Menu
8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα...

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα...

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Ανταλλαγή απόψεων στην Τεχνική Επιτροπή για Υγεία, για άνοιγμα οδοφραγμάτων

Ανταλλαγή απόψεων στην Τεχνική Επιτ…

• Ενημέρωση από τον συμπρ...

Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοπλίζει και ντύνει τις δυνάμεις καταστολής

Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοπλ…

• «"Αγορά της εικοσαετίας...

Τι πρέπει να γνωριζουμε για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο ΓεΣΥ

Τι πρέπει να γνωριζουμε για την παρ…

• Απαντήσεις σε πιθανά ερ...

Κύπρος: Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από 1,504 διαγνώσεις

Κύπρος: Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρο…

• Δεν προκύπτει κάποια δρ...

Αντικαθιστούν τους δημοσιογράφους με άβουλα … ρομπότ!

Αντικαθιστούν τους δημοσιογράφους μ…

• Εφιαλτικά σενάρια από τ...

Μάικλ Τζόρνταν: "Θλίβομαι βαθιά, πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος"...

Μάικλ Τζόρνταν: "Θλίβομαι βαθι…

• Γραπτή δήλωση του θρύλο...

Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ: «Αγώνας δρόμου» για να μείνει όρθιο το κεφάλαιο στην πλάτη των εργαζομένων

Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ: «Αγώνας δρόμου» για ν…

«Ολοι πρέπει να βάλουν πλ...

Δακρυγόνα μπροστά στον Λευκό Οίκο - Στο καταφύγιο για σχεδόν μια ώρα ο Τραμπ!

Δακρυγόνα μπροστά στον Λευκό Οίκο -…

Η αμερικάνικη αστυνομία έ...

Ηνωμένες Πολιτείες: 598 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Ηνωμένες Πολιτείες: 598 νέοι θάνατο…

• Θερίζει ο κορωνοϊός τις...

Prev Next

Κορωνοϊός: Κατευθυντήριες γραμμές προς εργοδότες από ΔΟΕ - UNICEF

Κορωνοϊός: Κατευθυντήριες γραμμές προς εργοδότες από ΔΟΕ - UNICEF

• Για υποστήριξη των εργαζομένων

 

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσει να υποστηρίξουν τις εργαζόμενες οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, έχουν εκδώσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και η UNICEF.

Σε ανακοίνωση η οποία αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αναφέρεται ότι αυτή η προκαταρκτική καθοδήγηση καλεί τους εργοδότες να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών αποφάσεων στις οικογένειες των εργαζομένων και να στηρίξουν μεγαλύτερη κοινωνική προστασία όπου είναι δυνατόν.

Σημειώνουν, προστίθεται, ότι η επιπρόσθετη υποστήριξη, ιδιαίτερα για τα εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, είναι απαραίτητη για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στους εργαζόμενους, τους εργοδότες, τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους.

«Η εξεύρεση ασφαλούς φροντίδας παιδιών, η ισορροπία μεταξύ των εργασιακών ευθυνών και της φροντίδας στο σπίτι και το πώς τα καταφέρνουν οι εργαζόμενοι με μια μείωση των εισοδημάτων τους, είναι μεταξύ των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικογένειες», αναφέρεται.

Οι γυναίκες, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επηρεάζονται επίσης δυσανάλογα από την πανδημία. Αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων υγείας και φροντίδας και είναι πιο πιθανόν να μην έχουν κοινωνική προστασία». Όπως σημειώνεται, «πριν την εμφάνιση του COVID-19, οι γυναίκες ήδη εκτελούσαν πάνω από τα τρία τέταρτα απλήρωτης εργασίας φροντίδας παγκοσμίως και αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί».

Η ΔΟΕ και η UNICEF καλούν επίσης της κυβερνήσεις «να υποστηρίξουν τους εργοδότες και να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες οικογένειες».

«Πολιτικές και πρακτικές φιλικές προς την οικογένεια, περιλαμβανομένων της προστασίας της εργασίας και των εισοδημάτων, ευέλικτες διευθετήσεις για εργασία, πληρωμένη άδεια για φροντίδα μελών της οικογένειας και η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα για τα παιδιά έκτακτης ανάγκης, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά και βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών εργασίας, των οικογενειών και των κοινωνιών».

