Menu
Τα ’ψαλλε στον Μάικ Πομπέο ο Σεργκέι Λαβρόφ...

Τα ’ψαλλε στον Μάικ Πομπέο ο Σεργκέ…

• Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ...

Η ακροδεξιά βία να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά

Η ακροδεξιά βία να αντιμετωπιστεί α…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Ελλάδα: Επίθεση των ΜΑΤ σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καλλιθέα!

Ελλάδα: Επίθεση των ΜΑΤ σε αντιφασι…

• Άφησαν, όμως, ανενόχλητ...

Βραζιλία: Είσαι αριστερός; Απολύεσαι!

Βραζιλία: Είσαι αριστερός; Απολύεσα…

• Έργα και ημέρες του ακρ...

Δύο στρατιωτικά αεροπλάνα με 100 Ρώσους στρατιώτες προσγειώθηκαν στο Καράκας

Δύο στρατιωτικά αεροπλάνα με 100 Ρώ…

• Μαζί με 35 τόνους υλικώ...

25η Μάρτη 1821: Τι (δεν πρέπει να) ξεχνάμε...

25η Μάρτη 1821: Τι (δεν πρέπει να) …

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Στα αχνάρια του Τραμπ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας...

Στα αχνάρια του Τραμπ, η πρωθυπουργ…

• Θα μεταφέρει, λέει, την...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Η ομάδα του Τραμπ “δεν συνωμότησε” με τη Ρωσία...

Η ομάδα του Τραμπ “δεν συνωμότησε” …

• Σύμφωνα με την έκθεση τ...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

• Είκοσι χρόνια από το στ...

Prev Next

Ευρωπαϊκή Ένωση: Γιγαντώνεται ο μηχανισμός φακελώματος!

Ευρωπαϊκή Ένωση: Γιγαντώνεται ο μηχανισμός φακελώματος!

• Από την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο -στις 24/10/2018- των τριών κανονισμών για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II)

 

Την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ με ένα πολυπλόκαμο δίκτυο μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης και αλληλοσυνδεόμενων βάσεων δεδομένων επιδιώκει η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο στις 24/10/2018 των τριών κανονισμών για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II), που αφορούν συγκεκριμένα «τον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις», «τους συνοριακούς ελέγχους» και «την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών».

Η βάση πληροφοριών και φακελώματος SIS II, που λειτουργεί με την υποστήριξη του «Οργανισμού για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων τηλεπικοινωνιών μεγάλης κλίμακας» («eu-LISA»), γιγαντώνεται με την καταχώρηση από τις εθνικές αρχές, μεταξύ άλλων, «βιομετρικών δεδομένων», «αποτυπωμάτων παλάμης», «προφίλ DNA», «εικόνων προσώπων», «ενδείξεων για το εάν κάποιος οπλοφορεί, είναι βίαιος, ενδέχεται να αυτοκτονήσει ή αποτελεί απειλεί για τη δημόσια υγεία». Παράλληλα, πέρα από την άμεση πρόσβαση της αστυνομίας και των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου στα διαρκώς αναβαθμιζόμενα πληροφοριακά συστήματα, που ισχύει ήδη, επεκτείνεται το δικαίωμα πρόσβασης σε κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως η Europol και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Παράλληλα, η χρήση του SIS II, με τον κανονισμό για «τους συνοριακούς ελέγχους» και για «την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών», δηλαδή τις χωρίς καθυστερήσεις απελάσεις, προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στην αντιδραστική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και αποκαλύπτει τη δήθεν «αλληλεγγύη» της. Για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που προκαλούν η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν και ενορχηστρώνουν, μεθοδεύεται: Είτε να μη φτάνουν ποτέ στην ΕΕ, εφόσον δεν είναι «επιλέξιμοι» από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με βάση τις ανάγκες τους για φθηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, είτε -εάν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σιδερόφραχτα σύνορά της, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες στο θάνατο- να δεινοπαθούν στα άθλια hot spots τύπου Μόριας και τελικά να απελαύνονται.

Παράλληλα, με τον κανονισμό SIS II για «τον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις» ενισχύονται το πολυπλόκαμο δίκτυο και η διακρατική συνεργασία, ενώ επικίνδυνη για τους λαούς εξέλιξη είναι και η δυνατότητα «προληπτικής έρευνας» στο σύστημα για πρόσωπα «ύποπτα» για «τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα» και μόνο με την υποψία τέλεσης αξιόποινης πράξης, με την ενεργοποίηση μηχανισμών όπως το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» κ.λπ.

Οι λαοί μπορούν να εμποδίσουν τα αντιδραστικά σχέδια

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τους παραπάνω κανονισμούς και σε δήλωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Οι προτάσεις κανονισμού για το SIS II ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων για γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων και για αύξηση των αρμοδιοτήτων των κατασταλτικών μηχανισμών τους, που αξιοποιούνται και θα αξιοποιηθούν για το χτύπημα σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος προκειμένου να μείνει αλώβητη η εξουσία των μονοπωλίων. Τα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων που προωθούνται στο όνομα της “αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης” υπηρετούν όχι μόνο τον έλεγχο του ποιος θα μπαίνει ή θα βγαίνει από τα σύνορα της ΕΕ με βάση τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά κυρίως τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ένταση της ιμπεριαλιστικής της επιθετικότητας για τα συμφέροντα της εξουσίας του κεφαλαίου.

Οι δε διατάξεις για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του γενικευμένου φακελώματος αποδεικνύονται “κενό γράμμα”, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύστημα SIS II έχουν σήμερα πρόσβαση 2 εκατ. τελικοί χρήστες των αρμόδιων εθνικών αρχών. Οι τροπολογίες του Ευρωκοινοβουλίου για αξιοποίηση του συστήματος για την προστασία παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας ή απαγωγής ή για εξαφανισμένους ανήλικους, επιχειρούν να “χρυσώσουν το χάπι” για τις βαθιά αντιδραστικές εξελίξεις που σηματοδοτούν ένταση της καταστολής του εργατικού – λαϊκού κινήματος και της περιστολής λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Το δε υπέρογκο κόστος λειτουργίας των συστημάτων αυτών, που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, το πληρώνουν οι λαοί με τη βαριά φορολογία τους.

Οι λαοί μπορούν να εμποδίσουν τα αντιδραστικά αυτά σχέδια, βάζοντας στο στόχαστρο της πάλης τους την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, κατά παραγγελία των οποίων προωθούνται οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: 902.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top