Menu
Ελλάδα: Αμερικανόδουλη πολιτική και χωρίς Κοτζιά

Ελλάδα: Αμερικανόδουλη πολιτική και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Κορίτσια Ροχίνγκια πωλούνται στο Μπαγκλαντές!

Κορίτσια Ροχίνγκια πωλούνται στο Μπ…

•Υποχρεώνονται σε καταναγ...

Ορφανίδης: Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε από τους χειρισμούς των αρχών της Δημοκρατίας

Ορφανίδης: Ο Συνεργατισμός δολοφονή…

• Κατάθεση του πρώην κεντ...

Ένα σχίσμα την ημέρα τον Χριστό τον κάνει πέρα...

Ένα σχίσμα την ημέρα τον Χριστό τον…

Γράφει: Ισαάκ Σύσης* Καλ...

Ελλάδα: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά

Ελλάδα: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνη…

• Από τα κόμματα της αντι...

Ευχαριστίες Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον Νίκο Κοτζιά

Ευχαριστίες Νίκου Χριστοδουλίδη προ…

• Για την πολύτιμη και αγ...

Μαλλιά κουβάρια στην Ορθοδοξία...

Μαλλιά κουβάρια στην Ορθοδοξία...

• Για τα μάτια του... πρε...

Ελλάδα: Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά

Ελλάδα: Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά

• Ο Τσίπρας αναλαμβάνει τ...

Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις προσπάθειες η Λουτ

Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεχίζει τις πρ…

• Το πολιτικό αδιέξοδο με...

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήματα

Ελλάδα: Προτεκτοράτο χωρίς προσχήμα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Στις Βρυξέλλες χωρίς πρόταση για Βόρια Ιρλανδία, η Μέι

Στις Βρυξέλλες χωρίς πρόταση για Βόρια Ιρλανδία, η Μέι

* Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη

 

Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εκτίμησε ότι η Πρωθυπουργός καταφθάνει στη συνάντηση χωρίς τελική ή νέα ικανοποιητική πρόταση για το θέμα της νήσου Ιρλανδίας.

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Θάνος Αθανασίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι οι συζητήσεις θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες, αλλά κατέγραψε την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα του οικονομικού διακανονισμού και μετέφερε την πληροφορία πως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, το ΗΒ σκοπεύει να συμφωνήσει σε διευθέτηση που θα περιλαμβάνει τη νομική εποπτεία του Δικαστηρίου της ΕΕ (ως το μόνο αρμόδιο Δικαστήριο να ασκεί γνωμάτευση και ερμηνεία επί του κοινοτικού δικαίου και της εφαρμογής του).

Η Τ. Μέι συνοδεύεται από τον Υπουργό για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Ντέιβις και θα μετάσχει σε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η επίσκεψη ακολουθεί τη συνάντηση των διαπραγματευτών το Σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες ότι "με τις πολλές συζητήσεις που πρέπει να διεξαχθούν ακόμα, η Δευτέρα θα αποτελέσει σημαντική στάση στη διαδρομή προς το κρίσιμο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου".

Σήμερα το απώτατο όριο για την επίτευξη "ικανοποιητικής προόδου"

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε θέσει τη σημερινή ημέρα ως το απώτατο όριο για την επίτευξη "ικανοποιητικής προόδου" σε σχέση με τα τρία βασικά ζητήματα (πολίτες, Ιρλανδία, οικονομικά) ώστε να προετοιμάσει τη συζήτηση των ηγετών για τη λήψη απόφασης περί έναρξης διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Τ.Μέι θα ζητήσει "παράταση μερικών ημερών" για να φέρει πρόταση για τη Β. Ιρλανδία.

Ο Ντ.Τουσκ έχει ξεκαθαρίσει, εκφράζοντας τους 27 της ΕΕ πως αν η λύση για τη νήσο της Ιρλανδίας δεν Ικανοποιεί τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα την αποδεχθεί (και ως εκ τούτου δεν θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση). Η ΕΕ έχει ήδη από τον Οκτώβριο ξεκινήσει την εσωτερική της προετοιμασία για να πραγματοποιήσει στο μέλλον εμπορικές συνομιλίες με το ΗΒ. Η γενική αρχή που έχουν συμφωνήσει οι 27 είναι πως η κοινή αγορά θα παραμείνει αδιαίρετη και πως πρόσβαση σε αυτή συνεπάγεται και συμμετοχή στις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ (κάτι που ισχύει ήδη για Νορβηγία και Ελβετία).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top