Menu
Αδήρητη ανάγκη για αποτελεσματική ηγεσία

Αδήρητη ανάγκη για αποτελεσματική η…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Κουτσούμπας: Ο ιός θα γιατρευτεί, το σάπιο σύστημα που υπηρετείτε δεν γιατρεύεται!

Κουτσούμπας: Ο ιός θα γιατρευτεί, τ…

• Η ομιλία του Γ.Γ. της Κ...

Προτεραιότητες…

Προτεραιότητες…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Περί λύσης δύο κρατών

Περί λύσης δύο κρατών

Γράφει: Γιαννάκη Λ. Ομήρο...

Ελληνική κυβέρνηση: «Προετοιμασία εδάφους» μπροστά στη διεύρυνση της ατζέντας

Ελληνική κυβέρνηση: «Προετοιμασία ε…

Επαφές με τους ομολόγους ...

Κι άλλη... “Αμερικανική Δημοκρατία”!

Κι άλλη... “Αμερικανική Δημοκρατία”…

Αυτές είναι εικόνες από τ...

Η αποτυχία της ΕΕ και η μάταιη προσμονή του εμβολίου

Η αποτυχία της ΕΕ και η μάταιη προσ…

Γράφει: Γιώργος Γεωργίου*...

Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές - «επιστέγασμα» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές - «επ…

• ΝΑΤΟικός «ρεαλισμός» κα...

ΗΠΑ: Το ακροδεξιό πολιτικό σκουπίδι επανέφερε την Κούβα στα «κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας»

ΗΠΑ: Το ακροδεξιό πολιτικό σκουπίδι…

Μάλλον δεν θα μπορούσε να...

Έκαστος ότι εκπροσωπεί - Η Λουτ και οι άλλοι

Έκαστος ότι εκπροσωπεί - Η Λουτ και…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Prev Next

Τα οφέλη από τα δάση

Τα οφέλη από τα δάση
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Με τα όσα ζούμε ως άνθρωποι παγκόσμια με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους τυφώνες και ξηρασίες θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τα δάση εάν θέλουμε πόλεις και χωριά σε κάθε χώρα να ευημερούν σε πολλά επίπεδα.

Ανάλογα που και πως ζει ο καθένας μας θα έχει διαφορετικές απαντήσεις για το δάσος και την ωφελιμότητά του.

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι πως αυτό είναι ένας πολύπλοκος, ενεργός, πολυσύνθετος ζωντανός οργανισμός και πως υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι δασών (αλπικά, τροπικά, υποτροπικά κλπ. ανά τον κόσμο όπου διαπιστούται η διαφορετικότητα τους στο κλίμα, στο υψόμετρο και στον τύπο του εδάφους σε κάθε περιοχή.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς αμφισβήτηση το δάσος είναι ένας μεγάλος παροχέας της φύσης και σπόνσορας της ζωής γιατί παρέχει φάρμακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσική δροσιά και διατηρά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, καθαρή από τους ρύπους, και εμπλουτίζει την βιοποικιλότητα των τόπων και αποτελεί ένα αξιόμαχο σώμα στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο επίσημος φορέας των Ηνωμένων Εθνών FAO δίδει μια σειρά ωφελιμότητες των δασών που θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας για να τα προστατεύσουμε από την μανία της ανθρώπινης δράσης, εκμετάλλευσης και καταστροφής.

Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας έκτασης της γης και φιλοξενούν περισσότερα από τα μισά χερσαία είδη φυτών και ζώων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως το ¼ της ποσότητας των σύγχρονων φαρμάκων προέρχεται από τα φυτά των τροπικών δασών και πως σ ’αυτά προσμετρώντας τα 2/3 όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου. Η αξία αυτών των φαρμάκων που προσφέρεται στην υγεία των ανθρώπων ανέρχεται στα 108 δις δολάρια τον χρόνο.

