Menu
Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας το 2017!

Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδ…

* Στην Κύπρο της ευμάρεια...

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom Waits!

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom …

Ο ξεχωριστός Tom Waits τρ...

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απ…

* Η συμμετοχή των εκπαιδε...

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας και τα υφιστάμενα διλήμματα

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας …

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Τσάκισέ τον!

Τσάκισέ τον!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

• Στο πλευρό των εκπαιδευ...

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντ…

• Υπό τον έλεγχο του ρωσι...

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία παρεμβαίνει στα Σκόπια»

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο, το διακύβευμα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μ…

• Εξ υπαιτιότητας της Κυβ...

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά για 7 δεκαετίες!

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξο…

• Η γερμανική Καθολική Εκ...

Prev Next

Οι καταστροφές αφήνουν άστεγους 14 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο

Οι καταστροφές αφήνουν άστεγους 14 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο

* Ανησυχητικά ευρήματα νέα μελέτης σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ασίας αναμένεται να πληγούν σκληρά από σεισμούς, τσουνάμι, πλημμύρες και τροπικούς κυκλώνες

 

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι κατά μέσον όρο κάθε χρόνο εξαιτίας καταστροφών όπως πλημμύρες ή ακραία καιρικά φαινόμενα, καταδεικνύει μια νέα μελέτη.

Ο κίνδυνος εκτοπισμών αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς οι πληθυσμοί μεγεθύνονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πολύ πιο σοβαρές, τονίζει η μελέτη που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNISDR) και το Κέντρο Παρακολούθησης των Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), το οποίο εδρεύει στη Γενεύη.

Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες και τροπικοί κυκλώνες είναι οι κυριότερες καταστροφές που προβλέπεται ότι θα ξεριζώσουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων, με τις χώρες της Ασίας -όπου ζει το 60% του πληθυσμού της Γης- να αναμένεται να πληγούν σκληρά, υπέδειξαν τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.

80% των χωρών με τα ψηλότερα επίπεδα εκτοπισμών βρίσκονται στη νότια και ΝΑ Ασία!

Οκτώ στις δέκα χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εκτοπισμών και καταστροφής κατοικιών βρίσκονται στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία. Ανάμεσά τους είναι η Ινδία, όπου κατά μέσο όρο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάθε χρόνο, και η Κίνα, όπου 1,3 εκ. άνθρωποι ξεριζώνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε ενόψει της παγκόσμιας ημέρας μείωσης των καταστροφών.

Στους αριθμούς που αναφέρονται δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας επαπειλούμενων καταστροφών ή όσοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας ξηρασιών ή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ανάμεσα στις χώρες όπου καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας αν δεν υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κινδύνου καταστροφών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πρόκληση η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πλήττονται από καταστροφές

"Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πρόκληση για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι πλήττονται από καταστροφές", σημείωσε ο Ρόμπερτ Γκλέισερ, επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. "Πέρα από τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε μια καταστροφή, δεν υπάρχει πιο συντριπτικό χτύπημα από την απώλεια του σπιτιού μιας οικογένειας", συμπλήρωσε ο Γκλέισερ. Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη νότια Ασία την τελευταία δεκαετία στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους το 2017 και έστρεψαν την προσοχή στις ανεπάρκειες των σχεδιασμών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, με τις αρχές να δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια στα εκατομμύρια πληγέντες.

Οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν μέσα στις χώρες τους είναι ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε από την πλευρά της η Αλεξάντρα Μπίλακ του IDMC. Τα νέα μοντέλα καλύπτουν ένα μέρος του δρόμου που πρέπει να διανυθεί για την πρόβλεψη του κινδύνου εκτοπισμού εξαιτίας καταστροφών, η οποία αποτελεί μια "παγκόσμια, επείγουσα προτεραιότητα", ανέφερε. Τα νέα μοντέλα έχουν στόχο να βοηθήσουν τους πολεοδόμους σε κοινότητες και πόλεις που είναι επιρρεπείς σε κινδύνους, καθώς καλούνται να εξετάσουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των περιοχών που οικοδομούνται και τις απειλές για τα εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε αυτές.

Καταστροφές και ραγδαία αστικοποιημένες περιοχές

Ο Τζάστιν Τζινέτι, επικεφαλής της διεύθυνσης δεδομένων και ανάλυσης του IDMC, επισήμανε στο Thomson Reuters Foundation ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εκτοπισμού εξαιτίας καταστροφών και του να ζει κανείς σε μια περιοχή που αστικοποιείται με ταχύτητα. Καθώς οι φτωχότεροι συχνά ζουν στις παρυφές πόλεων, ή σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, ή στις όχθες ποταμών, ο Τζινέτι εξήγησε ότι ο καλύτερος πολεοδομικός σχεδιασμός θα μπορούσε να συμβάλλει να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι. Ο ίδιος επισήμανε την αντίθεση μεταξύ της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, δύο χωρών όπου ο αριθμός των πολιτών που είναι εκτεθειμένοι στους κυκλώνες είναι χονδρικά ο ίδιος. Στην Ιαπωνία, οικοδομούνται κατοικίες υψηλότερης ποιότητας και οι εκτοπισμοί εξαιτίας καταστροφών είναι πολλοί λιγότεροι από ό,τι στις Φιλιππίνες, ανέφερε.

"Δεν θέλουμε ο κόσμος να νομίζει ότι οι εκτοπισμοί εξαιτίας καταστροφών οφείλονται σε μια αναπόφευκτη θεϊκή παρέμβαση κάποιου είδους· δεν είναι αναγκαία συνέπεια κάθε φορά που σημειώνεται μια σφοδρή βροχόπτωση", πρόσθεσε.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top