Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Γερμανία: Αντιφάσεις και προβληματισμοί στις διεργασίες για συγκρότηση κυβέρνησης

Γερμανία: Αντιφάσεις και προβληματισμοί στις διεργασίες για συγκρότηση κυβέρνησης

• Τα παζάρια για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης βρίσκονται στον πυρήνα της αντιπαράθεσης για το νέο σχήμα αστικής διακυβέρνησης

 

Μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, με την αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Πράσινους (για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων), και την προθυμία που δήλωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να «συμβάλουν» ώστε να βρεθεί κυβερνητική λύση, όπως φάνηκε και την Πέμπτη στην συνάντηση του προέδρου Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ με CDU και SPD, έχει φουντώσει η συζήτηση για τα «επείγοντα καθήκοντα» του αυριανού κυβερνητικού σχήματος.

Αυτές οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό καθρεφτίζουν δίχως άλλο τους προβληματισμούς και τα «ζόρια» μέσα στους κόλπους του γερμανικού κεφαλαίου. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες εμφανίζονται να ζητούν επιθετικά αλλαγή πορείας, να απαιτούν εδώ και τώρα ατσαλένιες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους: Φοροελαφρύνσεις, τεράστιες κρατικές επενδύσεις προς όφελός τους, φθηνότερη Ενέργεια, απεριόριστη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φθηνό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό (μεταναστευτική - προσφυγική πολιτική), ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας. Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές εκείνες στον αστικό Τύπο οι οποίες ζητούν άμεση λύση, καθώς «οι προτάσεις Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και το μέλλον της ΕΕ δεν μπορούν να περιμένουν», ενώ παράλληλα βλέπουν μία «ευκαιρία» για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού στη Γερμανία.

«Δεμένοι» με το μέλλον της Ευρώπης

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης, στις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, βρίσκεται χωρίς αμφιβολία η ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς «μόνο σε σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση σε ισότιμη βάση με τις ΗΠΑ και την Κίνα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Οι Γερμανοί βιομήχανοι, με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ CDU/CSU, FDP και Πρασίνων, εξέδωσαν 10 συστάσεις «προς τις οποίες πρέπει να προσανατολιστεί η οικονομική πολιτική κατά την 19η νομοθετική περίοδο του γερμανικού κοινοβουλίου».

Ανάμεσα σε αυτές τις συστάσεις βρίσκεται και η ευρωπαϊκή πολιτική. Σε αυτή τη φάση η γερμανική βιομηχανία είναι ξεκάθαρη: «Κανένα από τα σύνθετα και σημαντικά ερωτήματα δεν μπορεί να απαντηθεί σε εθνικό επίπεδο σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο (...) Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι για μας ένα οποιοδήποτε σχέδιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει θεσμικά την ΕΕ και να υποστηρίξει μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρώπη».

Γι' αυτό ζητούν: «Εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», «ενίσχυση της Ευρωζώνης μέσω ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», «ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και δημιουργία ψηφιακής εσωτερικής αγοράς», «συντεταγμένο Brexit», «μείωση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας» και «συνεπή περαιτέρω ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Άμυνα».

Βέβαια, τονίζεται ρητά πως η χρηματοδότηση όλων των παραπάνω «δεν πρέπει να προκαλέσει πρόσθετο κόστος», δηλαδή ζητούν σκληρό παζάρι για να επιτευχθούν όροι ευνοϊκοί για το γερμανικό κεφάλαιο. Αυτοί οι όροι αποτέλεσαν και σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων που διαπραγματεύονταν για κυβέρνηση «Τζαμάικα».

Τα «ζόρια» στην ΕΕ

Στα κείμενά τους οι Γερμανοί βιομήχανοι ανησυχούν για το μέλλον της ΕΕ, καθώς «ο κατάλογος των καθηκόντων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε ενωσιακό επίπεδο είναι μακρύς», χωρίς αυτό να αναιρεί τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και μέσα στην κάθε χώρα ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης: «Η Ενεργειακή Ένωση, που διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και μειώνει την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες. Η υλοποίηση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η περαιτέρω άρση των εμπορικών φραγμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες εξαγωγής για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών βιομηχανιών μας».

«Η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση», εκτιμούν οι βιομήχανοι: «Το κοινό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση, οι οικονομικές ανισορροπίες στα κράτη - μέλη προκαλούν δυσαρέσκεια και οι μετακινήσεις προσφύγων επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών - μελών», ενώ παρατηρείται «υποτροπή σε εθνικούς εγωισμούς».

Επιπλέον, η ΕΕ «αντιμετωπίζει την πίεση του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Μόλις τώρα, οι ΗΠΑ και έντεκα χώρες του Ειρηνικού αποφάσισαν τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου (TTP), διευρύνοντας έτσι τις αγορές για τα προϊόντα τους. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια απάντηση σε αυτό, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην αγορά».