Επίσης τα δάση προσφέρουν άφθονη τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας από καρπούς, φρούτα, σπόρους και έντομα που θα είναι η μελλοντική πρωτεϊνούχα τροφή του μέλλοντος που θα αντικαταστήσει το κρέας και άλλα σε πρωτεΐνη μέταλλα όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Αυτά τα φυσικά προϊόντα βοηθούν τις κοινότητες των ανθρώπων που ζουν στα δάση η εξαρτώνται άμεσα από αυτά και άλλα εκατομμύρια να παραμείνουν υγιείς.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα δάση λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές νερού και πως αναδιανέμουν το 95% αυτού που απορροφούν εκεί που είναι αναγκαίο. Επίσης αποτρέπουν την διάβρωση των εδαφών και πως συγκρατούν το νερό με τις ρίζες τους και πως με την υπέργεια βλάστης μέσω των φυσικών διαδικασιών επαναπροωθούν σε σύντομο χρονικό διάσημα πίσω στην ατμόσφαιρα την φυσική δροσιά.

Σύμφωνα με μελέτες, τα δέντρα είναι ένας τεράστιος απορροφητήρας άνθρακα που απορροφά 2,1 γιγατονους διοξείδιο του άνθρακα τον χρόνο και πως μας απαλλάσσουν από 2,1 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα και πως με αυτή τη δράση τους αποτελούν το κυριότερο όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και επίσης είναι ένας παγκόσμιος ισορροπιστής στον κύκλο παραγωγής άνθρακα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως σχεδόν 900 εκ. άνθρωποι κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες ασχολούνται ή εμπλέκονται με την παραγωγή ξυλοκάρβουνου ή ξυλάνθρακα. ΄Αλλα 2,4 δις άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούν τα ξύλα για να ετοιμάσουν το γεύμα τους. Αποδεικνύοντας έτσι πως η ενέργεια από τα ξύλα είναι παράγοντας εξασφάλισης της επισιτικής ασφάλειας και διατροφής.

Η παραγωγή ενέργειας από τα ξύλα ανέρχεται στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των ποσοστών της ηλιακής, υδροηλεκτρικής και τις ανεμογεννήτριες και το ποσοστό αυτό της βιοενέργειας θα αυξάνει συνέχεια.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε μάρτυρες απώλειας 3,3 εκατ. εκταρίων δασικής απώλειας εντούτοις πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες καλυτέρευσαν το επίπεδο της επισιτιστικής τους ασφάλειας και επίσης συνέβαλαν στην αύξηση των δασικών εκτάσεων.

Η πείρα μας διδάσκει ότι δεν είναι ανάγκη να κόβουμε τα δένδρα, να αποψιλώνουμε τα δάση και την δασική γη, για να την μετατρέπουμε σε αγροτική γη, αλλά εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των δασών ούτως ώστε να παραμείνουν υγιή τα δασικά οικοσυστήματα για να μπορούν να μας προσφέρουν τα αγαθά που έχουμε προαναφέρει και να στηρίζουν την αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα.

Η σωστή βιώσιμη διαχείριση των δασών θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την πρώτη ύλη για το χαρτί, η οποία είναι ανανεώσιμο και ένα από τα περισσότερο ανακυκλωμένα υλικά στον κόσμο όπου 225 εκ. τόνοι όλων των ειδών ινών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτιού προέρχονται από την ανακύκλωση.

Επίσης το δένδρο Heave brasiliensis που φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου είναι μια εξαιρετική πηγή φυσικού καουτσούκ όπου με κατάλληλη τομή στον φλοιό του δένδρου που ονομάζεται «tapping» μπορεί να συγκομισθεί το λατέξ.

Διαβάζοντας προσεκτικά τι υπηρεσίες και αγαθά που προσφέρουν τα δάση σ’ εμάς μπορεί να αντιληφθούμε την αλυσίδα της ζωής πάνω στη γη.

Γι’ αυτό, όλοι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και πως η φυλή των ανθρώπων φέρει και την ευθύνη της ύπαρξης της. Πόσο μάλλον για την Μητέρα Γη που μας ανατρέφει στον κόρφο της.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top