Menu
Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για να διασωθεί το περιβάλλον

Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας για…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

Ο Κίπλινγκ, η σβάστικα και Φίλμπυ

• Σαν σήμερα έφυγε από τη...

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην αλυκή Ακρωτηρίου

Απελευθερώθηκαν δυο πελεκάνοι στην …

• Σήμερα, από την Υπηρεσί...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμα στο κενό”...

ΠΑΣΙΝ: “Μας ζητείται να κάνουμε άλμ…

• Στοιχεία για το ΓεΣΥ ζη...

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας τρέχουν

Οι ΗΠΑ βιάζονται, Ζάεφ και Τσίπρας …

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομάδας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελλάδα: Μέχρι τέλος επόμενης εβδομά…

• Σύμφωνα με τον πρόεδρο ...

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

Τσιτσάνης και πάλι Τσιτσάνης!

• Έφυγε σαν σήμερα πριν 3...

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2019 προβλέπει η PwC

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομι…

Η ανάκαμψη που παρατηρήθη...

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μάτι τους από την αστυνομική βία!

Γαλλία: 13 άνθρωποι έχασαν το μα…

• 93 σε σοβαρή κατάστασ...

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευσμένες διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαξίμου: Δεν θα ακολουθήσουμε εσπευ…

Γράφει: Αδάμος Ζαχαριάδης...

Prev Next

Η Γη δεν αντέχει άλλα πλαστικά...

Η Γη δεν αντέχει άλλα πλαστικά...

* Μέχρι το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών!

 

Η πλαστική σακούλα, όπως και όλα τα άλλα πλαστικά (μπουκάλια, ποτήρια, υλικά  συσκευασίας) αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ζωής για περισσότερα από 50  χρόνια, καθώς συνδυάζουν σημαντικές λειτουργικές ιδιότητες με χαμηλό κόστος.

Η  χρήση τους αυξήθηκε 20 φορές τον τελευταίο μισόν αιώνα και αναμένεται να  διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Οικολογικές  οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου,  θέτοντας "ζήτημα επιβίωσης" σχετικά με την αλόγιστη χρήση και εξάπλωση της  πλαστικής σακούλας, που απειλεί "να βάλει "βόμβα" στα θεμέλια του  οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε  εφιάλτη".

Δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες 

Με αφορμή την εναρμόνιση της Ελλάδας με την οδηγία της ΕΕ που επιφέρει από  1/1/2018 την παύση της δωρεάν διάθεσης λεπτών πλαστικών σακουλών από σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης τονίζει  ότι "οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να  σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και  να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική  τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες  χρόνια!".

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ  242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ το 2010 σ' ολόκληρη την Ευρώπη  χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες.  Σύμφωνα, εξάλλου, με την Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται  4,3 δις πλαστικές σακούλες, 2 δις πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά  και 300 εκ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης παράγονται ετησίως έως 300.000  τόνοι πλαστικών συσκευασιών, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα  ανακυκλώνεται.

Θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών...

Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς και πόσο έχει επηρεαστεί ο  πλανήτης από τα πλαστικά;  Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε  πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει  σε 1,12 δις τόνους το 2050.  Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων αμερικανικών πανεπιστημίων με επικεφαλής το  πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια, μέχρι το 2015 οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει  -σωρευτικά- 8,3 δις τόνους πλαστικών, από 2 εκ. τόνους το 1950, ενώ η  εκτίμηση για το 2050 είναι 34 δις τόνοι. Από τους 8,3 δις τόνους του 2015,  6,3 δις τόνοι έγιναν απόβλητα. Από το σύνολο των αποβλήτων, διαχρονικά, μόνο  το 9% ανακυκλώθηκε, 12% αποτεφρώθηκε και 79% συσσωρεύτηκε σε χώρους  υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον.  Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, σημειώνουν οι επιστήμονες, περίπου 12 δις  τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο  φυσικό περιβάλλον έως το 2050, βάρος που αντιστοιχεί με περίπου 35.000 φορές το  Empire State Building.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαρρέουν στον ωκεανό -  κάτι που ισοδυναμεί με την απόρριψη του περιεχομένου ενός απορριμματοφόρου στον  ωκεανό, κάθε λεπτό, επισημαίνεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.  Αν δεν ληφθούν μέτρα, τονίζεται, η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί σε δύο  απορριμματοφόρα ανά λεπτό έως το 2030 και τέσσερα ανά λεπτό έως το 2050. Οι  εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πλαστική συσκευασία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο  μερίδιο αυτής της διαρροής προς το περιβάλλον. Η πιο πρόσφατη έρευνα εκτιμά ότι  σήμερα υπάρχουν πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό.  Ο ωκεανός αναμένεται να περιέχει 1 τόνο πλαστικού για κάθε 3 τόνους ψαριών έως  το 2025 και έως το 2050 περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια (σε βάρος).

Απαραίτητη μια νέα οικονομία για τα πλαστικά

Η σημερινή "πλαστική" οικονομία έχει μειονεκτήματα που γίνονται όλο και πιο  εμφανή, επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Έπειτα από έναν σύντομο  κύκλο πρώτης χρήσης, το 95% της αξίας πλαστικών υλικών συσκευασίας, ή 80- 120  δις δολάρια ετησίως, χάνεται από την οικονομία. Σημαντικό μέρος (32%) των  πλαστικών συσκευασιών διαφεύγει από τα συστήματα συλλογής, προκαλώντας  σημαντικό οικονομικό κόστος, μειώνοντας την παραγωγικότητα ζωτικών φυσικών  συστημάτων όπως ο ωκεανός και η αστική υποδομή. Το κόστος τέτοιων εξωτερικών  επιδράσεων μετά τη χρήση των πλαστικών συσκευασιών, συν το κόστος που συνδέεται  με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τους, εκτιμάται  συντηρητικά στα 40 δις δολάρια ετησίως, ποσό που όπως αναφέρει η έκθεση,  υπερβαίνει το κέρδος της βιομηχανίας πλαστικών συσκευασιών.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τονίζει ότι το γραμμικό πρότυπο κατανάλωσης του  τομέα των καταναλωτικών αγαθών αποστέλλει ετησίως αγαθά αξίας άνω των 2,6 τρις  δολαρίων στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής και αποτέφρωσης. Με  την έκθεσή του υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε ένα κυκλικό οικονομικό μοντέλο θα  μπορούσε να δημιουργήσει μια οικονομική ευκαιρία 706 δις δολαρίων, εκ των  οποίων ένα σημαντικό μερίδιο μπορεί να αποδοθεί στα πλαστικά.  Η κυκλική οικονομία βασίζεται σε τρεις κύριες αρχές: τη διατήρηση και την  ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου, τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των πόρων και  την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος.

ΚΥΠΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top