Menu
Βρετανία: “Όμορφος” κόσμος... καπιταλιστικά πλασμένος!

Βρετανία: “Όμορφος” κόσμος... καπιτ…

• Οι πέντε πλουσιότερες ο...

Τι είχαν -στο σοσιαλισμό- και τι έχασαν -από την παλινόρθωση του καπιταλισμού- οι Ρώσοι

Τι είχαν -στο σοσιαλισμό- και τι έχ…

• Σειρά άρθρων περί σχεδι...

ΝΑΤΟ: Με εχθρούς τους λαούς και την «παράνομη μετανάστευση»!

ΝΑΤΟ: Με εχθρούς τους λαούς και την…

• Ολοκληρώθηκε η επετειακ...

Οι φυσικές καταστροφές κατέγραψαν αύξηση το 2018

Οι φυσικές καταστροφές κατέγραψα…

• Τόσο στις φτωχές όσο...

«Τεχνογνωσία» από την ισπανική αστυνομία θα πάρουν οι δυνάμεις καταστολής της Χιλής!

«Τεχνογνωσία» από την ισπανική αστυ…

• Η αστυνομία της Χιλής ζ...

Χαμηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ στις επιδόσεις των Κυπρίων μαθητών

Χαμηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ …

• Σύμφωνα με το PISA 2018...

Τυπική η δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν - Συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

Τυπική η δήλωση Μητσοτάκη μετά τη σ…

• Μια άλλη ανάγνωση για τ...

Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ερντογάν

Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση μ…

Γράφει: Αθανάσιος Γκαβός*...

Τι... γιορτάζουν οι ΝΑΤΟϊκοί;

Τι... γιορτάζουν οι ΝΑΤΟϊκοί;

• 70 χρόνια πολέμους, χού...

Βιβλιοπαρουσίαση: Το πάντα, το κύπελλο και η ... παρολίγον ζαβολιά!

Βιβλιοπαρουσίαση: Το πάντα, το κύπε…

Γράφει: Φίλιος Φυλακτού* ...

Prev Next

Έκθεση των Ην. Εθνών περιέχει πληθώρα γνώσεων για τον πόλεμο ενάντια της κλιματικής αλλαγής

Έκθεση των Ην. Εθνών περιέχει πληθώρα γνώσεων για τον πόλεμο ενάντια της κλιματικής αλλαγής

• Προετοιμάστηκε λίγες βδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής που συγκαλεί -στις 23 Σεπτεμβρίου- ο ΓΓ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

 

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή παρουσιάζει πληροφορίες για τη δράση που έχουν αναλάβει κυβερνήσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρέχοντας πληθώρα γνώσεων και εμπειριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για το θέμα.

Η έκθεση προετοιμάστηκε λίγες βδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου. Στόχος της συνόδου είναι να φέρει τη δράση για την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας.

Με τίτλο «Δράση για το κλίμα και  τάσεις στήριξης» θέτει στο προσκήνιο την πρόοδο των τελευταίων 25 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης - Πλαίσιο των Η.Ε. για τις κλιματικές αλλαγές από 154 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 1992 στο Ρίο.

Σε δήλωσή της, η Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης – Πλαίσιο, Πατρίτσια Εσπινόζα, είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια προσφέρουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για όλα τα κράτη μέλη και μη, να εκμεταλλευτούν το σημερινό πλαίσιο, να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα δυναμική και να κάνουν τις αλλαγές που «χρειαζόμαστε απεγνωσμένα».

Τα καλά νέα είναι ότι η εργασία έχει ήδη ξεκινήσει, είπε, και ότι υπάρχει στερεή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε την φιλοδοξία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής της κλιματικής αλλαγής. «Ο ρυθμός δράσης παραμένει όμως πολύ αργός και πρέπει να επιταχυνθεί», είπε η κ. Εσπινόζα.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο σταθεροποίησης, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται. Παρά την σαφή πρόοδο σε ορισμένους τομείς, οι προσπάθειες των χωρών για επίτευξη των εθνικών στόχων δράσης για το κλίμα δεν επαρκούν για να συνάδουν με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Η αυξανόμενη ανάγκη για λήψη μέτρων δράσης είναι κοινή σε πολλές χώρες που έχουν αναφέρει αύξηση των επιπτώσεων και των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα.

Η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν χώρες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Διευκρινίζει επίσης τα επίπεδα στήριξης που παρέχονται και λαμβάνονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες για να το πράξουν, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών πόρων, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.

Η έκθεση δείχνει ότι οι χώρες ενισχύουν τις θεσμικές ρυθμίσεις για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της δράσης για το κλίμα και ότι επεκτείνεται το χαρτοφυλάκιο δράσεων για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.

Όπως ανέφερε η κ. Εσπινόζα,  ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις για αποτελεσματική δράση, η  διεθνής κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες φέτος για να αλλάξει ταχύτητα, ιδίως κατά τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική δράση της 23ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και τη COP25 στη Χιλή.

Η διάσκεψη θα φέρει κοντά κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ηγέτες για περαιτέρω συζήτηση και να τονίσουν ξεκάθαρα πώς θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να διατηρήσουν τον κόσμο ασφαλή από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Άλλες σημαντικές διασκέψεις που προγραμματίζονται για κλιματική δράση είναι η εβδομάδα κλιματικών μεταβολών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις 19-23 Αυγούστου στο Σαλβαδόρ, η εβδομάδα για το Κλίμα Ασίας-Ειρηνικού στις 2-6 Σεπτεμβρίου στην Μπανγκόκ και η διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή τη κλιματική αλλαγή COP25 στις 2 - 13 Δεκεμβρίου στη Χιλή.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top