Menu
Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν σύννεφα πολέμου κατά του Ιράν

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν …

• Θα αντιμετωπιστεί με "μ...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνε…

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   ...

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ενάντια στο φασισμό

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ε…

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελ...

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Η...

Prev Next

Μαθητές δημοτικών σχολείων ανέκριναν Βουλευτές

Μαθητές δημοτικών σχολείων ανέκριναν Βουλευτές

• Ζήτησαν εφαρμογή νομοθεσιών και παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις

 

Γράφει: Κυριακή Χριστοδούλου*

Ηλιακό αεροπλανάκι και ηλιακές τσάντες που επιτρέπουν την φόρτιση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφίσες και τρίπτυχα ενημέρωσης σε τράπεζες, εστιατόρια και άλλους χώρους, λαχανόκηπους και θερμοκήπια, συμμετοχή σε προγράμματα τηγανοκίνησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης αποκλειστικά με επαναχρησιμοποιημένα βιβλία είναι ορισμένες μόνο από τις περιβαλλοντικές δράσεις των μαθητών και μαθητριών οκτώ δημοτικών σχολείων της πρωτεύουσας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους δασκάλους και τις δασκάλες τους βρέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές στο πλαίσιο των δράσεων της παγκόσμιας εκστρατείας με τίτλο «Ώρα της Γης» που θα λάβει χώρα αυτό το Σάββατο και στη διάρκεια της οποίας οι πολίτες καλούνται να κλείσουν τα φώτα τους για μια ώρα για ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του πλανήτη από την αλόγιστη χρήση ενέργειας.

Στην Επιτροπή παρέστησαν οι Υπουργοί Παιδείας και Περιβάλλοντος και η Επίτροπος Περιβάλλοντος και εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα, του Δημοτικού Σχολείου Αποστόλου Βαρνάβα, του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Λατσιών, του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Λατσιών , του  Α΄ Δημοτικού Σχολείου Γερίου, του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας ,του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας και του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου ανέπτυξαν τις σκέψεις και απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή και την αειφορία και εντυπωσίασαν με τις εισηγήσεις που κατέθεσαν. Όλοι ανεξαιρέτως οι Βουλευτές έδωσαν τα εύσημα στα παιδιά και τόνισαν τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από νωρίς και της ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Το αύριο του τόπου

Είστε το αύριο του τόπου  μας, το μέλλον μας και απαιτούμε από εσάς να μας κάνετε κριτική και να απαιτήσετε πράγματα, να μας καταθέσετε τις εισηγήσεις σας και τις έρευνές σας, είπε απευθυνόμενος στα παιδιά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στα σχολεία και ότι με το τρόπο αυτό διαμορφώνονται συμπεριφορές και θεσπίζεται η συνεργασία που απαιτείται προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του.  Ανέφερε ότι τα παιδιά γίνονται κριτές και ασκούν πιέσεις για αλλαγή συμπεριφορών και δράσεων.

Η... «γενιά των ηλιθίων»

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποκαλούμαστε η «γενιά των ηλιθίων» καθώς γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των ενεργειών μας στο περιβάλλον και όμως συνεχίζουμε να το καταστρέφουμε και ευχήθηκε τα παιδιά να γίνουν η «γενιά των σοφών».

Ανέφερε ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να περπατούν με ασφάλεια στα σχολεία τους, να αναπνέουν καθαρό αέρα χωρίς καυσαέρια, να μπορούν να ποδηλατούν, να πίνουν φρέσκο νερό από ψύκτες και όχι από πλαστικά μπουκάλια και να κάνουν μάθημα μακριά από θορύβους. Αναφέρθηκε ακόμη στη κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας και στα οφέλη της κομποστοποίησης και στην αναγκαιότητα της μείωσης των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των υπολοίπων Βουλευτών, μελών της Επιτροπής που σημείωσαν το αξιόλογο έργο στα σχολεία και έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά για τα προγράμματα που αναπτύσσουν. Αναφέρθηκαν στα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που ψήφισε η Βουλή , την εφαρμογή τους καθώς και τις συζητήσεις και στις άλλες επιτροπές για θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι οι επιτροπές Γεωργίας και Μεταφορών.

Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι με την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης από νωρίς, είμαστε σε θέση να έχουμε σωστούς αυριανούς πολίτες. Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα εφαρμογής των νομοθεσιών που ψηφίζονται άλλα έθεσε και το θέμα των πολλών υπηρεσιών και τμημάτων που εμπλέκονται σε τέτοια ζητήματα.

Η Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι αυριανοί πολίτες που θα ψηφίζουν έχουν από τώρα άποψη και είναι σε θέση να απαιτούν πράγματα και να καταθέτουν εισηγήσεις για βελτίωση πολλών αδυναμιών.

Από το ΑΚΕΛ ο Νίκος Κέττηρος είπε πως τα παιδιά μέσα από τις δράσεις τους στα σχολεία αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση από πολύ νωρίς, ενώ σε ό,τι αφορά το ρόλο της Βουλής είπε ότι μπορεί να μην είναι εκτελεστική εξουσία όμως σε κάποια πράγματα μπορεί να ασκήσει πιέσεις για αλλαγή καταστάσεων.