«Ο κοινωνικός διάλογος - η διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, εργαζομένων και εργοδοτών και των εκπροσώπων τους - είναι απαραίτητος», σημειώνει η Μανουέλα Τόμει, Διευθύντρια του Τμήματος Συνθηκών Εργασίας και Ισότητας της ΔΟΕ.

«Για να είναι οι απαντήσεις αποτελεσματικές και βιώσιμες πρέπει να οικοδομηθούν πάνω στην εμπιστοσύνη και σε μια ευρεία γκάμα εμπειριών», προσθέτει.

Τα διεθνή εργασιακά πρότυπα παρέχουν μια ισχυρή βάση για τις πολιτικές απαντήσεις που χρειάζονται για βιώσιμη και ισότιμη ανάκαμψη, αναφέρεται.  Εμπεριέχουν την ιδέα της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στα οικονομικά και την ανάπτυξη και ισοζυγίζουν τις απαιτήσεις για τόνωση της ζήτησης, υποστήριξη των επιχειρήσεων και προστασίας των εργαζομένων.

Σε δική της δήλωση η επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Παιδικής Ηλικίας της UNICEF Πία Ρεμπέλο Μπρίτο αναφέρει ότι «οι δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας, η απώλεια θέσεων εργασίας, το παρατεταμένο άγχος και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας, θα είναι αισθητές στις οικογένειες για χρόνια».

«Για τα πιο ευάλωτα παιδιά, η έλλειψη επαρκών συστημάτων κοινωνικής προστασίας οξύνει την έκθεσή τους στην κρίση», προσθέτει.

Οι προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές για εργοδότες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και συμμόρφωση με τις συμβουλές των τοπικών και εθνικών αρχών και την επικοινωνία τους στο εργατικό δυναμικό τους, την αναθεώρηση πολιτικών στον χώρο εργασίας για να διασφαλίσουν ότι παρέχουν επαρκή υποστήριξη στους εργαζομένους τους και τις οικογένειες τους, την εφαρμογή καλών πρακτικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πολιτικών που βασίζονται στον κοινωνικό διάλογο, τους εθνικούς νόμους εργασίας και τα διεθνή εργασιακά πρότυπα.  Οι εργοδότες, αναφέρεται, πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα υποστηρικτικά μέτρα στον χώρο εργασίας προσφέρονται σε όλους, χωρίς διακρίσεις και ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, κατανοούν και νοιώθουν καλά σε σχέση με αυτά.

Οι εργοδότες καλούνται όπως καταπολεμήσουν την διάκριση και τον κοινωνικό στιγματισμό στην εργασία δια μέσου της υποστήριξης εκπαίδευσης και εμπιστευτικών και ασφαλών μηχανισμών αναφοράς προβλημάτων.  Οι δύο διεθνείς οργανισμοί εισηγούνται επίσης την υιοθέτηση διευθετήσεων φιλικών προς την οικογένεια για να δοθεί στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία να κάνουν την δουλειά τους. Αν δεν είναι εφικτή η ευέλικτη εργασία, να μελετήσουν το ενδεχόμενο άλλων μορφών υποστήριξης σε εργαζόμενους που είναι γονείς όπως την παροχή παιδικής μέριμνας.

Καλούνται επίσης οι εργοδότες να ενισχύουν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας, περιλαμβανομένης και της παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης για την ασφάλεια, την υγεία και την υγιεινή, καθώς και να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να ζητήσουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή και να υποστηρίξουν εργαζόμενους οι οποίοι υποφέρουν από άγχος.

Η ΔΟΕ και η UNICEF καλούν τους εργοδότες να στηρίξουν κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις της ΔΟΕ. Αυτά, αναφέρεται, μπορεί να περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις για την πρόσβαση εργαζομένων στην υγεία, ασφάλιση σε περίπτωση ανεργίας και ανικανότητας για εργασία, προστασία μητρότητας και θα πρέπει να επεκτείνεται σε εργαζόμενους στην άτυπη οικονομία.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top