Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Ε.Ε.: Νέα σχέδια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων

Ε.Ε.: Νέα σχέδια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

 

Την προκλητική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συγκροτηθούν νέα «κυτία παραπόνων» προς εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων μέσα από τη σύσταση διαφόρων ομάδων και «οργανώσεων πολιτών», την οργάνωση διαλόγων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, στην οποία η ΕΕ είναι «πρωταθλήτρια», κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας την έκθεση της πρωτοβουλίας «Διάλογοι με τους πολίτες και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Εισηγητής της έκθεσης είναι ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χέλμουτ Σολτς της ομάδας GUE και της «Die Linke», στέλεχος του ΚΕΑ, σε μία ακόμα επιβεβαίωση του βρώμικου ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας παλιάς και νέας κοπής και των οπορτουνιστών στα σχέδια ενσωμάτωσης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και της διακρατικής συμμαχίας του.

Τα σχέδιά τους, όπως περιγράφονται, περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη αξιοποίηση υπαρχόντων μηχανισμών ενσωμάτωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα «Δικαιώματα και Ιθαγένεια», την αξιοποίηση της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης» και της καρικατούρας της «συμμετοχής των πολιτών» στη διαδικασία, δηλαδή μηχανισμών εγκάθετων που παριστάνουν την «κοινή γνώμη», την επιστράτευση των αστικών ΜΜΕ, των τοπικών διοικήσεων, της Επιτροπής των Περιφερειών και της ΕΟΚΕ της ΕΕ, των «κοινωνικών εταίρων», των οργανώσεων δηλαδή της εργατικής αριστοκρατίας, «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» - χρηματοδοτούμενων από κυβερνήσεις και ΕΕ γραφειοκρατικών μηχανισμών χειραγώγησης.

Ακόμα, την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και διαφόρων μορφών «τηλεσυμμετοχής», για να επιδράσουν σε περισσότερους εργαζόμενους, και τη δημιουργία νέων μηχανισμών χειραγώγησης και ενσωμάτωσης. Προτείνονται π.χ. η «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη συμμετοχή των πολιτών με επίσημα δεσμευτική διαδικασία παρακολούθησης (...) όπως συνελεύσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, δημόσιες διαβουλεύσεις, διάλογοι με τους πολίτες, συμμετοχικός προϋπολογισμός, δημοψηφίσματα κ.λπ.» και η δημιουργία «συμμετοχικών μηχανισμών των πολιτών για πιλοτικά έργα».

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν τα επιτελεία της ΕΕ στη νεολαία, που επιδιώκουν να τη δηλητηριάσουν από τα μαθητικά της χρόνια, ακόμα και τα παιδικά, με τον συμβιβασμό με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση.

Γι' αυτόν τον σκοπό η έκθεση προτείνει: α) Κινητοποίηση διαφόρων «οργανώσεων» νεολαίας, που κατασκευάζονται από τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. β) Αξιοποίηση της Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με «ανάπτυξη ενός κοινού προγράμματος σπουδών για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγωγή του πολίτη», δηλαδή μαθημάτων προπαγάνδας για την ΕΕ και την υποταγή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας (ενότητες σχετικά με τη λειτουργία και την Ιστορία της ΕΕ) και τη διδασκαλία του αντικομμουνισμού, «ετήσια ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα σχετικά με τη λειτουργία και την Ιστορία της ΕΕ για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές Ιδρυμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και άλλων εκπαιδευτικών δομών». γ) Ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus+ «για την προώθηση της αγωγής του Ευρωπαίου πολίτη». δ) Κινητοποίηση του αστικού εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού προσωπικού στην προώθηση των παραπάνω κατευθύνσεων.

Η ΕΕ δεν αντιπροσωπεύει ούτε την Ευρώπη ούτε τους λαούς της

Αιτιολογώντας την καταψήφιση της έκθεσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για προκλητική επιχείρηση της ΕΕ να συγκροτηθούν νέα "κυτία παραπόνων" προς εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων μέσα από τη σύσταση διαφόρων τύπων ομάδων και "οργανώσεων πολιτών", την οργάνωση διαλόγων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προπαγάνδας της πολιτικής της ΕΕ και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, στην οποία είναι πρωταθλήτρια.

Στόχος της, να αυτοπαρουσιαστεί ως "ένωση των πολιτών" και να στοιχίσει εν μέσω οικονομικής κρίσης τις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης πίσω από τη βάρβαρη πολιτική της, σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα και τους όρους ζωής των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, των συνταξιούχων, των μεταναστών.

Η προσπάθεια να εμφανιστούν η ΕΕ και ειδικά το Ευρωκοινοβούλιο ως θεσμοί "δίπλα στον πολίτη" είναι καθαρός εμπαιγμός. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το παράδειγμα της Επιτροπής Αναφορών για το πώς η ΕΕ "θάβει" και εκτονώνει αναφορές εργαζομένων και φορέων για σοβαρά λαϊκά προβλήματα. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και ο μηχανισμός προπαγάνδας και ζύμωσης αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ "για το μέλλον της Ευρώπης". Η δυσαρέσκεια και η αμφισβήτηση των λαών, που η έκθεση διαπιστώνει μέσα από τις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, εκφράζονται καθημερινά με τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι οι φωνές που εναντιώνονται στην πολιτική της και αντιμετωπίζονται από τα όργανα της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις με καταστολή και απαγορεύσεις, περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και της διαδήλωσης.

Η ΕΕ, ως ένωση καπιταλιστικών κρατών, δεν αποτελεί ούτε αντιπροσωπεύει την Ευρώπη, ούτε τους λαούς της, δεν είναι αρραγής ούτε και αιώνια, δεν μπορεί να βελτιωθεί, να γίνει φιλολαϊκή. Δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς. Γιατί δεν είναι "ο διάλογος, η συμμετοχικότητα και η δημοκρατία" αυτά που χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση, που αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπό της και του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί.

Γι' αυτό, η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στη σύγκρουση με τη στρατηγική της, στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που θα απαλλάξει τους λαούς από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, θεμελιώνοντας την πραγματική δημοκρατία, ελευθερία και εξουσία των ίδιων των εργαζομένων».

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top