Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Παγκόσμιος Άτλας ερημοποίησης του πλανήτη

Παγκόσμιος Άτλας ερημοποίησης του πλανήτη

* Δημοσιοποίηση από την Κομισιόν, η οποία προειδοποιεί για δραματικές συνέπειες

 

Γράφει: Θανάσης Αθανασίου*

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, η υπηρεσία επιστήμης και τεχνογνωσίας της Κομισιόν, δημοσιεύει σήμερα στις Βρυξέλλες μια νέα έκδοση του παγκόσμιου άτλαντα "ερημοποίησης", παρέχοντας μια "ολοκληρωμένη αξιολόγηση που βασίζεται σε τεκμήρια της υποβάθμισης της γης σε παγκόσμιο επίπεδο και τονίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων".

Ο Άτλας παρέχει παραδείγματα για το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί τα είδη σε εξαφάνιση, απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, εντείνει την αλλαγή του κλίματος και οδηγεί σε εκτοπισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν τα κυριότερα συμπεράσματα δείχνουν ότι η αύξηση του πληθυσμού και οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης "ασκούν άνευ προηγουμένου πίεση στους φυσικούς πόρους του πλανήτη".

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει ότι "πάνω από το 75% της γης είναι ήδη υποβαθμισμένο και πάνω από το 90% θα μπορούσε να υποβαθμιστεί έως το 2050". "Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ήμισυ της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4,18 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) υποβαθμίζεται ετησίως, με την Αφρική και την Ασία να επηρεάζονται περισσότερο". "Το οικονομικό κόστος της υποβάθμισης του εδάφους για την ΕΕ εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως".

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν "η υποβάθμιση της γης και η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων καλλιεργειών κατά περίπου 10% έως το 2050."  Επιπλέον ως συνέπεια της επιταχυνόμενης αποψίλωσης των δασών, "θα είναι πιο δύσκολο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής".

Η Κομισιόν εκτιμά ότι μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα έχουν εκτοπιστεί μέχρι 700 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας ζητημάτων που συνδέονται με τους λιγοστούς εδαφικούς πόρους. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Ο Επίτροπος Ναβράσκις, αρμόδιος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC),  δήλωσε σχετικά ότι " πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε αυτούς τους πολύτιμους πόρους" ενώ ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Βέλλα συμπλήρωσε ότι "ο παγκόσμιος άτλας για την απερήμωση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το αυξανόμενο πρόβλημα της απερήμωσης και της υποβάθμισης της γης και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα".

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top