Όλη αυτή η συζήτηση για «μια δημοκρατική ΕΕ», για «αλλαγή πορείας» κ.λπ., καθόλου δεν αφορά τους λαούς και τα εργατικά δικαιώματα. Μάλιστα, οι Γερμανοί βιομήχανοι θέλουν να κόψουν «μαχαίρι» κάθε συζήτηση ακόμη και για ψίχουλα ή για ελάχιστες - στα «χαρτιά» - βελτιώσεις της εργατικής νομοθεσίας: «Καινοτομία και επενδύσεις αντί για περαιτέρω κοινωνικά οφέλη. Αίσθηση του μέτρου και όχι πολιτικοί ακτιβισμοί. Επιχειρηματικό πνεύμα αντί για κεκτημένα δικαιώματα», λένε ορθά - κοφτά.

Δύο σημαντικά ζητήματα

Σύμφωνα με αρθρογραφία του «Der Spiegel» - που θεωρείται ότι ασκεί κριτική «από τα αριστερά» - η επόμενη κυβέρνηση (ανεξάρτητα από μορφή και σύνθεση) θα πρέπει να ασχοληθεί με δύο σημαντικά ζητήματα: Το ένα είναι «η μετανάστευση και η ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων, με μια συνολική στρατηγική που επιτρέπει την ελεγχόμενη, ειρηνική μαζική μετανάστευση», δηλαδή την εισαγωγή (εξειδικευμένου) εργατικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες των γερμανικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το θέμα υπάρχει μάλλον η μεγαλύτερη σύμπνοια μεταξύ των αστικών κομμάτων, με μόνο επιμέρους διαφωνίες (π.χ. στην οικογενειακή επανένωση).

Το δεύτερο είναι η Ευρώπη. Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη - στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών - με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τους τοπικούς πολέμους στην Αφρική και την Ασία, αλλά και με τις αναδυόμενες «οικονομίες - γίγαντες» της Κίνας και της Ινδίας. Η Γερμανία σε σχέση με αυτές τις δυνάμεις είναι ένα «κράτος - νάνος», που δεν μπορεί αυτόνομα να προστατεύσει την ευημερία της, αλλά βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η καλύτερη λύση σε αυτές τις προκλήσεις και απειλές είναι: Πολύ περισσότερη Ευρώπη. Ήδη από τη μέρα των εκλογών, το «Spiegel» απαιτούσε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την εξέλιξη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, χωρίς αναβολή, καθώς οι προτάσεις Μακρόν «πιέζουν».

Η «Die Zeit» προβάλλει την πρόταση του εκπροσώπου της «αριστερής πτέρυγας» του SPD, Ματίας Μιρς, αποκαλύπτοντας πως το πιο κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι οι «μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ: «Θα μπορούσαν να υπάρξουν δεσμευτικές συμφωνίες Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών σε σημαντικά θέματα, όπως η ευρωπαϊκή πολιτική, χωρίς μεγάλο συνασπισμό ή σταθερή υποστήριξη σε κυβέρνηση μειοψηφίας». Όπως σημειώνεται, το μότο «πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα» δεν θα πρέπει να οδηγήσει στον τρίτο από το 2005 μεγάλο συνασπισμό, διότι αυτό θα σήμαινε σίγουρα το τέλος του SPD, ενώ η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) θα γινόταν δεύτερο κόμμα και αυτό «δεν συμφέρει κανέναν στη χώρα».

Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό

Ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο της «Die Welt», που υποστηρίζει πως η Άγκελα Μέρκελ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ και ο Μάρτιν Σουλτς είναι «πρόσωπα του χτες» και επομένως χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, όπως έδειξε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα η εφημερίδα υιοθετεί την άποψη που έχουν εκφράσει σοσιαλδημοκράτες και άλλοι, ότι έχει κλονιστεί η εξουσία της Μέρκελ. «Η καγκελάριος π.χ. στερείται ηγετικής δύναμης στα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενόψει των πρωτοβουλιών του Γάλλου Προέδρου», τονίζεται.

Τις έντονες πολιτικές διεργασίες και «αναζητήσεις» του γερμανικού κεφαλαίου εκφράζει και ένα άλλο άρθρο της «Die Zeit», το οποίο βλέπει στη σημερινή πολιτική κρίση μια ευκαιρία για συνολικότερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Το κοινοβουλευτικό μας σύστημα πρέπει να αλλάξει» και πρότυπο θα μπορούσε να είναι το Ευρωκοινοβούλιο, «όπου οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν κυριαρχούν». «Τα κόμματα κάνουν τις προτάσεις τους στους βουλευτές αλλά αυτές δεν είναι δεσμευτικές», «σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση, η Κομισιόν αναζητά νέες πλειοψηφίες για να περάσει τις δράσεις της».

Φωτογραφία: Η Α. Μέρκελ και ο Μ. Σουλτς σε τηλεμαχία πριν τις γερμανικές εκλογές

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top