

Μπορεί αργά χθες βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν -ο οποίος επέστρεψε άρον άρον στο ελβετικό θέρετρο αργά χθες βράδυ- να δήλωσε ότι η αυριανή -σημερινή- ημέρα θα είναι πολύ σημαντική στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα -σημειώνοντας, παράλληλα, ότι όλοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά- ωστόσο: τελικά, τα σπουδαία δεν θα είναι σήμερα αλλά αύριο.

Κι αυτό αφού κατά πρώτον μετά οι σημερινές πρωινές συνάξεις στα δύο τραπέζια -στα πλαίσια της διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις- ματαιώθηκαν κατά δεύτερο -και κυριότερο- όλοι -ή οι περισσότεροι- αναμένουν αύριο τον Αντόνιο Γκουτέρες να επιστρέψει στο Κραν Μοντάνα, με την προσδοκία να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Κι αυτό, πάλιν, για να μην σημειώσουμε πως: Πρωτίστως κάποιοι προσδοκούν η παρουσία Αντόνιο Γκουτέρς αύριο Πέμπτη στο Κραν Μοντάνα αναμένεται ναχρησιμοποιηθεί για να “σπρωχθεί” η όλη διαδικασία ώστε το πλαίσιο Γκουτέρες -που καθόρισε την περασμένη Παρασκευή- να μετατραπεί στο τέλος σε πακέτο συμφωνίας. Με ό,τι αυτό ήθελε σημαίνει για την Κύπρο στη συνέχεια...

Την ακύρωση του προγράμματος του σημερινού πρωινού ζήτησαν, σύμφωνα με ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ηγέτες ζήτησαν ακύρωση για διαβούλευση. Κι αυτό, όπως μεταδίδεται από το Κραν Μοτάνα για να υπάρξουν διμερείς επαφές του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων.

Σημειώνεται πως: Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, για σήμερα στις 10 το πρωί -ώρα Κύπρου- προβλέπετο συζήτηση στο τραπέζι 2, ενώ στις 12 το μεσημέρι -ώρα Κύπρου- προβλέπετο να συνεχισθεί η συζήτηση στο τραπέζι 1 για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων.

Έτσι, τώρα οι εργασίες της διάσκεψης μετατίθεται για το απόγευμα, στις επτά ώρα Κύπρου, με συζήτηση των εσωτερικών πτυχών στο τραπέζι 2. Στις οκτώ και μισή ώρα Κύπρου στο τραπέζι 1 θα γίνει συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σημειώνεται, βέβαια, ακόμη πως: μέχρι πριν από λίγο η κάθοδος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, ενώ,όπως μεταδόθηκε από το Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με ενημέρωση από τα Ην. Έθνη, η ανακοίνωση της καθόδου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ελβετία θα γίνει εντός της ημέρας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Πάντως, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Γ.Γ. αναμένεται στο Κραν Μοντάνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ωστόσο, όπως μετέδωσε από την έδρα του ΟΗΕ ο ανταποκριτής του ΥΠΕ, Αποστολής Ζουπανιώτης, δεδομένης της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κορέα, φαντάζει κάπως δύσκολη η μετάβαση Γκουτέρες στην Ελβετία

Τουρκικές πιέσεις για μετάβαση Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως: Για την ανάγκη μετάβασης του Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα άσκησαν έντονες πιέσεις -με τη συνδρομή, βέβαια, του Έσπεν Μπαρθ Έιντα- η τουρκική και τ/κ πλευρά. Εξ’ ου και αργά χθες το βράδυ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως: Είναι σημαντικός ο ρόλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι όταν είχε έρθει είχαν αποφασίσει ένα πλαίσιο και αυτό ήταν μια θετική ενέργεια. 

Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις πολύ σημαντικές στιγμές γιατί αυτή είναι η τελική Διάσκεψη, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενώ ερωτηθείς ψες εάν υπάρχει πρόοδος απάντησε «πολύ σιγά - σιγά».

Όπως δε εκτιμούν διπλωματικές πηγές η παραδοχή Τσαβούσογλου ότι η όποια “πρόοδος” επέρχεται “πολύ σιγά - σιγά” με την παράλληλη αναφορά του στο πλαίσιο Γκουτέρες της περασμένης βδομάδας, μαρτυρεί πως στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η μετατροπή του εν λόγω πλαισίου σε “πακέτο συμφωνίας” ως έχει.

Ωστόσο, όπως διαρρέει από την ε/κ πλευρά η εκτίμηση είναι πολύ διαφορετική. Όχι τυχαία, μάλιστα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επίσης αργά ψες δήλωσε -όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ- πως: “αναμένουμε τον Γενικό Γραμματέα, αλλά κατά πόσο θα έχουμε αποτέλεσμα ή όχι εξαρτάται από τις θέσεις των πλευρών”. Για να προσθέσει: “Και εξ όσων γνωρίζω οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι στο πλαίσιο της πρότασης του Γενικού Γραμματέα".

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από από διπλωματικές πηγές στο ελβετικό θέρετρο, το πλαίσιο Γκουτέρες κρίνεται ότι ικανοποιεί κατά τον μέγιστο βαθμό τις τουρκικές θέσεις, ενώ η ε/κ πλευρά κυρίως εισπράττει ελπίδα για τουρκικές υποχωρήσεις στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων. Κάτι, ωστόσο, που και πάλιν είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει -σε ικανοποιητικό για την ε/κ βαθμό- αφού ο Τσαβούσογλου ήταν επί τούτου ιδιαίτερα ξεκάθαρος χθες.

Αξιοσημείωτο, πάντως είναι ακόμη ότι: όπως διαρρέει από το Κραν Μοντάνα, από ε/κ πλευράς τα δύο μεγάλα κόμματα δηλώνουν ικανοποιημένα και/ή αποδέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες ως κατατέθηκε. Χωρίς, ωστόσο να ξεκαθαρίσουν αν το αποδέχονται και ως πακέτο συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ελπίδα να υπάρξει πρόοδος που θα δικαιολογεί την παρουσία Γκουτέρες

Στο μεταξύ, στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος Αναστασάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι η πρόοδος θα διαφανεί τις επόμενες ώρες.

Εξερχόμενος χθες βράδυ του συνεδριακού κέντρου, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ο πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογείται η παρουσία του (ΓΓ του ΟΗΕ) έτσι ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», ενώ ανέφερε περαιτέρω ότι: "έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε μια μεθοδολογία με καθαρές τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα" και σημείωσε ότι "εάν όλοι συνεργαστούν, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, προς την κατεύθυνση και μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί, μπορεί να υπάρξει πρόοδος". Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι "εάν δεν υπάρξει συνεργασία, δεν γνωρίζω".

Εξάλλου, ερωτηθείς αν δικαιολογείται σήμερα η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα διαφανεί τις επόμενες μέρες η πρόοδος, τις επόμενες ώρες μάλλον. Και μιλούμε για πρόοδο απτή, όχι θεωρίες, όχι λόγια».

Παράλληλα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τελική Διάσκεψη, ο πρόεδρος είπε ότι "εγώ γνωρίζω ένα, ότι είμαστε εδώ για να πετύχουμε πρόοδο, έτσι ώστε να μας επιτρέπεται να αισιοδοξούμε για λύση. Το τι ο καθένας θεωρεί τη Διάσκεψη είναι θέμα δικό του".

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει ουσιαστική διαφορά από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top