Menu
UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά τον Β' ΠΠ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά …

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιη...

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Σ…

Τις απειλές μιας νέας ιμπ...

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά για μια άλλη Ευρώπη!

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά γι…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, σου λέω…»

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, …

• Δέκα τέσσερα χρόνια από...

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση για την ΕΕ

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρό…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Ελλάδα: Περισσότερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ζητά το ΔΝΤ

Ελλάδα: Περισσότερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ζητά το ΔΝΤ

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, λόγω των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση, εστιάζοντας στο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και στις αυξήσεις των μισθών, που απειλούν να ανατρέψουν τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης». Τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ενώ θεωρεί απαραίτητη τη μείωση του φορολογικού ορίου. Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που έχει προκύψει από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, για να μην υπάρξει κάμψη στη δυναμική που έχει διαμορφωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί πιστά τις εντολές των δανειστών.

Αναφέρεται πως «η περιορισμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας και οι αυξήσεις στους μισθούς, που απειλούν να ανατρέψουν τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης» και τονίζεται ότι η χώρα πρέπει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Παράλληλα, θα πρέπει να στοχεύει σε χαμηλότερους άμεσους φόρους, υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, όπως επίσης και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το Ταμείο θεωρεί επιβεβλημένο να υπάρξει νέα μείωση του αφορολόγητου (κάτι που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές για την 1η Ιανουαρίου 2020).

Νέες υποδείξεις για κόκκινα δάνεια και δικαστικές αποφάσεις

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο αναφέρει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο και η ποιότητα των εξυπηρετούμενων δανείων αβέβαιη.  Υπογραμμίζουν ότι «οι όποιες καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζών θα μπορούσαν να τις καταστήσουν ακόμη πιο ευάλωτες και να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο κάμψης της εμπιστοσύνης, προβλημάτων ρευστότητας και εξάντλησης των κεφαλαίων». Θεωρούν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας αποτελεί «δημοσιονομικό κίνδυνο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Χαρακτηρίζουν «δημοσιονομική απειλή» τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, επισημαίνοντας πως μπορούν να επηρεάσουν και άλλες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός κύματος περιπτώσεων που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Αν οι μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επεκταθούν και σε άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, οι εφάπαξ δαπάνες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: thepressproject.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top