Menu
Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

• 13 σύνολα φτιαγμένα από...

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκέντρωσης

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκ…

Ακούγεται εξωπραγματικό! ...

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από Ν. Κορέα “δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτ…

• Δήλωση Τραμπ ενόψει της...

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - Η ορολογία της ντροπής

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - …

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις νέες πολιτικές

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις…»

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμου…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνι…

• Επανέρχονται τα σενάρια...

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτ…

• Χθες Παρασκευή, ενώ άλλ...

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες και παραιτήσεις οι Μέι και Κόρμπιν

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες …

• Επιστολή - προειδοποίησ...

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Πάνω από τέσσερα εκατομμύ...

Prev Next

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή της Μεσογείου

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή της Μεσογείου

• Αναφορές επιστημόνων στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Λευκωσίας

 

Γράφει: Αιμιλία Χριστοφή*

Οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή της Μεσογείου, υπογράμμισαν ομιλητές κατά τη δεύτερη μέρα στις πρωινές εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Λευκωσία.

Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο, και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Ο Δρ Wolfgang Cramer, ανώτερος επιστήμονας του CNRS στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας και Οικολογίας, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και δεν κάνουμε αρκετά.  

Ανέφερε ότι όχι μόνο η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, αλλά είναι ταχύτερη σε αυτό το μέρος του κόσμου με την αύξηση της θερμοκρασίας να πλησιάζει τον 1,5 βαθμό C στη Μεσόγειο.

Ο καιρός στη Μεσόγειο γίνεται 25% πιο ζεστός απ΄ότι στον υπόλοιπο κόσμο

Είπε επίσης ότι για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ο καιρός στη Μεσόγειο γίνεται 25% πιο ζεστός απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο και αυτό δεν είναι μια πρόβλεψη. Επιπλέον, για κάθε βαθμό θέρμανσης, μειώνεται και η βροχόπτωση, παρατήρησε.

Η θαλάσσια ζωή, δήλωσε ο κ. Cramer, θα επηρεαστεί επίσης, ενώ και το δυναμικό αιολικής ενέργειας θα επηρεαστεί από την υπερθέρμανση.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η Μεσόγειος πρέπει να παρακολουθεί στενά τα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας στην Ανταρκτική, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας ενισχύει την ταχύτητα της απώλειας πάγου «κάνοντας αυτό το πιο τρομακτικό σενάριο που μπορούμε να το σκεφτούμε» και που «είναι στο κατώφλι μας».

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στις ακτές θα επηρεαστούν, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ άμεσος, είπε.

Ο κ. Cramer ανέφερε ότι οι τρέχουσες πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα. Η φιλοδοξία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας και Οικολογίας είναι να αναπτύξει μια επιστημονική αξιολόγηση για τις επιπτώσεις στη λεκάνη της Μεσογείου και μια περιφερειακή πλατφόρμα επιστημονικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, η οποία θα εγκριθεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Το μέλλον, ανέφερε, παρουσιάζει πρωτοφανείς κινδύνους για την ευημερία του ανθρώπου, την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα και μόνο με η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή του κλίματος μπορεί να βοηθήσει.

Γενικός στόχος η μείωση των εκπομπών κάθε χρόνο κατά 5% μεταξύ 2013-2020

Ο Θεόδουλος Μεσημέρης, ανώτερος λειτουργός περιβάλλοντος και επικεφαλής της μονάδας δράσης και ενέργειας για το κλίμα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, δήλωσε ότι γενικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κάθε χρόνο κατά 5% μεταξύ 2013-2020.

Ωστόσο, είπε ότι δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τα υφιστάμενα μέτρα πολιτικής, καθώς θα πρέπει να εισαγάγουμε πρόσθετα μέτρα.

Το νέο εργαλείο μας για την προετοιμασία του εθνικού σχεδίου πρέπει να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθούν νέοι στόχοι πολιτικής. Μίλησε επίσης για την ανάγκη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 τουλάχιστον κατά 40% μέχρι το 2030, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σημείωσε.

Οι προκλήσεις στην επίτευξη της Συμφωνίας των Παρισίων

Ο Charles Ellinas, ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου, μίλησε για τις προκλήσεις στην επίτευξη της Συμφωνίας των Παρισίων για τις Κλιματικές Αλλαγές και την ανάγκη για ομαλή, σταθερή και προσιτή ενεργειακή μετάβαση καθώς και την προετοιμασία των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, ανέφερε, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Παρέχει το 85% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας με μόλις 3% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το 2040 η πρωτογενής ενέργεια θα αυξηθεί κατά 35%, σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού κατά 1,7 δισεκατομμύρια και την αυξανόμενη ευημερία.

Ο κόσμος, όπως είπε, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ταχύτερη μετάβαση, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2040 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας, αλλά με 50% ορυκτά καύσιμα. Συνεπώς, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα για το προσεχές μέλλον.

Ο κ. Έλληνας παρουσίασε το σενάριο Shell Sky το οποίο παρουσιάζει μια τεχνικά εφικτή, αλλά πορεία γεμάτη προκλήσεις για την κοινωνία με στόχο την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Το σενάριο υποστηρίζει ότι είναι συνεπής με τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο των 2 ° C από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο κ. Έλληνας δήλωσε ότι το σενάριο SKY της Shell προσφέρει μια τέτοια επιλογή.

Καταλήγοντας, ο κ. Έλληνας είπε ότι χρειαζόμαστε ρεαλιστικές και εφικτές προσεγγίσεις. Οι λύσεις πρέπει να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές, να βοηθούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και να συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, σημείωσε.

Η περίπτωση της Ιορδανίας

Ο Δρ. Khaled Toukan, Γενικός Διευθυντής του  Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East Centre (SESAME), παρουσίασε την περίπτωση της Ιορδανίας, η οποία προβαίνει σε αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική.

Είπε ότι η εισροή προσφύγων έχει αυξήσει τις ανάγκες για ενέργεια και νερό.

Οι κύριοι στόχοι της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας του είναι να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση ενέργειας για ορυκτά καύσιμα, με τις εισαγωγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του προϋπολογισμού της Κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι η αβεβαιότητα και η ευάλωτη θέση του ενεργειακού εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν σοβαρά την ανάπτυξη της οικονομίας και της ασφάλειας της Ιορδανίας, και ως εκ τούτου η ανάπτυξη πιο σίγουρων εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα.

Η Ιορδανία, είπε, πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο, αυξάνοντας έτσι την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης...

Στην παρουσίασή του, ο καθηγητής Manuel J. Blanco, Αντιπρόεδρος της SolarPACES, δήλωσε ότι «έχουμε ήδη τεχνολογίες για να τροφοδοτήσουμε το παγκόσμιο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Είπε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης «εάν θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο», προσθέτοντας ότι« η ηλιακή ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει τον κόσμο».

Ο Lassina Zerbo, Εκτελεστικός Γραμματέας του Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, ζήτησε τη συνεργασία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής. Είπε ότι στον οργανισμό του στόχο έχουν όπως η επιστήμη εξυπηρετήσει την πολιτική, με στόχο να σταματήσει η δοκιμή των πυρηνικών όπλων.

Τόνισε την ανάγκη οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να συνεργαστούν και να μοιραστούν τα δεδομένα για το καλό του πλανήτη.

 

Σημειώνεται ότι το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του διεθνούς αυτού συνεδρίου.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top