Menu
Παίξτε μπαλίτσα, ρεεε…

Παίξτε μπαλίτσα, ρεεε…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Σημαντικές επαφές Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον

Σημαντικές επαφές Νίκου Χριστοδουλί…

• Για Κυπριακό, διμερείς ...

Συμβαίνει στην Ελλάδα: O Πελετίδης δικάζεται γιατί μετέτρεψε σκουπιδότοπο σε πάρκο!

Συμβαίνει στην Ελλάδα: O Πελετίδης …

• Οδηγείται στο δικαστήρι...

Η λειτουργικότητα του δάσους εξασφαλίζει το μέλλον μας

Η λειτουργικότητα του δάσους εξασφα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

ΗΠΑ: Η «αριστεία» κοστίζει...

ΗΠΑ: Η «αριστεία» κοστίζει...

• Πανεπιστήμια πουλούσαν ...

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπριους όλων των κοινοτήτων που ζουν στη Βρετανία

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπρ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Η συντηρημένη εκκλησία Αγίας Άννας και το γειτονικό τζαμί άνοιξαν ξανά τις πύλες τους

Η συντηρημένη εκκλησία Αγίας Άννας …

• Στην κατεχόμενη Αμμόχωσ...

Άνθρωπος και ρατσιστής, γίνεται;

Άνθρωπος και ρατσιστής, γίνεται;

• Με αφορμή την Παγκόσμια...

Η άνοδος της ακροδεξιάς πρόκληση για την ισότητα των φύλων

Η άνοδος της ακροδεξιάς πρόκληση γι…

• Σύμφωνα με έρευνα, ενόψ...

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

• Οι Αμερικάνοι σε ρόλο α...

Prev Next

Ελλάδα: Περισσότερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ζητά το ΔΝΤ

Ελλάδα: Περισσότερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ζητά το ΔΝΤ

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, λόγω των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση, εστιάζοντας στο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και στις αυξήσεις των μισθών, που απειλούν να ανατρέψουν τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης». Τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ενώ θεωρεί απαραίτητη τη μείωση του φορολογικού ορίου. Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που έχει προκύψει από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, για να μην υπάρξει κάμψη στη δυναμική που έχει διαμορφωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί πιστά τις εντολές των δανειστών.

Αναφέρεται πως «η περιορισμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας και οι αυξήσεις στους μισθούς, που απειλούν να ανατρέψουν τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης» και τονίζεται ότι η χώρα πρέπει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Παράλληλα, θα πρέπει να στοχεύει σε χαμηλότερους άμεσους φόρους, υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, όπως επίσης και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το Ταμείο θεωρεί επιβεβλημένο να υπάρξει νέα μείωση του αφορολόγητου (κάτι που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές για την 1η Ιανουαρίου 2020).

Νέες υποδείξεις για κόκκινα δάνεια και δικαστικές αποφάσεις

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο αναφέρει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο και η ποιότητα των εξυπηρετούμενων δανείων αβέβαιη.  Υπογραμμίζουν ότι «οι όποιες καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζών θα μπορούσαν να τις καταστήσουν ακόμη πιο ευάλωτες και να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο κάμψης της εμπιστοσύνης, προβλημάτων ρευστότητας και εξάντλησης των κεφαλαίων». Θεωρούν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας αποτελεί «δημοσιονομικό κίνδυνο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Χαρακτηρίζουν «δημοσιονομική απειλή» τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, επισημαίνοντας πως μπορούν να επηρεάσουν και άλλες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός κύματος περιπτώσεων που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Αν οι μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επεκταθούν και σε άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, οι εφάπαξ δαπάνες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: thepressproject.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top