Menu
Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση των Γάλλων

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση τ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλά…

• Ο “Στρατηγικός Διάλογος...

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγ...

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύ…

• Από 62 Κομμουνιστικά κα...

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντηση…

• Για την ενίσχυση της πά...

Prev Next

Ο φόβος φέρνει... ενότητα;

Ο φόβος φέρνει... ενότητα;

* Διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ περιμένει ο Γιούνκερ, ευκαιρία για ενότητα βλέπουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Ευκαιρία για περισσότερη ενότητα στην Ευρώπη, λόγω της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη από την εκλογή Τραμπ, βλέπει ο Αυστριακός Καγκελάριος Κέρν, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διευκρινήσεων για τη στάση της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει από την Βαλέτα ο Θάνος Αθανασίου, ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και το μεταναστευτικό κυριάρχησαν στις δηλώσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άφιξή τους στην Σύνοδο της Μάλτας.

"Είναι πολύ δύσκολο να σας πω αν η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη, αναμένουμε με ενδιαφέρον την εισήγηση της κ. Μέι. Σήμερα έχουμε, ειλικρινά μιλώντας, ανάμικτα αισθήματα, διότι τα τελευταία δείγματα της πολιτικής Τραμπ εγείρουν ανησυχία", είπε ο Κρίστιαν Κερν.

"Δεν είναι απειλή, είναι ίσως καταλύτης για μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη Ευρώπη και το ζήτημα είναι πως έχουμε επί της ουσίας ένα συναγερμό, για να συζητήσουμε αν είμαστε στο σωστό δρόμο. Έχουμε τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο στη Ρώμη και είναι ευκαιρία να κλείσουμε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, όπως τα σύνορα, η αλληλεγγύη, η μετανάστευση. Τα συζητάμε συνεχώς στην Αυστρία, δεν είναι η απειλή του Τραμπ, είναι και τα προβλήματα που έχουμε στην ίδια την Ευρώπη", συμπλήρωσε ο Καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: "Δεν αισθάνομαι απειλή από τον Τραμπ. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, υπάρχει η εντύπωση ότι η αμερικάνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία". 

"Υπάρχει ένας κανόνας σε σχέση με τις Συνόδους, δεν ξέρεις ποτέ πραγματικά τι θα γίνει", κατέληξε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

"Δεν υποστηρίζω ό,τι έχει συμβεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες", δήλωσε ο Χαβιέρ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. "Θα περιμένουμε να ακούσουμε την ανάλυση συναδέλφων που έχουν καλύτερη εικόνα”, είπε και συμπλήρωσε: "Ελπίζω να μη συζητήσουμε πάλι για την ευέλικτη ευελιξία στο μεταναστευτικό".

"Δεν ήμουν εκεί όταν η Μέι συζητούσε με τον Τραμπ", απάντησε ο Χ. Μπεττέλ ερωτηθείς για την άποψη της Τερέζα Μέι πως η σχέση που χτίζει με τις ΗΠΑ είναι κεφάλαιο για την Ευρώπη. "Είναι πολύ νωρίς, και άλλοι όπως ο Τούσκ και ο Γιούνκερ, ή η Μέρκελ έχουν μιλήσει μαζί του, περιμένω να τους ακούσω, αλλά αυτές δεν είναι οι αξίες για τις οποίες μάχομαι".

"Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές για να χαράξουμε ένα θετικό μονοπάτι για την Ευρώπη και ένα καλό δρόμο για τη διακήρυξη της Ρώμης", είπε από την πλευρά του ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης.

Χωρίς δηλώσεις εισήλθε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 9:45 τοπική ώρα θα έχει συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ.  Η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο περιέγραψε το είδος της συμφωνίας που η Ευρώπη θα αναζητήσει σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top