Menu
Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγεται Ελλάδα...

Μεγαλώνει η «βάση» των ΗΠΑ που λέγε…

• Διαπραγματεύσεις για τη...

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπίδα ζωής σε ασθενείς στο Ισραήλ

Μοσχεύματα από την Κύπρο δίνουν ελπ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτός...

Νεοδημοκρατικά όνειρα θερινής νυκτό…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και η σημασία της για τον άνθρωπο

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί κα…

• Αποτρέπει τα κύτταρα το...

Yes, mister Λάτση

Yes, mister Λάτση

Γράφει: Δήμητρα Μυρίλλα* ...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων...

Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση αυξάνει…

• Σύμφωνα με νέα έρευνα π...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

Ο Αμαζόνιος φλέγεται...

• Οι ευθύνες και οι αντιδ...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους...

Ελλάδα: Δεν θα πληρώνουν οι Έλληνες…

• Ο Έλληνας υπουργός Υγεί...

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

Η πολιτική Τραμπ για το διεθνές εμπ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής του Ολυμπιακού Ν. Μπλατ

Παράδειγμα προς μίμηση ο προπονητής…

• Ανακοίνωσε ότι πάσχει α...

Prev Next

Έκθεση των Ην. Εθνών περιέχει πληθώρα γνώσεων για τον πόλεμο ενάντια της κλιματικής αλλαγής

Έκθεση των Ην. Εθνών περιέχει πληθώρα γνώσεων για τον πόλεμο ενάντια της κλιματικής αλλαγής

• Προετοιμάστηκε λίγες βδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής που συγκαλεί -στις 23 Σεπτεμβρίου- ο ΓΓ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

 

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή παρουσιάζει πληροφορίες για τη δράση που έχουν αναλάβει κυβερνήσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρέχοντας πληθώρα γνώσεων και εμπειριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για το θέμα.

Η έκθεση προετοιμάστηκε λίγες βδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου. Στόχος της συνόδου είναι να φέρει τη δράση για την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας.

Με τίτλο «Δράση για το κλίμα και  τάσεις στήριξης» θέτει στο προσκήνιο την πρόοδο των τελευταίων 25 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης - Πλαίσιο των Η.Ε. για τις κλιματικές αλλαγές από 154 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 1992 στο Ρίο.

Σε δήλωσή της, η Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης – Πλαίσιο, Πατρίτσια Εσπινόζα, είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια προσφέρουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για όλα τα κράτη μέλη και μη, να εκμεταλλευτούν το σημερινό πλαίσιο, να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα δυναμική και να κάνουν τις αλλαγές που «χρειαζόμαστε απεγνωσμένα».

Τα καλά νέα είναι ότι η εργασία έχει ήδη ξεκινήσει, είπε, και ότι υπάρχει στερεή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε την φιλοδοξία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής της κλιματικής αλλαγής. «Ο ρυθμός δράσης παραμένει όμως πολύ αργός και πρέπει να επιταχυνθεί», είπε η κ. Εσπινόζα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο σταθεροποίησης, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται. Παρά την σαφή πρόοδο σε ορισμένους τομείς, οι προσπάθειες των χωρών για επίτευξη των εθνικών στόχων δράσης για το κλίμα δεν επαρκούν για να συνάδουν με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Η αυξανόμενη ανάγκη για λήψη μέτρων δράσης είναι κοινή σε πολλές χώρες που έχουν αναφέρει αύξηση των επιπτώσεων και των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα.

Η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν χώρες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Διευκρινίζει επίσης τα επίπεδα στήριξης που παρέχονται και λαμβάνονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες για να το πράξουν, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών πόρων, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.

Η έκθεση δείχνει ότι οι χώρες ενισχύουν τις θεσμικές ρυθμίσεις για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της δράσης για το κλίμα και ότι επεκτείνεται το χαρτοφυλάκιο δράσεων για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.

Όπως ανέφερε η κ. Εσπινόζα,  ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις για αποτελεσματική δράση, η  διεθνής κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες φέτος για να αλλάξει ταχύτητα, ιδίως κατά τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική δράση της 23ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και τη COP25 στη Χιλή.

Η διάσκεψη θα φέρει κοντά κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ηγέτες για περαιτέρω συζήτηση και να τονίσουν ξεκάθαρα πώς θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να διατηρήσουν τον κόσμο ασφαλή από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Άλλες σημαντικές διασκέψεις που προγραμματίζονται για κλιματική δράση είναι η εβδομάδα κλιματικών μεταβολών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις 19-23 Αυγούστου στο Σαλβαδόρ, η εβδομάδα για το Κλίμα Ασίας-Ειρηνικού στις 2-6 Σεπτεμβρίου στην Μπανγκόκ και η διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή τη κλιματική αλλαγή COP25 στις 2 - 13 Δεκεμβρίου στη Χιλή.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top