Η Ευανθία Σάββα του ΑΚΕΛ είπε ότι νοιώθει εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις των παιδιών και το σημαντικό έργο που επιτελείται στα σχολεία και ανέφερε ότι η Βουλή μπορεί να ασκεί έλεγχο και να νομοθετεί για αντιμετώπιση των κακώς εχόντων.

Ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ είπε πως το θέμα του περιβάλλοντος, της αειφορίας και των κλιματικών αλλαγών μας αφορά όλους και η καλλιέργεια συνείδησης είναι ένας σημαντικός τομέας στον οποίο επενδύονται πολλά.

Θα είμαστε στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστείτε, είπε στα παιδιά ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας λέγοντας ότι οι νομοθεσίες είναι σημαντικές αλλά εξίσου σημαντική είναι και η περιβαλλοντική συνείδηση που πρέπει να καλλιεργείται από μικρή ηλικία.

Οι υπουργοί Παιδείας και Γεωργίας 

Το έργο των μαθητών και των δασκάλων τους εξήρε και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ο οποίος είπε πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου του και ότι μελετάται η δημιουργία υπηρεσίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι έχει υιοθετηθεί η εισήγηση του Βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου για εγκατάσταση ψυκτών στα σχολεία με παροχή φρέσκου νερού σε μια προσπάθεια μείωσης της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών και ότι έχει ήδη συμπεριληφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Για το θέμα αυτό ένα από τα σχολεία παρουσίασε δράση η οποία αφορά τη χρήση παγουριών νερού αντί αγοράς πλαστικών μπουκαλιών στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση του πλαστικού.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας Υφυπουργείου Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κατακερματισμού υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων για το περιβάλλον. Ενημέρωσε επίσης τα παιδιά για την εκδήλωση για την Ωρα της Γης στο Προεδρικό Μέγαρο αυτό το Σάββατο και τα κάλεσε να παρευρεθούν.

Οι δράσεις των παιδιών

Τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια με λεπτομέρεια τις δράσεις τους στο πλαίσιο της δημιουργίας περιβαλλοντικής κουλτούρας, κατέθεσαν εισηγήσεις και μελέτες και υπέβαλαν ερωτήματα στους Βουλευτές για τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν και αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και τις αδυναμίες που αυτά εντοπίζουν.

Τα παιδιά, μεταξύ άλλων, ετοίμασαν μελέτες για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη χρήση του ιδιωτικού οχήματος, μίλησαν για τα έργα τους που αφορούν τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας με κύριο σημείο αναφοράς την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, τις δεντροφυτεύσεις που κάνουν, την κοινωνική τους δράση με συγκέντρωση μεταξύ άλλων πωμάτων για τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο ενώ έδειξαν να γνωρίζουν και για τις ευρωπαϊκές οδηγίες  και νομοθεσίες τις οποίες η Κύπρος δεν εφαρμόζει και απειλείται με υπέρογκα πρόστιμα.

Όλα σχεδόν τα σχολεία ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό και μπαταρίες, συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηγανοκίνησης και έχουν εισηγήσεις για το θέμα της αξιοποίησης του ήλιου για σκοπούς ενέργειας. Όλα σχεδόν τα σχολεία διοργανώνουν παζαράκια με επαναχρησιμοποιημένα παιγνίδια και ρούχα, διακοσμούν με επαναχρησιμοποιημένα υλικά και συμμετέχουν σε σεμινάρια , διαλέξεις και εργαστήρια.

Και εισηγήσεις των παιδιών για την βιοποικιλότητα

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα της βιοποικιλότητας με τα παιδιά να καταθέτουν εισηγήσεις που προέκυψαν μετά από μελέτη του προβλήματος της καταστροφής των πεύκων λόγω της πιτυοκάμπης. Κάποια από τα σχολεία ετοίμασαν αφίσες για την κλιματική αλλαγή , ενημερωτικά τρίπτυχα αλλά και παραμύθι για τις απειλές από την αύξηση της θερμοκρασίας και την ερημοποίηση.

Είναι η τέταρτη χρονιά που μαθητές και μαθήτριες επισκέπτονται τη Βουλή για να συζητήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να καταθέσουν απόψεις.

Για το έργο που επιτελείται και τις δράσεις που αναλαμβάνονται μίλησε εκ μέρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου η Αραβέλλα Ζαχαρίου, η οποία ευχαρίστησε τους Βουλευτές για τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν και φέτος τα παιδιά και την ετοιμότητά τους να απαντήσουν ερωτήματα και να διαβουλευθούν μαζί τους.

Οι Βουλευτές εισηγήθηκαν τη σύγκληση, την επόμενη φορά, της Ολομέλειας με συμμετοχή περισσοτέρων παιδιών αλλά και Βουλευτών από άλλες Επιτροπές.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top