Menu
Ο Γκουτέρες δηλώνει δεσμευμένος στη δυνατότητα σύγκλησης άτυπης συνάντησης 5+1

Ο Γκουτέρες δηλώνει δεσμευμένος στη…

Τη δέσμευσή του να διερευ...

Τα ναζιστοειδή έχουν την εισαγγελέα τους…

Τα ναζιστοειδή έχουν την εισαγγελέα…

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρ...

Ερσίν Τστάρ: Πρέπει να συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης...

Ερσίν Τστάρ: Πρέπει να συζητηθούν κ…

• Δηλώνει εθνικιστής, αλλ...

Η Ιστορία διδάσκει...

Η Ιστορία διδάσκει...

• Με στοιχεία από παλιότε...

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη «αδειάζει» την εισαγγελέα που υπερασπίζεται τους ναζί

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λε…

• Μιχαλολιάκος: “Μπορούμε...

Κύπρος: Στα 152 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού

Κύπρος: Στα 152 τα νέα περιστατικά …

• Η αύξηση του αριθμού τω...

Η θεσμοθετημένη βία της δικτατορίας του κεφαλαίου

Η θεσμοθετημένη βία της δικτατορίας…

Γράφει: Κωστής Μπορμπότης...

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας: «Αναγκάσαμε το υπουργείο να μας ακούσει!»

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνα…

«Αναγκάσαμε το υπουργείο ...

Το βαρέλι, ο πάτος και η λίμνη

Το βαρέλι, ο πάτος και η λίμνη

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Σ...

Κατεχόμενα: Σήμερα η μεγάλη μάχη Ακιντζί - Τατάρ

Κατεχόμενα: Σήμερα η μεγάλη μάχη Ακ…

• Για νέο ηγέτη της τ/κ κ...

Prev Next

Πέδρο Σάντσεθ: Επέστρεψε για να μείνει...

Πέδρο Σάντσεθ: Επέστρεψε για να μείνει...

* Ο πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας αναδείχθηκε νικητής, με 50,9%, της χθεσινής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου ηγέτη

 

Έχοντας τη στήριξη της βάσης του κόμματος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, αναδείχθηκε νικητής της χθεσινής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου ηγέτη, επανακάμπτοντας και σπάζοντας το κατεστημένο των «βαρόνων» όπως αναφέρει ο Ισπανικός Τύπος.

50,9%

Ο Σάντσεθ υπερίσχυσε με 50,9% της «εκλεκτής» του παραδοσιακού ηγετικού κατεστημένου του PSOE, Σουσάνα Ντίαθ, η οποία έμεινε στο 40%. Ο τρίτος υποψήφιος Πάτσι Λόπεθ, συγκέντρωσε μονοψήφιο ποσοστό.

O πρώην γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπήρξε αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος την περίοδο 2014 - 2016 αλλά έχασε τις κρίσιμες εκλογικές μάχες. Αρνήθηκε να «στρώσει το χαλί» σε μία κυβέρνηση Ραχόι καλώντας τους βουλευτές του, να μην απέχουν από τη ψηφοφορία στη Βουλή, που θα άνοιγε το δρόμο στη διακυβέρνηση της χώρας από το Μαριάνο Ραχόι.

Τελικά, ο Σάντσεθ ανατράπηκε εκ των έσω πριν τη ψηφοφορία και τελικά ο Ραχόι αναδείχτηκε πρωθυπουργός.

Ο Ισπανικός Τύπος

Ο Σάντσεθ, ο αρχηγός, τον οποίο το κατεστημένο των «βαρόνων» του κόμματος, προόριζε για μία απλή παρένθεση και τον οποίο, όπως τονίζει η εφημερίδα El Público «ήθελε να θάψει πολλές φορές», για μία φορά ακόμη επιβεβαίωσε πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. «Το σάλπισμά του στις βάσεις του κόμματος απέναντι στους ‘ευγενείς’, και ιδίως η στάση του ενάντια στην αποχή των Σοσιαλιστών στη Βουλή που επέτρεψε τον σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, βρήκε μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με την έκκληση της Ντίαθ, που του προσάπτει την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία του PSOE και διαρκώς τον σκιαγραφούσε ως ηγέτη με συνεχώς ασταθείς ιδέες και πολύ κοντινές σε αυτές των Podemos», τονίζει η ίδια εφημερίδα, που τιτλοφορεί το άρθρο της «Πολιτικές αναταράξεις από τη νίκη του Σάντσεθ».

«Η επανάσταση της βάσης» είναι ο τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα El Mundo, υπογραμμίζοντας με τη σειρά της πως «η βάση επιβλήθηκε των μηχανισμών. Ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, τα μαχητικά στελέχη του PSOE είπαν όχι την Κυριακή στην παλιά φρουρά, όχι στην Σουσάνα Ντίαθ, όχι στο ‘PSOE όπως πάντα» την παλιννόστηση του οποίου η ίδια επαγγελλόταν».

Η εφημερίδα αναφέρεται στα δέκα πρώτα μέτρα που αμέσως προτίθεται να εφαρμόσει ο Σάντσεθ, και προβλέπουν σκληρή αντιπολίτευση στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ραχόι έως να προκαλέσει την παραίτησή του, αναμόρφωση της δομής του κόμματος με την αποδυνάμωση των «βαρονιών» της περιφέρειας που ‘λύνουν και δένουν’ στην ηγεσία, αλλά προκρίνοντας συνάμα και την ενότητα του PSOE, και κυρίως το άνοιγμα του κόμματος σε προοδευτικές συμμαχίες, όπως και την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Ο Σάντσεθ επικρατεί της Ντίαθ και ανοίγει μία περίοδο αβεβαιότητας στο PSOE και στη Βουλή», τονίζει στον τίτλο της η εφημερίδα La Vanguardia, επισημαίνοντας πως «με τον θρίαμβο του Σάντσεθ ενδέχεται να περιπλακούν τα πράγματα εντός του PSOE, αλλά και στην πολιτική ζωή της Ισπανίας. Η ανανέωση των Σοσιαλιστών θα συγκεκριμενοποιηθεί στο συνέδριο του κόμματος, που αναμένεται να διοργανωθεί στα μέσα Ιουνίου»

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η El Pais, υποδέχθηκε με πιο συγκρατημένο τρόπο τα γεγονότα, στεκόμενη ιδιαίτερα στην ήττα της Ντίαθ και προτάσσει τις δηλώσεις όλων των υποψηφίων για την ανάγκη ενότητας του κόμματος. «Όμως πολλά μένουν ακόμη να γίνουν στο πεδίο της ενοποίησης και του σεβασμού προς το πρόσωπο του νικητή. Οι πληγές που άνοιξαν είναι πολύ βαθιές και (…), αμφότεροι (Ντίαθ και Σάντσεθ) χρησιμοποίησαν στο έπακρο το γεγονός ότι, πέρα από τα προγράμματά τους, είναι και οι ίδιοι τόσο διαφορετικοί».

Συγχαρητήρια επιστολή στον Πέδρο Σάντσεθ για την εκλογή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας έστειλε η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι «οι Ισπανοί σύντροφοί μας απαιτούν και στηρίζουν ξεκάθαρες θέσεις και κατευθύνσεις που δείχνουν τον δρόμο της ενότητας των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων».

πηγή: εφσυν

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top