Menu
Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Γράφει: Μάκης Παπαδημητρί...

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειος: Νέα ορμή στις εκκλήσεις για διάλογο μετά τις επαφές Μπορέλ

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγει…

Καθημερινά είναι τα μηνύμ...

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών!

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με…

Στο προχθεσινό ντελίριο κ...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: Καλεσμένοι στα «γενέθλια» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρα…

Με «καλεσμένους» τους επι...

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλούν σε απεργία στις 20 Ιούλη

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλού…

Απεργία για τις 20 Ιούλη ...

Η ανατομία της εισβολής και οι προεκτάσεις

Η ανατομία της εισβολής και οι προε…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτύπησαν διαδήλωση χιλιάδων!

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτ…

• Η τρομοκρατία δεν πέρασ...

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργασίες για Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργ…

• Η «διαφορετική αντίληψη...

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστρα παίζει…

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Κοτζιάς: Να μην ονοματίσουμε λύση κάτι που θα διατηρεί την παράνομη κατοχή

Κοτζιάς: Να μην ονοματίσουμε λύση κάτι που θα διατηρεί την παράνομη κατοχή
Γράφει: Kυριακή Δημητρίου *

Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, είχε, λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι, συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ενώπιον των μέσων ενημέρωσης κατά την ώρα της άφιξης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Συλλούρης τόνισε από πλευράς του ότι το «προζύμι της καταστροφής», δηλαδή οι εγγυήσεις, δεν μπορεί να αποτελέσουν και «προζύμι» για τη λύση του Κυπριακού και την επίτευξη της ειρήνης.

Το Κυπριακό ήταν πρόβλημα πρωτίστως ασφάλειας, δηλώνει ο Συλλούρης

«Θεωρώ ότι το Κυπριακό πάντα, λόγω ιδιαίτερα του χαρακτήρα του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ήταν πρόβλημα πρωτίστως ασφάλειας. Δεν μπορεί το προζύμι της καταστροφής να γίνει προζύμι της ειρήνης και της επίλυσης του Κυπριακού. Και το προζύμι της καταστροφής ήταν οι εγγυήσεις και ο τρόπος ιδιαίτερα που χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις η Τουρκία για να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό δεν μπορεί να υπάρχει στο μέλλον και δεν μπορεί να το δεχτεί ο Κυπριακός λαός» υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης.

Η Κύπρος, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, πήρε την ανεξαρτησία της και αυτή την ανεξαρτησία παρόλο που λαβώθηκε και με λάθη δικά μας, αλλά ιδιαίτερα με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, θα πρέπει να την επαναφέρουμε για ολόκληρη την Κύπρο.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Κύπρος ολόκληρη στηρίζεται πάνω στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και εσάς προσωπικά. Ως γνώστης των διεθνών εξελίξεων και ζητημάτων και ως πολύ καλός γνώστης του κυπριακού προβλήματος, θεωρούμε ότι έχουμε ένα πραγματικό στήριγμα, χωρίς να θέλω ποτέ να προσωποποιώ πράγματα, γιατί είναι οι θεσμοί που πρέπει να λειτουργούν και όχι τα άτομα, όμως και τα πρόσωπα κάποτε κάνουν τη διαφορά».

Παράλληλα σημείωσε ότι πέραν του Κυπριακού, υπάρχουν και τα ζητήματα της περιοχής, και η Ελλάδα και η Κύπρος, με τις σχέσεις που διατηρούν στην περιοχή, μπορούν να γίνουν «καταλύτες των νέων εξελίξεων».

Κεντρικό θεμελιακό ζήτημα το Κυπριακό, δηλώνει ο Κοτζιάς

«Το Κυπριακό, κι εμένα προσωπικά και στην κυβέρνησή μας, και στο θεσμό του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ένα κεντρικό θεμελιακό ζήτημα το οποίο θέλουμε κι αποζητούμε τη λύση και πάντα ευχόμαστε μια ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα και κατοχικούς στρατούς» σημείωσε από πλευράς του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε την απάντησή του σε Τούρκο δημοσιογράφο όταν εξερχόμενος από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ, μόλις ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, ερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν βοηθάει να λυθεί το Κυπριακό όπως το θέλει και η Τουρκία, με τον Έλληνα Υπουργό να απαντά ότι «η Ελλάδα θέλει περισσότερο από τον κάθε άλλο να λυθεί το Κυπριακό και αν πράγματι εσείς βιάζεστε όπως λέτε, όπως βιαζόμαστε κι εμείς, ας βιαστεί να σηκωθεί να φύγει ο τουρκικός στρατός».

Δεν πρέπει να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου

«Πιστεύω ακλόνητα και πίστευα πάντα ότι δεν πρέπει να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι που χρησιμοποιούν βία έξω από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του και κείνοι που νομίζουν ότι μπορούν να έχουν δικαιώματα πάνω σε τρίτες χώρες» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η Μεγαλόνησος, είπε, «είναι μια πληγή καρδιάς και ψυχής για μας τους Έλληνες, γιατί εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ και την εγκληματική συμπεριφορά της ελληνικής χούντας για την οποία πάντα εγώ ζητάω συγνώμη, όχι γι΄αυτό που έπραξε, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και η οποία άνοιξε το δρόμο για την παράνομη, βίαιη και δολοφονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο».

«Οι άνθρωποι της γενιάς μου, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, και όχι να ονοματίσουμε ως λύση κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», σημείωσε ο κ., Κοτζιάς.

Κυπριακό και διεθνή θέματα στη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΥΠΕΞ Ελλάδος

Στο μεταξύ, για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς (φωτογραφία).

Ο κ. Κοτζιάς είπε μετά τη συνάντηση ότι οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο “είναι πάντα παραγωγικές, δημιουργικές και φιλικές”.

 

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top